Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Listig in lastige situaties

Listig in Lastige Situaties is een typisch Jack van Minden boek: luchtig, vol met tips, een tikje komisch en soms ook wat cynisch.

Paul Breman | 2 februari 2017 | 2-3 minuten leestijd

Toen ik Listig in lastige situaties van Jack van Minden onder ogen kreeg, was mijn eerste reactie: 'niets nieuws onder de zon.' Maar toen ik het boek las, vond ik het toch verfrissend en door de talrijke voorbeelden praktisch erg bruikbaar.

Listig in lastige situaties gaat over de vele potentieel conflictueuze situaties waarin mensen zowel privé als in hun werk terechtkomen: meningsverschillen met jouw (zaken- of privé) partner, met ambtelijke instanties, in winkels, in de rechtszaal, in de politiek etc. Het boek behandelt herkenbare meestal dagelijkse voorbeelden die velen van ons met enige regelmaat tegenkomen. De belangrijkste boodschap van Jack van Minden in deze situaties is: 'think first, act later' en 'wees hard voor de zaak maar zacht voor de mens', vrij naar Roger Fisher en William Ury van 'The Harvard Negotiation Project'. Behalve het boekje van Roger Fisher en William Ury, Getting to Yes, dat gemakkelijk leesbaar is (en dat ook is vertaald naar het Nederlands), zijn de meeste boeken en artikelen over onderhandelen, macht, belangentegenstellingen en politiek namelijk moeilijk toegankelijk voor de gemiddelde lezer. Het boek Listig in lastige situaties is dat niet, maar juist eenvoudig leesbaar, en tegelijkertijd toch theoretisch onderbouwd, goed beargumenteerd en direct bruikbaar in de praktijk.

Jack van Minden presenteerde zijn boek op mijn verzoek eind 2016 aan studenten van een internationale masteropleiding waar ik doceer en hij sprak de in het algemeen jonge studenten zeker aan. Zij stelden veel vragen waaruit je kon opmaken dat zijn verhaal aansloeg en dat zij reflecteerden op de inhoud van de presentatie van Jack van Minden. Hij liet daarbij zien dat hij zelf veel heeft meegemaakt, zelf de worsteling in lastige situaties heeft meegemaakt en dat hij een realistische kijk hierop heeft: eenvoudige oplossingen bestaan niet, maar met even tot 10 tellen en goed nadenken voordat je handelt, kom je een heel eind. Ook gaf hij heel duidelijk aan: 'success is not guaranteed, it is not handed to you'. Deze elementen komen allemaal in zijn boek terug en dat maakt het boek m.i. zeer waardevol.

Derhalve is Listig in lastige situaties een aanrader voor een ieder (wie niet?) die regelmatig in lastige situaties terechtkomt en enige hulp zoekt over hoe hierin te handelen!

Over Paul Breman

Dr. Paul Breman is verbonden aan een aantal opleidingen in het hoger onderwijs in binnen- en buitenland en is zelfstandig organisatieadviseur op het terrein van strategie, leiderschap, organisatiekunde, organisatiecoaching, sociale innovatie en HRM. Hij opereert vanuit het adviesbureau Breman Management Consultancy BV waarvan hij directeur/eigenaar is.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden