Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Wij zijn ons brein

'Wij zijn ons brein' van Dick Swaab is één van de boeken die ik had meegenomen op vakantie en dat bleek een goede keus te zijn. Het boek is van begin tot het einde boeiend en staat boordevol met interessante weetjes.

Sonja de Bruin | 10 mei 2013 | 1-2 minuten leestijd

'Wij zijn ons brein' beschrijft de werking van de hersenen en de zaken die daar invloed op hebben, vanaf de conceptie tot de dood. Ondanks de complexe materie weet de schrijver, Dick Swaab, voormalig hoogleraar neurobiologie en 30 jaar lang directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek, er een meeslepend en boeiend verhaal van te maken.

Het is verbazingwekkend om te lezen dat zaken zoals ADHD, Alzheimer, gender identiteit en seksuele identiteit, maar ook iemands karakter(bijvoorbeeld aanleg voor agressie en moreel gedrag) al in belangrijke mate vast liggen voor de geboorte. En het is uitermate ontluisterend om te ontdekken dat de vrije wil een illusie is, als je de vrije wil definieert als de mogelijkheid om te besluiten iets wel of niet te doen zonder interne of externe beperkingen.

De huidige kennis van de neurobiologie maakt duidelijk dat van een volledige vrije wil geen sprake kan zijn. Zowel erfelijke factoren als omgevingsinvloeden tijdens de vroege ontwikkeling hebben door hun inwerking op de hersenontwikkeling de structuur en de functie van de hersenen voor de rest van ons leven vastgelegd.

De schrijver neemt geen blad voor mond wanneer het gaat om 'gevoelige' onderwerpen zoals het geloof. Maar hij doet dat op een prikkelende, maar respectvolle manier en altijd met onderbouwd met resultaten van wetenschappelijk of literatuuronderzoek. Wat mij wel aansprak als fanatieke niet-sporter is dat uit onderzoek bleek dat sporten helemaal niet gezond is en zeker niet levensverlengend is! De twee factoren die wel een positieve invloed hebben zijn een lage stofwisseling en grote, actieve hersenen. Kortom de enige gezonde sport is denksport.

In dit boek wordt alles beschreven. De zin en onzin van therapieën, antidepressiva en alternatieve geneeswijzen, agressie, moreel gedrag en geloof, meditatie, hersenbeschadiging, psychische problemen en bijna-dood-ervaringen. Kortom een must voor iedereen die beter wil begrijpen hoe zijn/haar hersenen werken.

Over Sonja de Bruin

Sonja de Bruin is oprichter en eigenaar van Themis Consultancy. Themis Consultancy verleent diensten op het gebied van Quality Assurance en Process Improvement aan bedrijven die zich bezighouden met software- en/of systeemontwikkeling.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden