Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Goud

Vaak letten leidinggevenden meer op mogelijke verbeterpunten dan op aanwezige talenten. Kijken ze meer naar wat er niet goed gaat, dan naar wat er wel goed gaat. Een gemis, want dat gaat ten koste van je plezier en energie, en uiteindelijk het resultaat.

Yolanda van Heese | 30 mei 2016

Wilt u het potentieel van uw team meer benutten? Dan laten Van Boxtel en Dijkman in hun boek 'Goud. Potentieelontwikkeling voor mensen en de organisaties waar zij werken' zien hoe u dat met de Kompasvisie kunt doen. Soms zie je aan een collega dat hij het niet naar zijn zin heeft. Heb je het gevoel dat hij meer kan, dat zijn talent niet uit de verf komt. Dat hij misschien wel niet op de juiste plek zit. Kortom, dat zijn potentieel niet volledig tot zijn recht komt. Anje-Marijcke van Boxtel en Aveline Dijkman laten met hun boek 'Goud. Potentieelontwikkeling voor mensen en de organisaties waar zij werken' zien hoe u in dergelijke situaties met behulp van de Kompasvisie zijn talenten meer tot uiting kunnen brengen. De kompasvisie is een visie op leren en ontwikkelen en gaat uit van een zestal elementen: • uw waarden: welke waarden vindt u belangrijk, waar staat u voor? • uw ambitie: wat voor persoon wilt u zijn, hoe wilt u leven: • uw talenten: waar bent u goed in, wat gaat u gemakkelijk af? • uw belemmeringen: welke dingen (gewoontes, overtuigingen) in uzelf staan tussen u en uw ambitie? • uw werkcontext, Welke toegevoegde waarde heeft u voor de organisatie, en wat heeft u van uw organisatie nodig? en • uw (nieuwe) effectieve gedrag: hoe kunt u dit leren en laten zien. Op een heldere en toegankelijke manier laten de auteurs zien hoe deze elementen op elkaar ingrijpen en wat u te doen staat om het potentieel uit uzelf of uw collega's te benutten. Daarbij hoeft u de elementen niet per se in deze volgorde te doorlopen. Wel zult u zult merken dat wanneer u open in gesprek gaat over bijvoorbeeld talenten of belemmeringen, u met doorvragen ook tot de waarden en ambitie komt. Van Boxtel en Dijkman weten waar ze het over hebben: ze zijn zeer ervaren in coaching en het geven van trainingen. Dat merk je door het hele boek heen: in de voorbeelden uit de praktijk, de keuze van de theorieën die ze behandelen, de manier waarop de uitleg is opgebouwd en de vragen en antwoorden die achter in het boek staan. Daarmee is dit boek een plezier om mee aan de slag te gaan. En aan de slag, dat gaat u zeker wanneer u dit boek oppakt. Het boek zit vol met heldere uitleg over relevante theorieën, filmpjes van voorbeelden en nadere toelichting, vragen naar uw eigen drijfveren en karaktereigenschappen, en oefeningen om een duidelijker beeld over u zelf te krijgen. Zo kunt u de regie oppakken en zelf ervoor gaan zorgen dat uw potentieel tot zijn recht komt in uw werkomgeving. Geeft u leiding en heeft u plezier in het voeren van coachingsgesprekken? Dan geeft dit boek u interessante gezichtspunten en invalshoeken en een goede basis voor de coaching. Als ervaren coach vond ik het zelf ook een plezier om te lezen. Van Boxtel en Dijkman geven inspiratie met allerlei oefeningen, en zetten je aan het denken over je eigen goud en dat van je coachee. Een boek om nog vaak even doorheen te bladeren!

Over Yolanda van Heese

Yolanda van Heese is coach voor leidinggevenden en hun teams. Tevens is zij oprichter van Leaders Online. Leaders Online informeert leidinggevenden over relevante ontwikkelingen (zoals social media, de nieuwe generatie medewerkers) en geeft hen daarbij concrete handvatten hoe ze de mogelijkheden ervan - samen met hun team - kunnen benutten voor hun eigen organisatie. Dat doet Leaders Online onder andere met workshops, presentaties en online cursussen. Voor Management Team schrijft zij over managementboeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Anje-Marijcke van Boxtel, Aveline Dijkman
Goud

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden