Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Werken aan de Weconomy

Als twintiger ben ik benieuwd hoe het leven eruit ziet als ik behoor tot de zestigers of zelfs tachtigers. Zouden we dan nog steeds leven in deze weelde? Een weelde waarin alles kan, vliegen van Amsterdam naar Tokio, met de auto naar de wintersport in Oostenrijk, eindeloze consumptiemogelijkheden en in de winter de verwarming op 21 graden. Niets bijzonders voor iemand van mijn generatie. Iedereen doet er aan mee en velen werken vaak zelfs bij de organisaties die dit allemaal mogelijk maken.

Nikki Willems | 11 juli 2013 | 2-3 minuten leestijd

Er zijn steeds meer signalen dat het misschien toch allemaal niet zo normaal is. Vandaag las ik nog een blog van een generatiegenoot die schreef dat wij (mijn generatie) op dit moment alles maar laten gebeuren en instappen in dezelfde werkelijkheid. Terwijl het eigenlijk gewoon tijd wordt om minder van de wereld te gaan vragen en iets meer van onszelf. Een rake gedachte.

Voor iemand die actief is in de organisatiekunde is het boek van Jan Jonker hiervoor een mooi startpunt. Nieuwe vormen van organiseren in een maatschappelijke werkelijkheid die roept om duurzaamheid. In vijftien hoofdstukken, geschreven door verschillende auteurs, neemt dit boek je mee in verschillende vormen van organiseren, gebaseerd op innoveren, samenwerken en circulariteit.

Het boek geeft inspirerende denkbeelden, nieuwe praktijken en aanjagers voor verandering. Zo laat een prachtig hoofdstuk ter inspiratie zien hoe bossen, mieren en rupsen omgaan met verandering. Een bos evolueert als natuurlijk systeem van groei naar stabilisatie of ineenstorting, naar regeneratie en hernieuwde groei. Via deze mooie parallel met onze maatschappelijke processen wordt opgeroepen tot een levenswijze die meebeweegt met het leven zelf, via ruimte voor imperfectie, samenwerking en verandering.

In het tweede deel van het boek komen concrete nieuwe praktijken aan bod, zoals een innovatieve en duurzame aanbestedingsvorm en maatschappelijke activiteiten van lokale overheden. Soms is het allemaal wat detaillistisch, maar wel interessant.

Het laatste deel van het boek is theoretischer van aard, waarbij de toepassing van begrippen als leiderschap, competentieontwikkeling en verbindingen uiteengezet worden in het kader van de transitie naar duurzamer organiseren. Een boeiend deel van het boek, al is het soms wat abstract en bij vlagen, zoals het hoofdstuk over leiderschap, wat al te utopisch. Wie daar door heen leest haalt er echter interessante ideeën uit. Een aanrader dus.

Het boek biedt mooie ideeën en handreikingen voor de toekomst. Daarmee laat het zien dat op hele verschillende en haalbare manieren kan worden bijgedragen aan duurzaam organiseren. Ondanks alles bestaat er dan toch eigenlijk een heel mooi perspectief voor onze toekomst. Nu alleen nog doen, want met alleen een boek lezen komen we er niet. Het devies voor mijzelf is in ieder geval om dit soort ideeën vast te houden en om te zetten in de praktijk.

Over Nikki Willems
Nikki Willems is adviseur bij Adviestalent. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Kenmerkend is de combinatie van werken en leren. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden