Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Vertellen werkt

Aan de hand van een achttal teksten, geschreven door mensen die in de praktijk van hun dagelijks werk verschillende vormen van storytelling toepassen, laten de samenstellers van 'Vertellen werkt' zien voor welke doeleinden dit (management)instrument zoal te gebruiken is.

Bert Peene | 6 september 2002 | 2-3 minuten leestijd

Het slothoofdstuk is bedoeld als hulpmiddel voor beginnende vertellers. Jolande Bijl werkt bij de Baak, Managementcentrum VNO-NCW, als journalist en programmamaker. Ook verzorgt zij onderdelen 'creatief schrijven' in uiteenlopende programma's. Petra Baars werkt eveneens voor de Baak, waar zij onder meer nieuwe vormen van kennisuitwisseling ontwerpt. Annemijn de van der Schueren is programmamaker bij PAO Bedrijfs- en Bestuurswetenschappen.

Presentatietechniek, al dan niet met PowerPoint, behoort sinds jaar en dag tot de populairste managementtrainingen. Logisch, want een manager presenteert wat af. Maar ik ken niet één instituut dat in het desbetreffende trainingsprogramma ook storytelling heeft opgenomen en dat, zo maken de samenstellers van 'Vertellen werkt' duidelijk, is beslist een misser. 'Wanneer je je verdiept in verhalen en in de kunst van het vertellen, zul je meer impact hebben op je omgeving, omdat je [-] je toehoorders aanspreekt op een rationeel en emotioneel niveau. Je kunt er anderen maar ook jezelf mee stimuleren en inspireren. Vertellen kan mensen aanzetten tot betere prestaties en meer effectiviteit.' Het boek begint met een inleiding over het effect van verhalen en storytelling in organisaties. Dan volgen acht bijdragen van verschillende auteurs, die laten zien hoe zij verhalen gebruiken voor kennisoverdracht, kennismanagement, visie- en strategievorming, als binnenkomer tijdens cursussen en bij personal coaching. Het laatste hoofdstuk is bedoeld als beknopte handleiding voor lezers die hun vertellerskwaliteiten (verder) willen ontwikkelen. De tips: zorg voor een spanningsboog, maak bewust gebruik van non-verbale communicatie en de vertel-setting, zorg dat je verhaal geloofwaardig is, let op de signalen die je luisteraars afgeven en vertel vooral beeldend. Helaas zijn de auteurs de belangrijkste tip vergeten: vraag je eerst af wat je met je verhaal wilt bereiken. Immers: alle communicatie is intentioneel (zoals titel en inleiding al duidelijk maakten.) Het boek sluit af met een uitgebreide literatuurlijst. De samenstellers bespreken kort een kleine vijftig boeken uit de narratologie en voorzien iedere titel van een korte leeswijzer: 'Geeft inzicht in de verschillende typen verhalen' of 'Dit boek heeft een vrij wetenschappelijke aanpak'. Vervolgens bespreken zij twaalf artikelen en ten slotte vindt de geïnteresseerde lezer nog verwijzingen naar een aantal websites. 'Vertellen werkt' is daarmee een klein, maar boeiend boekje geworden dat duidelijk maakt hoe je vertellen in een zakelijke omgeving tot een doeltreffend instrument kunt maken.

Over Bert Peene

Bert Peene werkte jarenlang als kerndocent bij IMAGO Groep, Via Vinci Academy en C-Lion, opleiders voor het onderwijs. Daarnaast voerde hij als zelfstandige opdrachten op het gebied van organisatieontwikkeling uit in profit en non-proft. Tegenwoordig werkt hij als free lance docent en schrijft hij voor diverse bladen over managementliteratuur.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden