Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De krakende comfortzone- ‘Goede tips en handvatten’

De comfortzone voelt altijd veilig, je doet daar de vertrouwde dingen die je goed kunt. Maar is dat wel blijvend? Met alle veranderingen die steeds sneller lijken te gaan is het de vraag of het vakgebied waarin je comfortzone zich bevindt morgen nog interessant is voor je werkgever of klant. Hugo Hoetink beschrijft in ‘De krakende comfortzone’ hoe je van comfortzone naar mooi werk kunt gaan. 

Jan Hoogstra | 19 augustus 2022 | 3-5 minuten leestijd

De inleiding start al gelijk goed, daarin biedt Hugo Hoetink een uitgebreide leeswijzer voor de rest van De krakende comfortzone. De inhoud van elk hoofdstuk wordt uitgebreid beschreven, waardoor je als lezer goed weet wat je kunt verwachten. Uiteraard inclusief een definitie van een krakende comfortzone.

Een comfortzone blijft nooit hetzelfde, dit is altijd aan verandering onderhevig. Hoetink definieert 7 krachten die altijd op de comfortzone inwerken: liefde voor het vak, verlangen naar zingeving, verlangen naar heelheid, technologie, complexiteit, beheerskramp en waardebalans. Een aantal krachten komt van buitenaf en een aantal van binnenuit (jouw talent).

Kompas

Al deze krachten kunnen er toe leiden dat je comfortzone niet relevant meer is of dat je jezelf daarin niet meer comfortabel voelt. Dan is het belangrijk om je bewegingsruimte te onderzoeken. Hoetink heeft daarvoor het kompas voor professionele ontwikkeling samengesteld, dat bestaat uit de domeinen business, talent en uitdaging. De overlap tussen talent en uitdaging is de speelplaats, waarin je kunt onderzoeken en uitproberen. De overlap tussen talent en business is de comfortzone en de overlap tussen business en uitdaging het stressgebied. Ten slotte is er nog de hotspot, waar alle domeinen overlappen. Daarin heb je uitdagend werk dat past bij je talent, waarbij het werk ook nog relevant is voor de business. In het boek staat een scan waarmee je jezelf kunt scoren.

Kern van je talent

Als je weet in hoeverre je comfortzone kraakt is een van de eerste stappen om je talent te onderzoeken. Je talent is een unieke combinatie van kwaliteiten, persoonlijke waarden en drijfveren. In de praktijk zijn hier veel tests voor, maar die geven maar deeltjes van de puzzel. De kern van je talent ervaar je pas als de puzzelstukjes in elkaar vallen. De volgende stap is het inspelen op de business, hiervoor geeft de schrijver tien aanknopingspunten. Een interessant aanknopingspunt is om jezelf bijvoorbeeld tot CEO te benoemen. CEO weliswaar van een bepaald onderwerp, waar je verantwoordelijkheid voor wilt nemen.

Met het onderzoeken van je talenten en de businessmogelijkheden heb je alle handvatten om de stap naar de hotspot te maken. Dit is niet alleen goed voor de business, maar ook voor je eigen ontwikkeling, je leert nieuwe zaken en wordt uitgedaagd.

Mindset

De overstap van comfortzone naar hotspot is nog niet zo gemakkelijk, er zijn diverse belemmeringen, zowel vanuit jezelf als je omgeving. Niets is zo moeilijk als verandering en het loslaten van en stoppen met zaken. Veel mensen hebben een statische mindset. Ze houden vast aan bestaande situaties en gaan uitdagingen uit de weg. Belangrijk echter is om een groeimindset bij jezelf te creëren, waarin je openstaat voor nieuwe zaken. Daarvoor moet je oude zaken wellicht loslaten. En loslaten is niet hetzelfde als wegduwen. Wegduwen is maar voor even, loslaten is voor altijd. Hoetink gebruikt principes uit mindfulness om echt los te kunnen laten.

Bewuste sturing

Leren en ontwikkelen om bij je hotspot te komen is wezenlijk. Maar je moet wel richting geven aan dit leren en ontwikkelen. Dit vraagt om bewuste sturing. In elk overlappend gebied (comfortzone, hotspot, stressgebied en speelplaats) zijn andere mogelijkheden voor ontwikkeling, waarbij lerend werken (het in de praktijk doen) het meeste oplevert. Daarbij is het van belang om je support te organiseren, want je laat je vaak onbewust leiden door je eigen voorkeuren en blinde vlekken. Diverse modellen en persoonlijkheidstyperingen kunnen helpen om je blinde vlekken in kaart te brengen, waarvan het model van voelen-denken-doen mij aansprak. Ik herkende me erg in de denker-doener, op zoek naar stappenplannen en concrete tips.

De schrijver eindigt het boek met 9 strategieën die helpen je hotspot te bereiken. Afhankelijk van de situatie en de kennis over jezelf zal je een strategie moeten kiezen, die varieert van onder de radar blijven tot het bouwen van gildes.

Relevant

Het boek bevat mooie en relevante voorbeelden, hoewel die voorbeelden best vaak worden herhaald. Het is een relevant boek, door alle veranderingen zal het bij veel mensen gaan kraken in de comfortzone. Door de vele vragen in de tekst en de concrete acties die van je gevraagd worden is het ook een werkboek geworden, waarmee je zelf aan de slag kan. Wat ik erg waardeer is de structuur met steeds duidelijke vooruitblikken. Het is (en blijft) belangrijk om je comfortzone op te rekken, om te zorgen dat je voor je werkgever en klanten interessant blijft. De krakende comfortzone geeft daar goede tips en handvatten voor.

Over Jan Hoogstra

Jan Hoogstra heeft na zijn opleiding Bedrijfseconomie meer dan 25 jaar ervaring opgedaan als IT-adviseur en IT-auditor bij enkele grote accountants- en adviesbureaus. Tijdens zijn loopbaan heeft hij veel opdrachten gedaan op het gebied van informatiebeveiliging. Daarbij heeft hij gezien dat de mens in informatiebeveiligingstrajecten de succesbepalende factor is.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden