Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Denk je dat je mij kunt helpen? - ‘Mooi en uniek inkijkje in de spreekkamer’

Danny Mullenders las ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ In dat boek doen Loes Vork en Adriaan van 't Spijker verslag van een intensief therapietraject dat drie jaar duurde. Mullenders: ‘Openhartig, persoonlijk en met humor beschrijven de twee schrijvers, dat wil zeggen de client en hulpverlener, hun perspectief op dat proces.’

Danny Mullenders | 18 oktober 2022 | 2-3 minuten leestijd

Feest van herkenning

Vrijwel direct merkte ik dat Denk je dat je mij kunt helpen? een feest van herkenning is voor mij als psycholoog, in zowat hetzelfde werkveld. De beide schrijvers noemen het gebeuren tussen helper en geholpene therapie, ik zie duidelijke overeenkomsten met personal coaching. De onderliggende theoretische benaderingen zijn voor een deel identiek, de naam die we erop plakken is anders. Misschien klinkt coaching ook wel wat minder bedreigend dan therapie. Al zie je in beide benaderingen vrijwel altijd een focus op onderliggende patronen en mechanismen die functioneel en dysfunctioneel gedrag tot stand brengen. En wordt er ingegaan op niet-helpende overtuigingen die mensen kunnen belemmeren.

Toegankelijk

Loes Vork en Adriaan van 't Spijker zijn erin geslaagd om een toegankelijk boek te schrijven, vanuit het perspectief van de therapeut en vanuit het oogpunt van de hulpzoekende. Beiden stellen zich kwetsbaar op, beschrijven zowel feitelijk als gevoelsmatig wat de therapie met hen doet. Ik zie in het boek parallellen met psychologen en psychiaters als Carl Rogers en Yrvin Yalom, die ook vanuit hun eigen praktijk en ervaringen beschrijven hoe het nou eigenlijk gaat tussen helper en geholpene. 

De relatie

Wat ik zowel in dit boek Denk je dat je mij kunt helpen?, alsook in mijn eigen praktijk als psycholoog, als bij Yalom en Rogers herken is het cruciale belang van het opbouwen en in stand houden van de relatie. Want, aandacht is bron van verbinding. En: wegblijven van een oordeel en je kunnen verbazen zijn basisingrediënten. Als beide 'partijen' zich op hun gemak voelen en de meest echte, soms beste versie van zichzelf in de relatie kunnen inbrengen, dan ontstaat er veel moois. Het is zelfs zo dat het relationele aspect minstens evenveel van belang is voor de effectiviteit van de therapie en coaching, als de methoden en technieken die worden toegepast. Pas dit eens toe op ons dagelijkse leven: empathie is een wat mij betreft onderschatte eigenschap van mensen. Als het ons lukt om de ander diepgaand te begrijpen en niet te oordelen, brengen we verbindingen tot stand die ontzettend veel kunnen opbrengen. Zoals je ook uit het boek destilleert: de kwaliteit van relaties bepaalt de kwaliteit van leven.

Resumerend 

Samengevat biedt Denk je dat je mij kunt helpen? een mooi en uniek inkijkje in de spreekkamer. Zonder teveel opsmuk, duidelijk en in your face. Denk je dat je mij kunt helpen? is zeer interessant voor zowel mensen die willen werken aan hun geestelijke gezondheid alsook voor coaches en therapeuten. En, niet in de laatste plaats voor mensen die zich willen verdiepen in de waarde van de menselijke relatie. Dus... ook een aanrader voor leidinggevenden en managers.

Over Danny Mullenders

Danny Mullenders is assessmentpsycholoog, coach, auteur en spreker. Als expert op het gebied van organisatiepsychologie helpt hij mensen, teams en organisaties hun keuzeruimte te zien én benutten. Hij ontwikkelde zich tot een van Nederlands bestgelezen psychologen en coaches. Hij schreef de # 1 bestsellers Daarom doen ze dat en Laat je niet kiezen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden