Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Meesterlijk organiseren

Meesterlijk organiseren van Rudy Kor, Gert Wijnen en Mathieu Weggeman geeft antwoord op vragen als: is een cultuuromslag mogelijk? Hoe analyseer je de omgeving? Wat is goed leiderschap? Het is een boek met helder omschreven managementmodellen die leiders van organisaties kunnen helpen bij het uitvoeren van hun taak. De modellen zijn bovendien aangevuld met voorbeelden.

José Otte | 16 mei 2013 | 2-3 minuten leestijd

Als docent voor bachelor- en masteropleidingen ben ik altijd op zoek naar heldere omschrijvingen van de verschillende managementmodellen die worden gebruikt op dit moment. Kor, Wijnen en Weggeman hebben in dit boek zo veel mogelijk modellen bijeengebracht.

Maar anders dan bij andere boeken over modellen is 'Meesterlijk organiseren' meer dan een wat saaie opsomming van modellen. Door de aanvulling met voorbeelden uit de praktijk is het een bijzonder prettig leesbaar boek geworden dat waarde toevoegt aan les en praktijk. De auteurs maken zich er niet makkelijk vanaf, als ik dat zo mag zeggen. Al in hoofdstuk 2 werd ik verrast door de aanvulling van twee andere methoden aan de bekende SMART methodiek. Ook ER-doelen worden genoemd en het MAGIE-doel.

Hoe plezierig om nu ook 'ns een andere tool te kunnen gebruiken. Het zijn zinvolle toevoegingen die ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld het meetbaar maken van doelen helder in beeld brengt. De auteurs hebben naar eigen zeggen een licht neurotische voorkeur voor structuur. Dit zorgt ervoor dat ze duidelijk en overzichtelijk beschrijven hoe men kan kijken (de analyse maken), doelen kan stellen, organiseren, nadenken over de weg (strategie), over systemen en cultuur, maar ook reflecteren komt aan de orde.

De relativering is te vinden in het hoofdstuk 'Leidinggeven; het betrekkelijke van managen'. Daarin geven de auteurs nog maar eens aangegeven dat mensen zich in zijn algemeenheid niet alleen maar rationeel gedragen. En dat er meerdere invloedsfactoren zijn op de stijl van leidinggeven. Het boek zit boordevol met verhalen en uitleg waardoor het werkelijk een plezier is om te gebruiken in lessen en te lezen ter verbreding van kennis als manager of leider.

Misschien nog wel het mooiste cadeau in dit boek is de bijlage 'Organisatiediagnose in elf vragen'. Waarmee ieder die daar interesse in heeft aan de hand van deze zeg maar checklist zelf aan de slag kan om zaken helder in kaart te brengen. Een werkelijk prachtig gereedschap voor studenten. Maar daarnaast ook een cadeau voor de manager die mee genomen wil worden aan de hand van deze mooie vragen om beter inzicht te krijgen en buiten de tunnelvisie om met een nieuwe blik naar zijn/haar organisatie wil kijken.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Rudy Kor, Gert Wijnen, Mathieu Weggeman
Meesterlijk organiseren

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden