Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Animal Firm

Als dierenvriend een boek recenseren over de overeenkomsten tussen het zakenleven en het dierenrijk is een pittig klusje. De dierenvriend in mij denkt vertederd 'Ach, wat schattig dat koolmeesjes hun soortgenootjes leren om melkflessen te openen' en 'Goh, dat gnoes en zebra's zo lief zijn voor elkaar'. Mijn zakelijke kant kijkt vervolgens wel kritisch naar wat er geschreven wordt en hoe toepasbaar de informatie is in organisaties. 

Daniëlle de Jonge | 8 juni 2010 | 3-4 minuten leestijd

In dat laatste zijn de schrijvers van 'Animal Firm', Marco Schreurs en Simon van der Veer, heel goed geslaagd. Vanaf nu kan iedere medewerker met een gerust hart tegen zijn of haar baas zeggen dat het een olifant is, je zal zo'n mooi compliment maar krijgen…

Wanneer u door 'Animal Firm' bladert, zult u aangenaam verrast zijn door de vormgeving die op elke bladzijde voorbijkomt. Mooie afbeeldingen en schitterende dierenfoto's, veel kleur en een fijne indeling van de bladzijdes. Dat werkt bij mij meteen inspirerend en nodigt uit om te gaan lezen. Ook de hoofdstuktitels werken daaraan mee. Zo heet de inleiding 'Op safari' en kom ik hoofdstukken tegen zoals 'Hoera, mijn organisatie is een mierenhoop'. De schrijfstijl sluit daar naadloos op aan.

Het hele boek is prettig en toegankelijk geschreven en in aparte kaders staan interessante wetenswaardigheden en spreuken. De safari in dit boek pakt elke organisatie als geheel aan, met als doel om u inzicht te geven in de HPO. Ofwel: hoe wordt uw bedrijf een High Performance Organization. Hoe zorgt u er bijvoorbeeld voor dat u langdurig topprestaties levert en voorop loopt? Jarenlang onderzoek is hier aan voorafgegaan en vervolgens is de combinatie gemaakt met het dierenrijk. Daarbij komen allerlei dieren voor die in het wild leven, daar waar een dier nog echt dier kan (en moet) zijn. Van de coachende olifanten tot de gevleugelde vindingrijkheid van vogels (ja, ook die in uw achtertuin) en de samenwerkende giraffes, zebra's en struisvogels. Ieder hoofdstuk geeft een beschrijving van het dier, de kwaliteiten die het heeft en de manier waarop ze worden ingezet. Door de manier waarop het is geschreven, gaat u tijdens het lezen al een vertaalslag maken naar uw praktijk. Voor u het weet vraagt u zich af of uw team ook net een roedel wilde honden is met een sociaal karakter en die het groepsbelang dienen. En of de communicatie binnen uw organisatie net zo soepel verloopt als bij ganzen. Of u nu dierenvriend bent of niet, u krijgt zonder meer groot respect voor de manier waarop het dierenrijk leeft. Elk hoofdstuk bevat aan het eind een aantal Animal Facts. Wist u bijvoorbeeld dat de hersenen van mieren bestaan uit ongeveer 250.000 hersencellen? Na ieder hoofdstuk treft u een intermezzo over een diersoort, verzorgd door een gastschrijver. Waar het uiteindelijk ook om gaat is het creëren van uw eigen Animal Firm. Welke 'dieren' heeft u al onder uw collega's en hoe kunt u de eigenschappen van deze mensen ten volste benutten. Daartoe hebben de schrijvers in elk hoofdstuk reflectievragen opgenomen. Aan de hand van alle genoemde kwaliteiten helpen deze vragen u om de kwaliteiten te herkennen in uw dagelijkse praktijk. De vragen zijn prikkelend geformuleerd en vragen over het algemeen goed en serieus nadenken. Het loont om hier gedegen mee aan de slag te gaan, want zo behaalt u daadwerkelijk een maximaal resultaat uit het boek. Niet voor niets is er een uitgebreid hoofdstuk wat puur ingaat over het aan de slag gaan met uw eigen Animal Firm. Het boek is leuk, leerzaam en een geeft een heel nieuwe kijk op uw organisatie en de mogelijkheden om nog succesvoller te worden. Geniet van het moois dat het dierenrijk u te bieden heeft!

Over Daniëlle de Jonge

Daniëlle de Jonge – spreker, trainer en bestsellerauteur. Helpt bedrijven om zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Marco Schreurs, Simon van der Veer
Animal Firm

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden