Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Van idee naar tekst

‘Van Idee naar Tekst’ van Karel Witteveen is een boek dat een methodiek van rollen en stijlen en andere tools aanreikt aan schrijvers van verschillende niveaus met diverse motivaties. Zelf ben ik benieuwd of dit boek mij de handigheid en support biedt om mijn ideeën voor onder andere mijn websites en mijn folders kort en bondig en in een korter tijdsbestek te leren schrijven.

Carol Watson | 22 september 2014

‘Van Idee naar Tekst’, is geschreven door Karel Witteveen, een schrijver die al meer dan 18 jaar docent en trainer is op HBO ‘s en diverse organisaties in het bedrijfsleven. Dit boek is voor mij qua werk en privé van waarde, zij het voor het schrijven van een email, voor een blog, nieuwsbrief of een voor mijn websites of een nieuwe flyer. De tips en oefeningen zijn nuttige handvatten en de verwijzingen naar andere boeken en andere schrijvers geven je een korte schets van de beleving en verbeelding van de lezer. Kortom het helpt je een flink eind op weg bij het creatief bedenken van een tekst Het boek bestaat uit 3 duidelijk opgebouwde delen, en deze zijn weer in fases verdeeld. Hierbij maken de auteurs gebruik van de creatieve driehoek; Deel I: Creatief denken Deel II: Creatief schrijven Deel III: Stijl & compositie Een tekst of email correct schrijven is voor velen niet moeilijk, maar om daarbij rekening houden wie de lezer of doelgroep is en zich in de lezer verplaatsen is echter wel een kunst. Een stuk tekst kan voor de ontvanger vaak een hele andere betekenis krijgen als daar goed over is nagedacht. De auteur verwijst meerdere malen in het boek naar, ‘De 6 hoeden van Bono’, van Edward de Bono in de kleuren zwart, wit, geel, blauw, rood en groen, de kleuren hebben ieder een eigen betekenis en betrekking op een gevoelsemotie of bepaalde omgeving. Karel Witteveen gebruikt diverse oefeningen en testen, die zijn gebaseerd op De Bono’s gedachtegoed. De oefening van De Bono met de 6 gekleurde pennen zou je zelfs in het dagelijkse gebruik kunnen toepassen om een onderwerp op een andere manier te benaderen en te bekijken. Witteveen gebruikt in zijn teksten verschillende lettertypes en licht gekleurde gearceerde blokken. De gearceerde blokken waren voor mij vreemd genoeg meer een struikelblok en afleiding dan handig. Het werd voor mij minder overzichtelijk, terwijl het eigenlijk bedoeld is om zaken te benadrukken of te highlighten. Dit is natuurlijk heel persoonlijk en zal voor anderen misschien wel anders liggen. Voor iedere startende ondernemer of iedere verwoede en ervaren schrijver is ‘Van Idee naar Tekst’ een aanrader. Karel Witteveen laat je door zijn vizier kijken, zodat je op een nieuwe wijze je verhaal kan vertellen. Dit alles leidt ertoe dat de lezer zo ‘gefocust’ blijft of zo diep geraakt wordt, dat iedere boodschap duidelijk overkomt. Tenslotte: ‘Het onderwerp krijgt pas betekenis als de lezer het begrijpt’.

Over Carol Watson
Carol Watson is oprichtster van Senioren Vangnet en Het Persoonlijk Memorandum. Haar recensie worden mede mogelijk gemaakt door Claire’s Assistance.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden