Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De kleine PRINCE2, Gids voor projectmanagement

Op de achterkant van 'De kleine PRINCE2' van Mark van Onna en Ans Koning prijkt de quote: 'Dit handige boek geeft een uitgebreide inleiding op de best-practice-projectmanagementmethode PRINCE2'. Laat u niet door deze quote misleiden. Wie net als ik een PRINCE2-leek is en een inleiding, uitgebreide achtergronden of praktijkvoorbeelden verwacht, komt bedrogen uit. Het boekje is desondanks een waardevol handboek waarmee u de populaire projectmanagementmethode kunt afstemmen op kleine en middelgrote projecten. Het is geen boek om in één ruk uit te lezen, maar een naslagwerk om tijdens een PRINCE2-project bij de hand te houden.

Anna Wamsteeker | 1 september 2010 | 2-3 minuten leestijd

PRINCE2 is een gestructureerde projectmanagementmethode, die flexibel toepasbaar is op alle projecten, groot en klein. Het afstemmen van de methode op de projectgrootte is daarbij de kunst. Om bij de afstemming te helpen, schreven Mark van Onna en Ans Koning 'De kleine PRINCE2 - Gids voor projectmanagement'. Het boek start met een korte inleiding in projectmanagement en de PRINCE2-methode. Daarna wordt de lezer stapsgewijs meegenomen door alle processen en managementactiviteiten rond een PRINCE2-project.

Het project begint met 'de projectaanloop'. Stuk voor stuk worden de activiteiten beschreven die voorafgaan aan de goedkeuring voor de start van een project. Daarna volgen hoofdstukken over de plannen en projectfases van een PRINCE2-project; 'de projectinitiatie'; 'de projectuitvoering en beheersing'; hoe om te gaan met de faseovergangen en 'de projectafsluiting'.

Alle hoofdstukken over de processen en activiteiten eindigen met 'Tips en Trucs' om de processen toe te spitsen op een project. Na de hele projectlevenscyclus sluiten schrijvers af met een hoofdstuk over de zeven PRINCE2-thema's. Voorbeelden van thema's zijn de 'Business Case', 'Plans' en 'Quality'. 'De thema's kunnen worden beschouwd als bouwstenen voor de PRINCE2-processen.' Dit slothoofdstuk bestaat vooral uit tabellen. Elke tabel belicht per thema de bijbehorende activiteit, het product en een toelichting.

Al met al is 'De kleine PRINCE2' een echt handboek. Het bevat alle ingrediënten van een goed handboek: tips en trucs, een begrippenlijst en een uitvouwbaar PRINCE2-procesmodel. Bovendien is het boek compact en het bladert lekker door dankzij de ringband en het stevige papier. Het is vlot en krachtig geschreven en de auteurs vatten regelmatig de stof samen. Toch blijft het door de grote hoeveelheid processen, activiteiten en thema's van PRINCE2 pittige kost.

Het is niet aan te raden het boek in één keer uit te willen lezen. Om de pittige kost behapbaar te maken, leidt de bekende Nederlandse schrijver Ronald Giphart elk hoofdstuk in. Gaandeweg de inleidingen ontvouwt Giphart een sprookje over een prins die zich altijd maar aan het Prinselijk Protocol houdt. Op een dag kust Roosje de prins wakker. Roosje wijst de Prins erop dat hij de baas is en het Protocol gewoon kan veranderen. En daar raakt Giphart het doel van 'De kleine PRINCE2'. Met deze parabel haalt hij het idee dat PPRINCE2 een bureaucratisch keurslijf is op fraaie wijze onderuit. Hij laat zien dat de methode op elke project toepasbaar is. 'De beslissing over de mate van gebruik is afhankelijk van het specifieke project', zoals Van Onna en Koning zeggen.

Toen ik aan 'De kleine PRINCE2' begon, verwachtte ik een inleiding op de voor mij nog onbekende projectmanagementmethode. Na het lezen van het boek ken ik alle facetten van de methode. Ik kan me alleen nog geen voorstelling maken van een PRINCE2-project in de praktijk. Voor meer informatie over de methode reiken Van Onna en Koning boekentips aan, maar ik kan natuurlijk ook gewoon met methode aan de slag te gaan. 'De kleine PRINCE2' houd ik dan zeker bij de hand.

Over Anna Wamsteeker
Anna Wamsteeker werkt bij Primum Mobilé interim-management & organisatieadvies.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden