Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het POPpingspel

Het 'POPpingspel' is een kaartspel dat mensen wil prikkelen na te denken over hun functioneren en naar aanleiding daarvan verbeterpunten te formuleren. Het bestaat uit 32 competentiekaarten, 4 grote gekleurde kaarten met de categorieën afzwakken, ontwikkelen, vasthouden en neutraal, handleidingen voor de popper en voor de medespelers, een formulier voor zelfevaluatie, een voor feedback en een Persoonlijk Ontwikkelplan.

Bert Peene | 3 mei 2005

De handleiding lijkt de suggereren dat je het spel het best met een man of zes speelt. De popper verdeelt als eerste de kaartjes over de vier genoemde categorieën. Hij mag daarvoor maximaal 5 minuten nemen. Als hij het beeld dat nu ontstaan is, op zijn eigen formulier heeft overgenomen, vraagt hij zijn medespelers een voor een dezelfde exercitie uitvoeren. Na iedere ronde vraagt de popper een toelichting op de gegeven informatie. Aan het eind van de rit heeft hij voldoende input voor een functionele POP. Het spel is een aardig instrument om een op zich tamelijk abstract proces enigszins te visualiseren, maar dat maakt het nog geen 'must voor iedereen die zichzelf wil ontwikkelen en voor elke eigentijdse HRM-afdeling', zoals de tekst op de doos wil doen geloven. Hoewel je als gebruiker kunt kiezen uit 30 competenties, is de kans groot dat de competenties waarop jij gefeedbackt wilt worden, er niet bij zit. Natuurlijk kun je die zelf maken, zoals je ook de beide formulieren kunt kopiëren als ze op dreigen ze raken. Maar waarom zou je dan het hele spel niet zelf maken?

Over Bert Peene

Bert Peene werkte jarenlang als kerndocent bij IMAGO Groep, Via Vinci Academy en C-Lion, opleiders voor het onderwijs. Daarnaast voerde hij als zelfstandige opdrachten op het gebied van organisatieontwikkeling uit in profit en non-proft. Tegenwoordig werkt hij als free lance docent en schrijft hij voor diverse bladen over managementliteratuur.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Christine Buschgens, Eva Lotte Verdonk
Het POPpingspel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden