Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het Senseo-effect

Steeds meer bedrijven overwegen een samenwerking met een andere organisatie. En binnen kleine tot middelgrote bedrijven is specifieke kennis over samenwerking vaak niet direct voorhanden. Welke voordelen kan een samenwerking bieden, wat komt er precies bij kijken, wat moet er wanneer juridisch geregeld worden en hoe geeft men een samenwerking het beste vorm? Op een aantal van die vragen geeft Alfred Griffioen met 'Het Senseo-effect' concrete antwoorden. Waar dit niet mogelijk is, reikt hij denkrichtingen of modellen aan waardoor u zelf tot antwoorden kunt komen.

Mariska Fennema | 16 december 2008

Door de grote toegankelijkheid van informatie via internet heeft de manier van zakendoen door consumenten en bedrijven erg veranderd. Zo kunnen kleine innovatieve bedrijven ook makkelijker concurreren met anderen, waaronder de gevestigde grote spelers. 'Er ligt een groot potentieel voor innovaties wanneer de kennis van verschillende bedrijven bij elkaar wordt gebracht', aldus Alfred Griffioen in 'Het Senseo-effect'. Dat is steeds vaker de basis voor een partnership tussen bedrijven. Daarnaast kunnen er natuurlijk ook andere redenen zijn om een samenwerking aan te gaan. 'Het Senseo-effect' heeft een heldere opbouw: stapsgewijs wordt u geleid door het proces om tot een samenwerking te komen. Het begint bij de overweging van een samenwerking en eindigt bij de manieren om de samenwerking te operationaliseren. Als toetje krijgt u nog een hoofdstuk voorgeschoteld over netwerkallianties. Roept het aangaan van een formele samenwerking al gauw associaties op met ingewikkelde juridische contracten en mogelijk moeizame onderhandelingen... Dit boek laat zien dat dat niet het geval hoeft te zijn, indien het bedrijf bewust het samenwerkingstraject ingaat, de doelstellingen voor de samenwerking goed zijn geformuleerd en de juiste zaken tijdig contractueel is geregeld. 'Geen lange theoretische verhandelingen', zo belooft de auteur ons in zijn inleiding. En dat maakt hij waar. Het is een toegankelijk geschreven en prettig vormgegeven boek. Hij wisselt tekst af met korte voorbeelden, getekende (bewezen) modellen en andere illustraties. Het is compact en heeft een praktische invalshoek. De modellen worden kort uitgelegd en zijn goed toepasbaar. Dit boek kan prima ter voorbereiding dienen om helder te krijgen wat u uit de samenwerking wilt halen en welke stappen u moet volgen in het proces. Zowel bij ondernemers, managers als anderen die (voor het eerst) te maken krijgen met een mogelijke samenwerking.

Over Mariska Fennema

Mariska G.A. Fennema MBA Werkzaam als manager marketing & communicatie bij RTV Utrecht en behaalde haar Executive MBA bij Business School Nederland.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden