Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Mindfulness op het werk

Steeds meer mensen hebben last van stress als gevolg van de uitdagingen die de werkvloer stelt. Mindfulness is een zeer effectieve methode om met stress om te gaan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de literatuur op het gebied van mindfulness zo sterk groeit. Met ‘Mindfulness op het werk’ heeft Pieternel Dijkstra ervoor gezorgd dat we door de bomen het bos blijven zien. Het boek is compact, onderscheidend, relevant, compleet, en een must voor iedereen die meer wil weten over het toepassen van mindfulness op het werk.

Remy van Gelder | 22 april 2015

Als mindfulnesstrainer krijg ik regelmatig deelnemers in mijn training die last hebben van de confronterende gevolgen van werkstress. Klachten als burn-out, slapeloosheid en depressie komen regelmatig voor. Ik sta steeds weer versteld van het effect van de 8-weekse mindfulnesstraining. Mensen vinden meer ontspanning en klachten nemen sterk af. Vanuit mijn achtergrond als bestuurskundige en bedrijfstrainer ben ik erg geïnteresseerd in de vraag hoe je mindfulness een plek kunt geven op de werkvloer. Op een bepaald moment is het immers goed haalbaar om innerlijke rust te vinden op je meditatiekussentje. Maar hoe doe je dat wanneer je te maken hebt met collega’s, veeleisende klanten, deadlines,…? Ik kreeg een concrete vraag om een workshop voor een organisatie te ontwikkelen. Tijdens de ontwerpfase was ‘Mindfulness op het werk’ een zeer waardevolle bron van informatie. ‘Mindfulness op het werk’ geeft inzicht in de belangrijkste oorzaken van werkstress. Het laat zien dat organisaties in een hoog tempo veranderen en dat veel mensen veranderingen op de werkvloer zeer lastig vinden. Het gevoel geen grip te hebben op de situatie leidt tot weerstand en tot stress. ‘Mindfulness op het werk’ laat op een heel overtuigende manier zien hoe je op een mindful manier kunt omgaan met verandering. Het sleutelwoord hierbij is psychologische flexibiliteit: trouw blijven aan jezelf terwijl je de gebeurtenissen en ongewenste veranderingen in je leven veel beter hanteert. Het boek geeft vervolgens veel inzicht en praktische handvatten hoe je deze flexibiliteit kunt bereiken, waardoor je werk leuker en beter wordt. Met behulp van praktische oefeningen en tips laat Dijkstra je zien hoe je werkstress te lijf kunt gaan. Een van de oefeningen is dat je nagaat wat je belangrijkste waarden zijn en of het werk wat je doet hier nog mee in overeenstemming is. Ook staan er allerlei praktische mindfulness-oefeningen beschreven die je op je werk kunt doen. ‘Mindfulness op het werk’ is compact en je leest het in een ruk uit. Ondanks het geringe formaat kun je aan alles zien dat de inhoud wetenschappelijk en grondig onderbouwd is. Door de vlotte schrijfstijl en de pakkende illustraties, verveelt het lezen geen moment. Het staat vol met treffende inzichten die je anders laten kijken naar stress op het werk. Wat ik de grote kracht van ‘Mindfulness op het werk’ vind is dat het zich niet alleen richt op mindfulness, maar dat deze benadering wordt geplaatst tegen een decor van belangrijke inzichten uit de psychologie en de dynamische realiteit van de werkvloer. Hierdoor wordt het toepassinggebied van mindfulness duidelijker, relevanter en verder verbreed. Ik zal het boekje nog vaak gebruiken als naslagwerk.

Over Remy van Gelder

Remy van Gelder is bestuurskundige en mindfulness- en communicatietrainer. Hij heeft zijn eigen bedrijf onder de naam Praesense.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden