Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Ontketen vernieuwing!

Arend Ardon geeft in ‘Ontketen vernieuwing’ een inspirerend denkraam over het loskomen uit vastgeroeste werkwijzen en oude veranderroutines. Vanuit zijn ervaring geeft hij mooie voorbeelden over hoe blokkades weggenomen kunnen worden en hoe beweging kan worden vormgegeven. Dit waardige vervolg op ‘Doorbreek de cirkel’ is een prettig leesbaar boek, dat inspireert om zelf op een andere manier met vernieuwing aan de slag te gaan. Dit maakt dat ‘Ontketen vernieuwing’ zeer de moeite van het lezen waard is.

Henk van Tent Becking | 22 december 2015 | 2-3 minuten leestijd

‘Ontketen vernieuwing’ staat vol met mooie verhalen die de lijn ‘een vernieuwingsklimaat creëren’, ‘vernieuwingskracht aanwakkeren’ en ‘successen tonen en laten floreren’ volgen. Ieder hoofdstuk wordt geopend met een korte introductie en een woordenwolk.

Hierna komt vlot leesbare tekst met voorbeelden en als afsluiting een korte samenvatting van het hoofdstuk. Als voorbeeld hoofdstuk 2 over ‘Breken met oude patronen’. De introductie is ‘Vernieuwen vraagt om anders denken en doen’.

Na de tekst over het luisteren naar de cultuur in een organisatie geeft Ardon twee voorbeelden. Een over ‘De onveilige onderneming’ en de ander over ‘Meer samenwerking tussen afdelingen’. Het tweede voorbeeld ‘laat een paradox zien: om te zien wat zich afspeelt in het hier en nu, moet je afstand nemen. En soms zie je het pas als je daadwerkelijk fysiek uit het systeem stapt – zoals een vis pas op het droge beseft wat water is’.

Een paar bladzijden verder is er een heldere tabel met ‘Vijf bewegingsstoppers: cues die stagnerende denkbeelden blootleggen’. De samenvatting van het hoofdstuk is: ‘Natuurlijk, allemaal houden we ingesleten patronen in stand met onze overtuigingen. We weten vooraf al wat we gaan tegenkomen, herkennen vooral bevestiging van onze vooronderstellingen en krijgen dus altijd gelijk. Totdat we bereid zijn onze aannames tegen het licht te houden. Met welke aannames houd jij de beweging tegen? En welke patronen houd je daarmee in stand? Wat worden jouw eerste stappen buiten de groef?’.

Ardon geeft in het boek geen antwoorden maar een denkraam. Dit inspireert en geeft energie. Zo zijn de ‘vonken voor vernieuwing’ dusdanig beschreven, dat je hiermee direct aan de slag kunt. In hoofdstuk 3 geeft Ardon een overzicht van kenmerken van ‘verhalen die raken’. Ze zijn goed opgebouwd, persoonlijk en dichtbij, op gevoelsniveau, visueel, concreet, oprecht en menselijk en uitnodigend aan de ander’. Dit zijn ook de kenmerken van ‘Ontketen vernieuwing’.

Ardon zou onderwerpen zoals ‘High Performance Teams’, ‘zelfsturing’ en ‘Agile’ kunnen toevoegen. Ook hierbij wordt gestuurd op het ‘wat’ en niet op het ‘hoe’. En is er reductie van Ego’s. In de ‘uitnodiging aan de lezer’ is een opsomming van platforms voor ‘samen experimenteren en leren’ opgenomen. Van het boek heeft Ardon ook een inspirerende Webinar gegeven. Hiermee is een echte toevoeging op het boek beschikbaar.

‘Ontketen vernieuwing’ is een leuk boek dat vlot leest en voor een breed publiek is geschreven. Een aanrader voor iedereen die geïnspireerd wil worden om anders naar organisaties te kijken of wat meer wil weten over veranderen.

Over Henk van Tent Becking

Henk van Tent Becking EMIM MCM CMC ACP is zelfstandig interim-manager en organisatieadviseur (www.unstrug.nl) en helpt bedrijven met het vinden van een passend en duurzaam antwoord op een veranderende wereld. Als gecertificeerd lid van de Orde van organisatiekundigen en -adviseurs (OOA; www.ooa.nl) is van Tent Becking onder andere betrokken bij de zoektocht naar ‘de OOA van de toekomst’.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden