Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Overtuigend debatteren

Debatteren kan een behoorlijk pittige klus zijn. Want wat doet uw tegenstander? Brengt u uw argumenten wel goed over de bühne? Hoe reageert het publiek? Voor debatteren is een goede voorbereiding vereist, maar zelfs dan kunt u nog voor onverwachte situaties komen te staan. Peter van der Geer en Sharon Kroes zijn ware professionals op het gebied van krachtig debatteren. In 'Overtuigend debatteren' vertellen zij u over de fijne kneepjes van het vak die u zich gemakkelijk eigen kunt maken. Voor wie niet vaak in een debat verzeilt raakt, is het boek ook een aanrader. De tips en technieken zijn heel goed toepasbaar voor iedere gelegenheid, vergadering of gesprek waarin u uw argumenten sterk wilt neerzetten.

Daniëlle de Jonge | 23 oktober 2009

In trainingen gebruik ik wel eens de werkvorm van het debat, waarbij twee deelnemers over een standpunt debatteren in relatie tot het onderwerp van de training. Soms zitten er ware natuurtalenten tussen, veel vaker blijkt het toch behoorlijk lastig om argumenten goed te verwoorden in het debat. En zo werkt het ook in de praktijk. Uiteraard zorgt u er voor dat u de belangrijkste gegevens paraat heeft en uw standpunten kent. Alleen, hoe verwoordt u die het beste? Spreekt u vanuit u zelf of kiest u er voor om vanuit uw medestanders te spreken? Gaat u direct uw standpunt verkondigen om het vervolgens toe te lichten of zou de omgekeerde variant meer effect geven? Allemaal zaken om vooraf heel goed over na te denken. De voorbeelden in 'Overtuigend debatteren' helpen u stap voor stap om een sterke argumentatie voor te bereiden. En dan staat u eenmaal in debat. Het kan wel een glazen kooi lijken! Iedereen kijkt naar u, uw tegenstander weerlegt wat u vertelt en voor u het weet, wordt er zomaar van uw onderwerp afgeweken. Lastige situaties die allemaal bij een echt debat horen. Er zijn vele mogelijkheden te bedenken waarom het debat anders loopt dan u zou willen. Al die mogelijkheden beschrijven Peter van der Geer en Sharon Kroes eenvoudig en duidelijk in het boek. De hoofdstukken zijn onderverdeeld in korte subhoofdstukken. Zo zoekt u gemakkelijk de situatie op waarover u meer wilt weten. Bijvoorbeeld hoe u het beste een aanval pleegt op een argument van de tegenstander of hoe u een ogenschijnlijk verloren initiatief weer terug wint. Speciale technieken en trucs staan in kaders weergegeven, waardoor u ze snel terug vindt. Aparte aandacht is er voor de dwarsliggers en de tegenstanders die over de schreef gaan. Let wel: dit u kunt u uiteraard ook zelf zijn! U ontdekt hoe u omgaat met weerstanden, of u mag bluffen en wat u kunt doen als u uw tegenstander niet gelooft. Maar hoe u reageert als uw woorden verdraaid worden, u suggestieve opmerkingen naar uw hoofd geslingerd krijgt of zelfs bedreigd wordt. Ook aanvallen op uw persoon weet u na het lezen van dit boek te pareren. Tot slot leest u hoe u omgaat met het publiek en op welke manier u een treffende afsluiter maakt. 'Overtuigend debatteren' leest vlot, is heel praktijkgericht en er staat een korte test in om te bepalen welke debatstijl u bij voorkeur gebruikt. De grote hoeveelheid tips en voorbeelden zorgt er niet alleen voor dat u zelf handig wordt in debatteren, ook het kijken naar een debat wordt een klein feestje waar u veel van leert. Voor u het weet, herkent u de Fünfsatz, de drieslag en het argumentum ad populum. Ik kijk voortaan in ieder geval op een andere manier naar alle televisiedebatten. En voor mijn trainingen heb ik voldoende inspiratie om de debat-oefeningen nog leuker en beter te laten verlopen!

Over Daniëlle de Jonge

Daniëlle de Jonge – spreker, trainer en bestsellerauteur. Helpt bedrijven om zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden