Dan Roam is bekend van het boek ‚’Op de achterkant van een servet’: een standaardwerk op het gebied van visual notes en zakelijke tekeningen. Nu heeft hij in aanvulling daarop het boek ‘Het uitgevouwen servet’ geschreven: een praktisch werkboek waarin hij (letterlijk!) laat zien hoe je zelf met tekeningen aan de slag kunt om problemen op te lossen. Met dit werkboek kun je prima aan de slag zonder het basisboek te hebben gelezen.
De boeken van Roam passen in de huidige trends dat steeds vaker visuals worden ingezet om een boodschap of verhaal over te dragen. Roam start op heldere wijze met uitleggen dat het niet nodig is om daarvoor goed te kunnen tekenen, of een kunstenaar te zijn. Met eenvoudige symbolen en ‚stickman’ kun je prima de kern van je boodschap overbrengen. Dat haalt voor de beginnende tekenaar al heel veel schroom weg. Sterker nog: hoe menselijker je plaatje, hoe menselijker de respons!
Roam laat in vier delen zien hoe werken met tekeningen werkt: actief kijken, zien, voorstellen en laten zien. De opzet die Roam daarvoor kiest doet wat geforceerd aan: hij presenteert zijn ideeën alsof je een workshop van vier dagen volgt. Deze vorm was meer tot zijn recht gekomen wanneer hij het had doorgetrokken en aan de lezer had gevraagd een vraagstuk of probleem als casus te gebruiken. Deze had Roam als een rode draad kunnen laten terugkomen bij de verschillende onderdelen van het boek.
Maar maak je geen zorgen wanneer je niet de tijd hebt om vier dagen vrij te maken en als ware het een workshop door het boek te lopen: dat is helemaal niet nodig. Je kunt er op je eigen tempo doorheen. Roam legt uit hoe je een probleem in kaart kunt brengen met behulp van de 6 vragen: wie / wat, hoeveel, waar, wanneer, hoe en waarom. Ook werkt hij uit hoe je rekening kunt houden met je doelgroep waaraan je je oplossing of voorstel wilt presenteren. Zijn tip: kijk met de ogen van je publiek.
Tot slot heeft Roam nog enkele praktische tips hoe je kunt tekenen tijdens overleggen, toespraken of online. Het zal geen verrassing zijn: dit boek zit vol met illustraties. Ze zijn verhelderend en duidelijk, waardoor je in een oogopslag ziet wat de bedoeling is en ze ook niet meer vergeet. Zo staat de ‘bla bla meter’ bij mij in mijn geheugen gegrift!
Het boek is geschikt voor iedereen die te maken heeft met lastige vraagstukken en daarbij creativiteit wil inzetten om ze op te lossen en de oplossingen te presenteren aan beslissers. Ongetwijfeld kom je daarbij af en toe enige weerstand of schuchterheid tegen: veel beslissers zijn (nog) gewend aan powerpoint-presentaties met bullets en tekst. Verwacht je dat jouw doelgroep nog niet gewend is aan tekeningen? Informeer dan vooraf aan je presentatie wat je gaat doen en houd wat traditionele sheets achter de hand. Voor je het weet willen ze alleen nog maar tekeningen!
Kortom: een heerlijk boek, dat volstaat met oefeningen en voorbeelden. Roam zet je aan om zelf te gaan tekenen en zo complexe vraagstukken in kaart te brengen en op zoek te gaan naar oplossingen. Mij heeft het in ieder geval aangemoedigd om vaker tekeningen in te zetten.
Over Yolanda van Heese
Yolanda van Heese is coach voor leidinggevenden en hun teams. Tevens is zij oprichter van Leaders Online. Leaders Online informeert leidinggevenden over relevante ontwikkelingen (zoals social media, de nieuwe generatie medewerkers) en geeft hen daarbij concrete handvatten hoe ze de mogelijkheden ervan - samen met hun team - kunnen benutten voor hun eigen organisatie. Dat doet Leaders Online onder andere met workshops, presentaties en online cursussen. Voor Management Team schrijft zij over managementboeken.