De magie van veranderen! Dat is de eerste kopregel die ik tegenkom in Steentje in je schoen van Egbert Jan van Bel. Is veranderen wel iets magisch? Veranderen vinden we in elk geval complex. Volgens Darwin is degene die verandert binnen de context van de ontwikkelingen, degene die overleeft.
Steentje in je schoen is een boek voor doeners geworden. En daar ligt meteen de uitdaging. Ook doeners moeten zich verdiepen. Je kunt namelijk niet iets veranderen wat je weigert onder ogen te zien of wat je gewoonweg niet ziet. ‘Problemen in organisaties kun je tot kleine steentjes ‘afbreken’’, aldus Van Bel.
Uitstelgedrag, angst of onzekerheid?
Van Bel begeleidt veel grotere en kleinere organisaties bij veranderingen. Vaak met experts van Beeckestijn Business School of tijdens één van zijn trainingen. In het boek behandelt hij dus een breed scala aan voorbeelden en inzichten uit de praktijk.
Wat hij veel tegenkomt, is dat een benodigde verandering bij organisaties leidt tot óf hele grote sprongen, óf tot uitstel. Is dat angst voor de verandering of onzekerheid? Of gemakzucht? De mooiste uit het rijtje quotes die Van Bel noemt is wel: ‘Het is heel belangrijk, we zijn benieuwd hoe het verdergaat, houd ons op de hoogte.’
Veranderen? Vernieuwen?
Van Bel neemt ons mee in de terminologie met betrekking tot veranderen, of is het vernieuwen, of zelfs innovatie. Of is het gewoon verbeteren? We noemen alles wat anders is meteen een verandering. Alleen, de context erbij geeft aan dat we wel iets moeten doen.
Kijk maar eens naar de risico’s en voorwaarden die Van Bel noemt:
- Voldoende zorg voor grondige planning en afstemming
- Leiderschap/management en continuïteit
- Omgaan met gedragsmatige weerstand
- Voldoende onmisbare randvoorwaarden
Hoe vaak merk je niet dat een manager, directeur of eigenaar van een onderneming niet de veranderingen in de juiste, volledige context ziet (of wil zien)? Om dan vervolgens vast te lopen in het meekrijgen van mensen en het scheppen van een klimaat om in te spelen op de veranderende context?
Hoe groot moet het steentje in de schoen worden voordat je het gaat voelen of merken? Voordat het echt pijn gaat doen?
En hoe nu verder?
Ik adviseer iedereen het hele boek te lezen of minimaal door te bladeren en de koppen te lezen. Laat ik daar mee beginnen.
Op basis van de vier risico’s neemt Van Bel ons mee in de uitwerking. Hoe zorg je er voor dat veranderingen succesvol worden doorgevoerd en je mensen meekrijgt? Bijvoorbeeld ook door de gevolgen van het niet doorvoeren te benoemen. Met aandacht voor de mensen die je moeten helpen bij die veranderingen, de wijze waarop je omgaat met de teams en de mensen die weerstand bieden. Van Bel introduceert hierbij de BruggenBouwer; iemand die zorgt voor de link tussen management/aandeelhouders/visionairs van en de medewerkers in de organisatie.
Met veel voorbeelden, lijsten, cases en inzichten helpt Van Bel ons om het steentje op te pakken via ‘Systeemdenken’. Daarbij worden complexe problemen opgelost door ze te bekijken als onderdeel van een groter, onderling verbonden systeem. En in te vullen in jouw context, met jouw mensen in jouw organisatie. Een doe-boek dus. Hét antwoord staat er niet in, wel de weg naar jouw eigen antwoord. Van Bel helpt je daarbij.
Moet je dit boek lezen?
Met alle veranderingen en ontwikkelingen heeft iedereen wel een steentje in zijn/haar schoen. Laten zitten? Dan loop je je voeten stuk. Je moet er dus iets mee.
Daar helpt Steentje in je schoen bij. Voor wie zich wil laten inspireren door een groot aantal voorbeelden en inzichten is dit boek een must read.
Over Ment Kuiper
Ment Kuiper is integrator en expert in marketing, communicatie en bedrijfsvoering voor Talent Academy Group. Daarnaast blijft Ment betrokken bij Schaal X, waar hij mee denkt en werkt aan marketing en communicatieprogramma's. Ment is ook Register Marketeer en auteur van diverse titels waaronder Marketingplan op 1 A4 en het jaarlijkse TrendDoc. Tenslotte coachen en begeleiden van professionals.