Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Ook voor niet-IT-ers

Voor iedereen die Scrum wil leren kennen en toepassen, is dit het ideale hands-on boek. Hoe beoordelen lezers 'Scrum voor Dummies'?

Nienke van Oeveren | 24 januari 2014 | 2-3 minuten leestijd

Daniel van den Hoven
Partner Manager EMEA

Scrum voor Dummies is ideaal voor bedrijven die Scrum willen toepassen binnen hun organisatie. Niet alleen interessant voor software development maar ook voor sales- en marketingafdelingen. Er zijn honderden Engelstalige boeken wereldwijd geschreven over Scrum, maar Michael Franken heeft het gepresteerd om een lekker leesbaar Nederlandstalig boek te maken met zeer bruikbare voorbeelden, tips en waar je voor moet oppassen.

In mijn dagelijkse werk kom ik in contact met bedrijven die willen starten met Scrum. Zij denken dat een tool ze daarbij kan helpen, maar ik geef altijd aan dat ze eerst goed moeten begrijpen wat Scrum is en hoe het werkt. Scrum voor Dummies is een zeer goed startpunt voor deze bedrijven om met Scrum te gaan beginnen. Bedrijven die Scrum al toepassen, kunnen het boek als naslagwerk gebruiken.

9

Onno Kruitwagen
Facilitator bij OK-worx

Scrum voor Dummies leest lekker weg. Met een flinke dosis humor, praktische tips en heldere uitleg krijg je snel een beeld van Scrum. Als facilitator (begeleider) van bijeenkomsten was ik vooral geïnteresseerd in de verschillende meetings die in Scrum worden gebruikt. Sterk vind ik onder andere dat de meetings een duidelijk doel hebben, hoe de programma’s er op hoofdlijnen uitzien en wie er aanwezig moeten zijn.

Ik heb echter ervaren dat er meer nodig is om een bijeenkomst succesvol te maken en daarin vind ik het boek tekortschieten. Zo vind ik het advies om te zorgen voor een ‘goede sfeer en veilige omgeving’ terecht, maar er staat nauwelijks uitgelegd hoe je dat voor elkaar krijgt. Ook het korte lijstje met evaluatiewerkvormen (retrospectives) vind ik een vereenvoudiging van de werkelijkheid. Vanuit dat perspectief denk ik daarom dat het boek te weinig handvatten biedt voor Product Owners en Scrum Masters die echt aan de slag willen met Scrum.

7,5

Sheila A.S. Gemin
Executive coach bij Vondel & van Bree

Scrum voor de dummies is een leuk, helder boek dat in eenvoudige bewoordingen weergeeft wat Scrum inhoudt en wat de rollen, activiteiten en output zijn. Voor niet-IT-ers is het een snelle handleiding in begrijpelijk taal. Wanneer je als niet-IT-er betrokken raakt bij een Scrum-project – bijvoorbeeld als Product Owner – dan kun je dankzij het boek in een hele korte tijd als volwaardig lid meedraaien. Voor mensen die vaker met Scrum gewerkt hebben, geeft het verdieping in de andere rollen en activiteiten.

Wat ik met name interessant vond, is de impliciete veranderrol die de verschillende hoofdpersonen vervullen, voor zichzelf, de teamleden en stakeholders. Wat beperkt, maar wel duidelijk in het boek naar voren komt, is dat Scrum vraagt om de bereidheid om resultaatgerichte samenwerking naar een volgend niveau te tillen. Anders dan bij andere ontwikkelmethodieken ligt de (gemeenschappelijke) focus bij een efficiënte en effectieve teaminspanning met werkende (deel)producten als resultaat.

8

Over Nienke van Oeveren
Nienke van Oeveren is redacteur van managementboeken. Via haar bedrijf Boekredactie begeleidt zij auteurs bij het uitgeven van boeken en ook werkt zij voor gevestigde uitgevers. Zij heeft Nederlands en Book and Digital Media gestudeerd en werkte jarenlang bij Managementboek.nl.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden