strong>De beroemde wetenschapper Carol Dweck schrijft een zeer toegankelijk boek voor een breed publiek ontdaan van voetnoten en wetenschappelijke eisen. Het boek leest niet alleen als een trein, het is tot de laatste bladzijde inhoudelijk zeer interessant. De naam Dweck is voor altijd verbonden aan de concepten ‘fixed mindset’ (ook wel ‘statische mindset’ genoemd) en ‘growth mindset’ (of: groei mindset). Concepten die zij als geen ander weet te larderen met praktische voorbeelden.
Dweck stelt dat haar werk deel uitmaakt van een stroming die uitgaat van de kracht van overtuigingen. Een eenvoudige overtuiging kan je leven besturen, aldus de psychologe. Deze denkwijze kan bepalen of je de persoon wordt die je wilt worden of dat je je sterk maakt voor de dingen die je waardevol vindt en je die ook bereikt. Het blijkt dat sommige mensen van jongs af aan getraind zijn in de statische mindset. Deze mensen, stelt Dweck, geloven weinig in moeite doen en in inspanningen.
De boodschap van Dweck is positief en biedt hoop: je kunt je mindset veranderen.
Organisaties die het onderwerp ‘talent’ op de agenda hebben staan, kunnen voldoende inspiratie putten uit dit boek. De auteur geeft namelijk twee opvattingen over talent: talent dat vastligt en talent dat ontwikkeld kan worden door leren. Voor de groep mensen die de opvatting hebben dat talent vastligt, zoals CEO Lacocca van Chrysler of voormalig tennisser John McEnroe, is falen een enorme tegenslag. Ze zijn iemand wanneer ze hun talenten weten te benutten, maar, zo stelt Dweck de lezers de vraag: wat ben je dan als je niet succesvol bent?
Leraren die een fixed mindset hebben, kunnen grote schade aanrichten aan hun leerlingen. Waarom? Omdat zij de fixed mindset op hun leerlingen overbrengen. Je kunt ze volgens Dweck herkennen in zinnen als: ‘Als ik de intelligentie van een leerling weet, kan ik tamelijk goed zijn schoolcarrière inschatten’.
Dit boek gaat zowel over het zakelijk leven, de sportwereld als over privézaken. Met veel interesse las ik het hoofdstuk over sport. Dweck bespreekt de legendarische sporters Muhammad Ali en Michael Jordan. Deze laatste stelt dat succes uit de geest komt en om karakter gaat. En karakter ontstaat uit mindset en dan zijn we weer ‘thuis’ bij ons onderwerp. De conclusie die Dweck in het hoofdstuk over sport stelt trekt: Karakter, moed en de geest van een kampioen zijn afkomstig van een op een groei gerichte mindset.
Wie de materie leest, zal alles heel ‘logisch’ vinden. Maar dat is het gevaar van dit onderwerp: goed te volgen maar nog lang niet tussen de oren van veel mensen. Wat te denken van leiders in het bedrijfsleven die nog steeds alles onder controle willen houden vanuit de mindset: ‘vertrouwen is goed, controle is beter’? Het slechte nieuws ervan is duidelijk: Als bazen controlerend worden, brengen ze iedereen in de statische mindset, moed en vernieuwing leggen het loodje waar een statische mindset heerst, aldus Dweck.
Ook in het hoofdstuk over privézaken en relaties heeft Dweck een interessante boodschap voor de lezer: Iemand met een fixed mindset is ervan overtuigd dat wanneer aan de relatie gewerkt moet worden, mensen niet bij elkaar passen. Dweck stelt dat het de kunst is de beperkingen van elkaar te accepteren en vanuit daaruit verder te gaan. Een relatie moet dus groeien. En zo biedt Mindset vanuit twee heldere concepten een enorm hoopgevend perspectief waarvan de volgende uitdaging is om die in praktijk te brengen.
Over Peter de Roode
Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat.