Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Mooi werk

'Mooi werk', het boek van Mark van Vuuren en Luc Dorenbosch, begint goed met het advies om het meteen weer weg te leggen en je agenda erbij te pakken. Om vervolgens eens te kijken wat je allemaal aan het doen bent op werkgebied. En... of het je bevalt wat je aan het doen bent.

Mara Spruyt | 14 maart 2012

Het is typerend voor het praktisch ingestoken handboek over de mogelijkheden om je werk aan te passen. Job craften heet het, een middel om te komen tot 'mooi werk': sleutelen aan je baan door mogelijkheden te verkennen om in je huidige werkzaamheden aanpassingen te doen. Mark van Vuuren en Luc Dorenbosch laten je anders kijken naar je werk door met nuchterheid je taken en werkzaamheden onder de loep te nemen. Om vervolgens je baan te veranderen zonder VAN baan te veranderen. Vrijheidsgraden Uitgangspunt van de auteurs is dat iedereen in meer of mindere mate ruimte en controle heeft om zelf vorm te geven aan werk. Zij noemen dit vrijheidsgraden en de kern van 'Mooi werk' gaat erover om die mate van vrijheid te ontdekken en te benutten. De realistische kijk van de auteurs is verfrissend: je kunt zelf invloed uitoefenen op het vormgeven van je werk en tegelijkertijd heb je niet alles in de hand. Verschillende manieren Aan je werk sleutelen kan betekenen dat je een kleine verschuiving in je takenpakket maakt. Het kan ook zijn dat je invloed neemt op je relaties, de mensen die je regelmatig spreekt en waar je mee werkt. Job crafting kan ten slotte ook een meer cognitieve insteek hebben: mensen kunnen hun werk 'mentaal' veranderen doordat ze het anders gaan zien. Het boek kent twee delen. Het eerste deel gaat in op de huidige situatie in je werk en laat je hierop reflecteren. In het tweede gedeelte van het boek ga je aan de slag met de ruimte die er is om actief invloed uit te oefenen op je werk. In beide delen staan veel oefeningen die je met een inlogcode ook online kunt doen. Door de oefeningen krijg je een goed overzicht van je werk, welke taken je energie geven en welke niet en waar je vervolgens aanpassingen wilt doen. Aan de hand van verschillende stappen wordt een vergrootglas gelegd op je huidige werksituatie en de toekomst. Actief boek 'Mooi werk' is een genuanceerd verhaal: de schrijvers beloven geen droombanen, maar geven een nuchtere kijk op de verschillende aspecten van je werk en hoe je hier invloed op kunt uitoefenen. Hun analytische benadering en de voorbeelden en oefeningen maken van 'Mooi werk' een actief boek om er steeds weer bij te pakken. Geschreven voor mensen die zelf met job crafting hun werk mooier willen maken. Maar ook voor adviseurs en facilitators biedt het boek veel inspirerend materiaal. Mara Spruyt schreef deze recensie samen met Annechien van Buurt, eveneens werkzaam bij Kessels & Smit, the learning company.

Over Mara Spruyt
Mara Spruyt is adviseur en onderzoeker bij Kessels & Smit, the learning company. Ze houdt zich in haar werk onder andere bezig met het werken vanuit sterke punten en talent en het creëren van productieve werkontmoetingen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden