Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Talent

"He, he pap, heb je eindelijk eens een boek gevonden met plaatjes". Mijn zoon heeft het boek 'Talent' van Tom Peters gevonden. Waarschijnlijk aangetrokken tot de titel is hij er in gaan bladeren. Hij leest het liefst stripboeken en verafschuwt zijn studieboeken. Hij begrijpt dan ook niets van de boeken die ik lees. Simpelweg omdat ze volgens hem saai zijn en te weinig plaatjes bevatten. 

Eric van Arendonk | 11 januari 2006 | 2-3 minuten leestijd

Dit boek is dus volgens hem anders. Het boek ziet er niet uit als een managementboek. Het formaat is van een drieslag enveloppe. De inhoud wijkt af van het standaard werk. De auteur maakt gebruik van verschillende lettertypes van verscheidende formaten. Dit maakt het boek verrassend. Teksten die de auteur belangrijk vindt, staan dan ook in groot tot heel groot formaat afgedrukt en dan ook nog in verschillende kleuren.

In de inleiding geeft Tom Peters aan dat dit boek één is uit een reeks van vier. Ze worden op de markt gebracht onder de serienaam 'Essentials'. Waar de andere drie boeken over gaan wordt jammer genoeg niet vermeld. Dit boek gaat inderdaad over Talent. De auteur neemt hierover geen blad voor de mond. Onomwonden verkondigt hij zijn mening. En zo is ook de layout, soms schreeuwerig, soms rustig. In het boek staan vele verwijzingen naar andere auteurs en hun werk. Ik heb er in ieder geval een aantal genoteerd die mijn interesse gewekt hebben.

Het boek kent vijf hoofdstukken die alle beginnen met een opsomming van contrasten. Je moet dan denken aan; "kantoorslaaf of vrije vogel" of "baasgericht of projectgericht". Hierna volgt letterlijk een tirade. Hierin staat kort maar recht voor zijn raap waar het hoofdstuk over zal gaan. Met name wat er allemaal niet deugt. Na de tirade volgt de visie, hoe zou het moeten zijn. Vervolgens wordt de visie verder in detail uiteengezet. Daarna volgen een opsomming van actiepunten. Peters veegt nogal de vloer aan met het management van deze tijd. Door zijn stellige taalgebruik generaliseert hij. Niet altijd terecht vind ik. Indien je hier doorheen leest, zul je een aantal waardevolle tips ontdekken omtrent het ontdekken en koesteren van talent. Hij predikt een revolutie voor het aanstormend talent. Talent wat volgens hem zich te weinig manifesteert, en daarmee ben ik het met hem eens. Enerzijds doordat wij managers of organisaties daar te weinig ruimte voor geven en anderzijds door een gebrek aan lef van de medewerkers. Deze laatste wordt door Peters aangespoord om uit zijn schulp te komen en zoals hij zelf zegt aan de macht te komen. De macht van de machteloze zoals hij dat treffend zegt. Het boek bevat voor hen tips en zelfs een plan van aanpak. Ieder boek bevat wel één of meerdere highligts die je bijblijven. Voor dit boek is dat voor mij dat talent niet komt aanwaaien. Ik zal er alert op moeten blijven en ze de ruimte moeten geven. Deed ik dat nu dan al niet? Jawel, maar anders. Mocht je iemand kennen waarvan je denkt dat die meer kan dan dat hij/zij nu doet, dan zou dit boek voor hem of haar wel eens een eye-opener kunnen zijn.

Over Eric van Arendonk

Eric van Arendonk RM is docent Commerciële Economie bij de Hogeschool Utrecht (HU), auteur van Neuromarketing en zelfstandig marketingadviseur.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden