ChatGPT is een interessante ontwikkeling. Een jaar geleden hadden we er nog weinig over gehoord, maar nu is het superactueel. ChatGPT schrijft boeken, maar ook scholieren en studenten hebben de mogelijkheden gezien. Scholen maken zich zorgen over scripties die niet door studenten worden geschreven maar door ChatGPT. Er ontstaan discussies over privacy en auteursrecht.
Interviews
Ook Bob van Duuren ontkomt niet aan deze discussies. In zijn nieuwe boek Geavanceerd ChatGPT heeft hij daarom enkele interviews met deskundigen opgenomen over onderwerpen als ethiek, impact van AI, privacy en auteursrecht en de mogelijkheden van AI in marketing.
Deze interviews zijn interessant om te lezen, maar hadden wat mij betreft meer diepgang mogen hebben. Conclusie is vaak dat nog veel onbekend is. Maar wellicht komt dat ook doordat de technologie nog zo nieuw is, er zijn nog weinig voorbeeldzaken en zeker geen jurisprudentie.
Mogelijkheden
Waar het in het boek vooral over gaat zijn de mogelijkheden van ChatGPT. En die lijken wel eindeloos: van het opstellen van een playlist in Spotify tot het boeken van een restaurant tot het genereren van een macro in Excel. Echt ongelooflijk wat er allemaal kan.
Zoals de auteur aanraadt is het verstandig te werken met de Plus-versie, deze kost een beperkt bedrag maar biedt je alle mogelijkheden. Deze heb ik dus gelijk maar aangeschaft. In heldere instructies met duidelijke stappen, soms ondersteund met schermprints, legt Van Duuren een en ander uit. Hoe je plug-ins kan installeren, hoe je ze moet gebruiken en wat de beperkingen zijn. Uiteraard heb ik dit gedaan en de stappen zijn zo eenvoudig dat het gelijk goed ging.
Een van de plug-ins omzeilt een beperking van ChatGPT, en zorgt ervoor dat ChatGPT rechtstreeks op internet kan zoeken. Daardoor kan de AI met de meest recente informatie werken. Zo zijn er inmiddels al vele plug-ins en komen er steeds meer bij, door de bomen kun je straks het bos niet meer zien, denk ik. Hoewel de auteur aangeeft geen nieuw boek in de planning te hebben, voorzie ik zo maar een volgend boek als de opmars van de plug-ins in wat rustiger vaarwater is. Dat boek zou dan een overzicht kunnen bieden van de plug-ins en natuurlijk andere extra mogelijkheden van ChatGPT.
Code Interpreter
Met Code Interpreter kun je zonder programmeerkennis programmatuur schrijven en laten uitvoeren. Chat GPT schrijft een stuk code geschreven in de programmeertaal Python. Mits je de juiste prompts invoert uiteraard. En nog mooier: Code Interpreter herkent zelf fouten die hij maakt en herstelt deze. Sterker nog: hij kan ook fouten herkennen in je prompt of in de onderliggende bestanden en komt dan zelf met suggesties.
Schrijfstijl
Van Duuren gaat ook in op andere geavanceerde technieken. Hoe je een prompt schrijft, bepaalt namelijk de uitkomsten. Je kunt zelfs de doelgroep aangeven: ChatGPT houdt daar dan rekening mee bij het formuleren. Voor kinderen eenvoudige taal, volwassen met relevante ervaring krijgen een tekst in vaktermen. Ook een mooie functionaliteit is het uitsluiten van meerdere woorden in de beantwoording door ChatGPT.
Hierdoor kun je de beantwoording ook steeds beter laten aansluiten bij je eigen schrijfstijl. Daarvoor biedt ChatGPT zelfs nog extra functionaliteit: custom instructions. Daarmee kun je onder andere de toon en het gedrag van ChatGPT instellen. Je kunt deze custom instructions zelfs gebruiken om je eigen prompts te herschrijven om betere antwoorden te krijgen.
Duizelt het je inmiddels al van de mogelijkheden? Mij wel. Maar door de instructies van het boek stap voor stap te volgen is het allemaal in perspectief te plaatsen. En door vervolgens zelf aan de slag te gaan krijg je er steeds meer gevoel bij. Het is en blijft een zoektocht naar de vele mogelijkheden, die nog dagelijks worden uitgebreid. Het boek Geavanceerd ChatGPT helpt je bij de eerste stappen om daarna zelfstandig aan de slag te kunnen!
Over Jan Hoogstra
Jan Hoogstra heeft meer dan 25 jaar ervaring als IT-adviseur en IT-auditor bij grote accountants- en adviesbureaus. Tijdens zijn loopbaan heeft hij veel opdrachten gedaan op het gebied van informatiebeveiliging en optimalisering van de inzet van IT. Jan is directeur bij CognoSense, dat gespecialiseerd is in de menselijke kant van IT.