Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

7 Perspectieven op leiderschap - Voor ieder wat wils

Vijf executive coaches hebben samengezeten om 7 Perspectieven op leiderschap te schrijven. Het is een uiteenzetting van de terreinen waarop executive coaches managers en leidinggevenden kunnen helpen in hun ontwikkeling en werksituatie.

Danny Mullenders | 16 april 2024 | 3-4 minuten leestijd | 2 van 2 personen vonden dit artikel nuttig

In eerste instantie heb ik 7 Perspectieven op leiderschap een aantal maanden laten liggen, waarschijnlijk omdat het woord ‘executive’ wat verder van mijn taal afstaat (m’n onderbewuste zei: ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’). Toch heb ik het boek opgepakt, vooral door de in het oog springende lay-out.

Uitdagende klus

Ik vind het knap dat het teamwork van deze vijf auteurs een fijn boek heeft opgeleverd. Ik kan me voorstellen dat het een uitdagende klus is voor zo’n aantal auteurs om samen op een lijn te komen over de inhoud van een managementboek. Ze hebben lijkt me een slimme schrijfaanpak gekozen: er is door de auteurs betrekkelijk autonoom, los van elkaar, aan de hoofdstukken geschreven.

Uitdagingen

Het doel van het boek? Als ik het goed lees is het enerzijds een uiteenzetting van de werkterreinen waarop de executive coach zich bevindt. Dit zijn thema’s waar leidinggevenden persoonlijke-, team- en organisatie-uitdagingen ervaren en bij geholpen kunnen worden door een executive dcoach. En anderzijds is het een handig commercieel pleidooi richting managers en leidinggevenden om niet te schromen een coach in de arm te nemen.

Voor ieder wat wils

Dan de inhoud. Ik kan me voorstellen dat er in het boek voor ieder wat wils te vinden is. Het is zeker geen plat boek met managementmodellen. De coaches spreken uit ervaring en behandelen relevante methoden en onderliggende literatuur. Zo lees je over hoe je als leidinggevende kan groeien qua zelfinzicht, maar er is ook ruimschoots te lezen over hoe om te gaan met de mensen in je omgeving, zoals je teamleden.

Een aantal hoofdstukken spreekt me aan, een aantal wat minder. Natuurlijk heeft dat ook met mijn specifieke interesses te maken in relatie tot persoonlijke ontwikkeling en mijn aandacht voor het naar binnen kijken bij de leidinggevende. Al heeft het ook te maken met schrijfstijl. De ene auteur schrijft nou eenmaal vlotter en toegankelijker dan de ander. Dat geldt ook voor dit boek. 

Verdiepende vragen

Prettig is dat de hoofdstukken eindigen met verdiepende vragen waar je als lezer mee aan de slag kan. Minder prettig vind ik de overlap tussen sommige hoofdstukken, vooral op themaniveau. Zo komt psychologische veiligheid, weliswaar relevant, op meerdere plekken naar voren in het boek en op een gegeven moment dacht ik ‘nu weet ik het wel’. Sommige hoofdstukken zijn erg theoretisch, terwijl ik juist graag had gelezen hoe de coaches specifiek in hun werk in relatie tot dit thema handelen. Al realiseer ik me dus dat dit mijn persoonlijke voorkeur is. Bovendien hebben ze met minimaal een casus per hoofdstuk wel degelijk hun best gedaan om de praktijk binnen te brengen. 

Tussen de regels door komt de signatuur van de coaches in het boek naar voren. Zo denk ik een voorkeur voor structuur en duidelijkheid bieden aan medewerkers als voorkeurstijl te lezen. Denk aan het maken van concrete, duidelijke afspraken, waardoor tussen leidinggevende en medewerker geen misverstand kan bestaan. Persoonlijk had ik graag wat meer gelezen over hun ideeën over de omgang van leidinggevenden met ambiguïteit. Het boek kleurt iets te ‘blauw’ wat mij betreft.

Positief

De vorm en lay-out van het boek zijn uitstekend, met veel zorg samengesteld. Het is een compact boek, heeft een stevige kaft en is aan de binnen- en buitenkant kleurrijk vormgegeven. De marketing is dus uitstekend verzorgd. Ik kan me voorstellen dat ik dit boek aan bepaalde leidinggevenden cadeau zou doen.

Al met al is 7 Perspectieven op leiderschap een heel aardig boek. Wat mij betreft zijn de auteurs erin geslaagd om een lezerspubliek van leidinggevenden positief te verrassen en zo te verleiden tot het op zoek gaan naar een coach. En wil je meer diepgang over de aangesneden onderwerpen, dan kun je op basis van de literatuursuggesties verder lezen.

Over Danny Mullenders

Danny Mullenders is assessmentpsycholoog, coach, auteur en spreker. Als expert op het gebied van organisatiepsychologie helpt hij mensen, teams en organisaties hun keuzeruimte te zien én benutten. Hij ontwikkelde zich tot een van Nederlands meestgelezen psychologen en coaches. Hij schreef de # 1 bestsellers Daarom doen ze dat en Laat je niet kiezen. Op dit moment schrijft hij aan zijn derde boek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

2
0

Boek bij dit artikel

Sari van Poelje, Annejet de Blécourt, Marianne Eussen
7 Perspectieven op leiderschap

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden