Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De Wet van OER - ‘Eye-openers, maar het praktische deel had concreter mogen zijn’

Soms heb je het gevoel dat je wordt geleefd. Je holt van de ene taak naar de andere, laat meetings maar langs glijden, want je hebt eigenlijk constant het gevoel dat je achter loopt. Een burn-out ligt op de loer…. Het is tijd dat je de regie over je werk in eigen hand neemt en je niet meer de hele tijd aan anderen aanpast. ‘De Wet van OER’ van Paul Eikelenboom, Fokke Kooistra en Ivo Kouters laat je inzien waar het misgaat en leert je weer het heft in eigen hand te nemen.

Carla Verwijs | 25 november 2022 | 3-4 minuten leestijd

Regie pakken, dat is waar het om gaat in De wet van OER, waarbij OER staat voor Onafhankelijk, Evenwichtig en Resoluut. De auteurs werken elke letter uit en het wordt al snel duidelijk dat ze sterk samenhangen. De lezer zal al snel opmerken dat het boek een hele korte samenvatting (van een paar seconden) en een iets minder korte (van ongeveer 30 minuten) heeft. De luie lezer moet ik teleurstellen: het is niet aan te raden alleen die samenvatting te lezen. Zie de samenvatting eerder als een herinnering bij een tweede of derde lezing.

Interne en externe validering

De eerste letter, O is van Onafhankelijk. Dat krijg je door interne validering. Externe validering zijn de likes op sociale media of die mooie auto die je een bepaalde status geeft. Dit extern zoeken naar bevestiging maakt je afhankelijk van anderen, terwijl je bij interne validering jezelf neemt zoals je bent. Hoe kun je stoppen met oordelen over jezelf? In drie stappen: reflectie, acceptatie en dosering. Zo zie je je eigen tekortkomingen wel, maar je maakt de acceptatie van jezelf er niet afhankelijk van. 

Rationele effectiviteit

De volgende letter is E van Evenwichtig. Dat bereik je door rationele effectiviteit. Als je niet evenwichtig bent, glijdt wat je teweeg wilde brengen door je vingers heen. De verbinding tussen wat je wilt en wat je doet komt onder druk te staan, waardoor je wellicht ‘laat maar’ denkt. Rationele effectiviteit betekent dat je bewust wordt van de eigen gedachten. Daar ligt ook meteen een link met interne validering. Evenwicht betekent eigenaarschap bij alles wat je doet. Je hebt geen invloed op een gebeurtenis, wel op wat je erover denkt. Met rationele effectiviteit onderwerp je je gedachten aan een kwaliteitstoets. Hoe doe je dat? Opnieuw drie stappen: door het doen van een feitencheck, een logicacheck en een doelencheck.

Interne motivatie

De laatste letter, R, staat voor Resoluut. Je weet wat je echt wilt doen door interne motivatie. Waar word je echt blij van, waar ga je vanzelf harder van lopen? Veel mensen werken zich de week door om in het weekend te doen wat ze echt leuk vinden. Met De Wet van OER ga je de diepte in en onderzoek je wat je echt motiveert, waardoor je eigenaarschap kunt nemen voor je acties en een resolute houding aanneemt. Resoluut worden door intrinsieke motivatie, bepaal je door inzicht te krijgen in je wil, keuze en commitment.

Gedragskenmerken

In het stuk erna beginnen de puzzelstukjes op de plaats te vallen. Hier komen zes gedragskenmerken aan bod, die helpen bij de vraag ‘Hoe ga ik om met mijn collega’s en klanten?’ Deze zes zijn: weerbaar, wendbaar, dienend, ontvankelijk, betrouwbaar en daadkrachtig. Collega’s en klanten merken dat je aan de OER-onderdelen hebt gewerkt, wat zich uit in de zes kenmerken.

Voor mij blijft de praktische kant van het verhaal, dus hoe ik die veranderingen teweeg zou brengen, wat abstract. Het praktische deel gaat toch veelal weer over het ‘waarom’, de reden om dit aan te pakken. Terwijl het hier vaak om diepgewortelde gewoonten en overtuigingen gaat, die niet zomaar met een knop te zijn om te zetten. Ik vermoed dat lezers meer praktische en concrete handvatten, opdrachten of oefeningen nodig hebben om die verandering echt te kunnen maken. 

De Wet van OER heeft als doel de regie weer terug te pakken, waardoor je stopt met afwachten. De verschillende onderdelen zijn herkenbaar, soms eye-openers, maar de praktische hoofdstukken hadden van mij nog concreter mogen zijn.

Over Carla Verwijs

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Paul Eikelenboom, Fokke Kooistra, Ivo Kouters
De wet van OER

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden