Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De bijenherder - Leidinggeven aan zelfsturende teams

De bijenherder. Leidinggeven aan zelfsturende teams, hoe doe je dat? is geschreven door Rini van Solingen, de auteur van onder andere De kracht van Scrum.

Henny Portman | 26 februari 2016 | 2-3 minuten leestijd

In vele boeken over agile, scrum, agile projectmanagement, et cetera komt men het begrip dienend leiderschap tegen, maar wat dat dienend leiderschap nu precies is komt veelal niet uit de verf. In dit vlot geschreven boek is de auteur erin geslaagd om dit dienend leiderschap handen en voeten te geven!
In De bijenherder vertelt Van Solingen het verhaal van Mark, een leidinggevende bij een grote supermarktketen die overschakelt op zelforganiserende teams. Tijdens een vakantie gaat Mark op bezoek bij zijn opa, die hem in een aantal gesprekken meeneemt in zijn eigen verandering van schaapsherder naar imker. Mark zijn opa laat hem zien hoe zijn vroegere rol als schaapsherder vergelijkbaar is met een meer autoritaire leiderschapsstijl en hoe hij zijn stijl van leidinggeven heeft moeten veranderen om succesvol te kunnen zijn als imker. Mark vertaalt de gesprekken met zijn opa in een aantal lessen voor zijn eigen organisatie.

Aan het eind van de verschillende hoofdstukken krijg je als lezer te zien welke lessen Mark getrokken heeft. Bijvoorbeeld in het hoofdstuk Kasten en kaders vertelt de opa van Mark dat je bijen een bepaalde speelruimte moet geven in de bijenkast. Niet te weinig maar ook weer niet te veel. En je moet toezien dat ze binnen die ruimte blijven werken. Dit resulteert vervolgens in een aantal aandachtspunten die Mark koppelt aan de Les 3: Bepaal én bewaak de kaders. Achtereenvolgens komen de volgende lessen aan bod.

• Les 1: Oogst resultaat frequent
• Les 2: Stop met operationele sturing
• Les 3: Bepaal én bewaak de kaders
• Les 4: Waardeer de schijnbare chaos
• Les 5: Verwijder blokkades
• Les 6: Laat je ego los


In een afsluitend hoofdstuk vat de auteur de lessen in leiderschap in het verhaal van Mark en zijn opa samen in wat de auteur het bijenherder-model noemt.
De bijenherder is een must-read voor project- of programmamanagers (en andere managers) die te maken krijgen met zelforganiserende (scrum) teams en zichzelf een spiegel willen voorhouden hoe daarmee om te gaan en waar je als eerste bij jezelf mee moet beginnen om dit mogelijk te maken. Ik zeg bewust zelforganiserend en dat had wat mij betreft ook in de titel mogen staan omdat ik dat de lading beter vindt dekken.
Dienend leiderschap krijgt, middels dit boek, vorm en betekenis. Doordat het in een vlotte verhalende stijl is geschreven, lees je het in een paar uurtjes uit en krijg je denk- en oefenstof voor maanden.

Henny Portman is eigenaar van Portman PM[O] Consultancy en biedt begeleiding bij het invoeren en verbeteren van project-, programma- en portfoliomanagement inclusief het opzetten en verder ontwikkelen van PMO's. Hij is auteur en blogger en publiceert regelmatig artikelen.

Over Henny Portman

Henny Portman is eigenaar van Portman PM[O] Consultancy en biedt begeleiding bij het invoeren en verbeteren van project-, programma- en portfoliomanagement inclusief het opzetten en verder ontwikkelen van PMO's. Hij is auteur en blogger en publiceert regelmatig artikelen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden