De auteurs van Spanning op het werk zijn door de wol geverfd. Adrian Gostick (organisatiedeskundige ) en Chester Elton (leiderschapsexpert) hebben vanuit hun professie al meer dan 20 jaar ervaring met het coachen van individuele managers en hun teams. De inzichten die dit boek vorm geeft komen daardoor – naast uit onderzoek - uit de professionele en persoonlijke ervaring van de auteurs.
Ghosting
Spanning op de werkvloer is van alle tijden. Waar corona nu zorgt voor veel onzekerheid, zijn er in de geschiedenis ook genoeg andere aanleidingen te vinden. Denk aan de economische crisis, 9/11 en automatisering. Voor veel mensen blijken dit geen aanleidingen om een stapje harder te lopen. Integendeel, dit soort omstandigheden zorgt voor lichamelijke reacties die het vermogen om te presteren negatief beïnvloeden. Met alle gevolgen van dien, variërend van het minder actief participeren tot zelfs ghosting: het volledig onttrekken aan het arbeidsproces.
Werkbeleving
Een deel van de oorzaken is macro economisch en ligt buiten de invloedssfeer van de directe manager. Andere oorzaken zijn weer cultuur- of organisatiegebonden, en daarmee vaak niet op korte termijn aan te pakken. Maar de manager heeft altijd mogelijkheden om te ondersteunen en faciliteren en daarmee heeft hij of zij aanzienlijke invloed op de werkbeleving in positieve en negatieve zin.
Getrappel
De onderwerpen waar de auteurs concreet op in gaan zijn onder meer: leiderschap tijdens onzekerheid, omgaan met overbelasting, helderheid over toekomstperspectief, perfectionisme en conflicten op de werkvloer. Onderwerpen die voor iedereen relevant zijn, maar in het bijzonder bij millennials een grote rol spelen in hun beleving van werk. Onervaren met wat gebruikelijk is, leidt onzekerheid zelfs tot het ‘eendensyndroom’: nòg een stap harder gaan lopen om te voldoen aan alle verwachtingen en hoe het hoort. Voor de buitenwereld lijkt iedereen zijn zaakjes perfect op orde te hebben, maar niemand ziet hoe hard er onder water getrappeld wordt om niet kopje onder te gaan.
Handvatten
Dit boek geeft managers voor elk onderwerp aan het einde van elk hoofdstuk een samenvatting met de belangrijkste aandachtspunten. Het zijn deze handvatten die de manager in staat stellen om niet alleen een luisterend oor te bieden, maar om ook handen en voeten te geven aan daadwerkelijke verbeteringen. Verbeteringen die nodig zijn om waardevolle medewerkers met een schat aan potentieel en talenten aan boord te houden en bij te dragen aan een positieve werkcultuur voor iedereen.
Veel te winnen
Uit de aangereikte oplossingen blijkt de ervaring van de auteurs. Ze geven duidelijke handvatten, in plaats van hoogdravende theorieën. Dat maakt Spanning op het werk een prima ‘handboek soldaat’ voor elke manager. Want dat er op dit gebied nog veel te winnen is blijkt wel uit de toename van burn-out gerelateerde klachten. En dat corona hier nog een schepje bovenop doet verlangt meer dan ooit een actieve rol van managers op dit terrein.
Over Roy van den Anker
Roy van den Anker is getrouwd en heeft 3 kinderen. Zijn sporen heeft hij verdiend in de verzekeringsbranche. Ruim 25 jaar vervulde hij uiteenlopende posities bij verschillende organisaties. Van teamleider tot operationeel directeur en in organisaties van MKB tot corporate omvang. In meerdere organisaties werd hij partner.