Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Oranje wereldkampioen

Slecht nieuws, Nederland wordt waarschijnlijk toch weer net niet wereldkampioen. Tenminste als we zo slecht blijven presteren op de vier prestatie-indicatoren verlengingen, hoekschoppen & vrije trappen, mentale weerbaarheid, conditie & fysieke kracht en natuurlijk strafschoppen. Allemaal zaken die andere teams traditioneel beter doen dan het Nederlandse. Wij zijn '90 minuten voetballers', er is geen Plan B, op hoekschoppen en strafschoppen traint het Nederlands elftal niet, in tegenstelling tot andere landenteams die dat wel volop doen. Althans volgens consultant en voetbalkenner Gyuri Vergouw in 'Oranje wereldkampioen'. Hij waarschuwt bondscoach Bert van Marwijk met dit boek, ook letterlijk, nog één keer.

Erwin van de Pol | 18 mei 2010

Gyuri Vergouw combineert managementlessen uit de harde werkelijkheid met de in zijn ogen oerconservatieve voetbalwereld. Allerlei managementtechnieken haalt hij van stal om Oranje te analyseren en beter te maken. Van Marwijk krijgt in meer dan 150 bladzijden management- en voetballes. Maar of er iemand binnen de KNVB luistert? De Braziliaanse voetbalbond was wel geïnteresseerd in eerdere publicaties van Vergouw, zo meldt hij. En hij staat niet alleen, onder meer een icoon als trainer Foppe de Haan komt uitgebreid aan het woord in 'Oranje wereldkampioen'. Na zijn veelgelezen en tot een cultstatus uitgegroeide boek 'De strafschop' is Vergouws bijnaam na een aantal tv-optredens 'Professor Penalty'. Hij koestert die bijnaam en voor degenen die alle wijsheid uit 'Oranje wereldkampioen' snel op een rijtje willen hebben, is het samenvattende hoofdstuk 'Professor Penalty's advies aan de bondscoach' de aangewezen weg om aan de hand van zes managementinvalshoeken met de bondscoach mee te denken en Oranje aan een winnaarsmentaliteit te helpen. De auteur sluit elk hoofdstuk tevens af met een paragraaf 'Managementlessen om te winnen'. Want daar schort het nog wel eens aan. De Nederlandse voetbalcultuur is wereldwijd berucht, zo schrijft Vergouw. Bij een paar overwinningen komt er snel arrogantie boven en ruzies zijn een standaardingrediënt in de voorbereiding van Oranje. Maar de uitgebreide statistische informatie toont eveneens aan dat wie op een WK van Oranje wint, ook het toernooi zelf meestal gaat winnen. Dat geldt niet alleen voor de naoorlogse teams, maar ook voor de teams die voor 1930 meededen aan de Olympische Spelen toen dat evenement nog het belangrijkste landentoernooi in het voetbal was. Het boek zit vol met dit soort curieuze informatie. Soms krijgt 'Oranje wereldkampioen' overigens wel heel curieuze trekjes en is het moeilijk om de inhoud enigszins serieus te blijven nemen. Net als in 'De strafschop' krijgen we op het eind een trivia quiz voorgeschoteld. Voor de liefhebbers, zullen we maar denken. Hoewel, volgens het commentaar bij de uitslag 'besef ik het belang van strafschoppen en eenheid in het team'. Serieuzer euvel is, dat eveneens als in 'De strafschop' een stevige eindredactie geen kwaad zou hebben gekund. Net als in zijn eerste boek herhaalt Vergouw zichzelf met grote regelmaat. Citaten van Foppe de Haan en Kevin Keegan komen meerdere malen terug, evenals de kwesties rond Oranje. Voor wie van voetbal houdt, en dat is wel een voorwaarde, is 'Oranje wereldkampioen' een ontzettend leuk boek. En hoewel de managementlessen in eerste instantie wat geforceerd lijken en er een hoop standaardmateriaal opgepoetst wordt, snijden de managementlessen wel hout. Het boek is een prima warming up naar het WK toe voor de bankzitter thuis!

Over Erwin van de Pol

Drs. Erwin van de Pol CMC RGVME is werkzaam als organisatieadviseur bij Rijnconsult. Van de Pol heeft enige honderden publicaties over management en maatschappelijke ontwikkelingen op zijn naam staan. Hij heeft een aantal professionele prijzen gewonnen waaronder de Management Essay Prijs en Kunst & Zaken Adviseurs Award.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden