Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De moed om te vertrouwen - 'Inzichtelijk en prettig om te lezen'

Een veilige werkomgeving is belangrijk voor de ontwikkeling van innovatieve en responsieve medewerkers. De moed om te vertrouwen van Marjan Haselhoff kan helpen zo’n omgeving te creëren.

Han van der Pool | 18 december 2017 | 2-3 minuten leestijd

Een punt van zorg voor het creëren van een veilige werkomgeving blijft de betweterige leider die in een patroon gevangen zit van ‘status-ego’ en onder alle omstandigheden op werkinhoud wil blijven sturen. Medewerkers nemen dan steeds minder initiatief en komen niet met originele ideeën, zelfs wanneer zij hier uitdrukkelijk opdracht toe hebben gekregen.

Marian Haselhoff zet in haar nieuwe boek het gevolg van dit soort patronen op een inzichtelijke manier op een rijtje. Professionele medewerkers hebben vertrouwen nodig en geen sturing op inhoud. Helaas worden nog veel specialisten bij bedrijven aangestuurd door managers die minder kennis van zaken hebben dan de medewerker zelf. De titel van het nieuwe boek is goed gekozen. Het vraagt immers moed om te vertrouwen. Het is een herziene uitgave van het eerder verschenen boek Hoe krijgen ze me zo gek, en de nieuwe titel past beter bij de inhoud van het boek.

Middels het 6 V-model belicht Haselhoff haar ideeën over leidinggeven. Het gaat om het creëren van een Visie, het geven van Vertrouwen, Verantwoordelijkheid en Vrijheid, vanuit Verbinding en Veiligheid. Menige gedragstrainer heeft de 6 V’s tijdens de sessies over leidinggeven op een flipover gezet. Het model oogt eenvoudig. De toepassing blijkt echter lastig in de dagelijkse praktijk. Zeker voor de ego-managers.

De auteur heeft jarenlange ervaring met het begeleiden van leidinggevenden en merkt dat de coachende benadering met vertrouwen in het uiteindelijke resultaat door leidinggevenden lastig wordt gevonden. Om leidinggevenden hierin verder te bekwamen heeft zij de ‘Haselhoff methode’ ontwikkeld. Deze aanpak bestaat uit 9 stappen. De methode wordt in het boek zeer inzichtelijk beschreven en voorzien van goede voorbeelden uit de praktijk. Het is een aanpak die zich in de praktijk heeft bewezen. Met deze negen stappen kan een leidinggevende langzaam vertrouwen omwikkelen en toch controle houden door los te laten. Ik denk wel dat de methode veel coaching vraagt van een externe deskundige. De moed om te vertrouwen is prettig om te lezen staat vol met oefeningen en links naar hulpbronnen.

Het Nederlandse spreekwoord luidt ‘vertrouwen komt te voet en gaat te paard’. Het zal daarom een proces zijn van vallen en opstaan om deze effectieve stijl van leidinggeven te ontwikkelen.

Over Han van der Pool

Han van der Pool is een zeer ervaren talent ontwikkeling professional. Zijn expertise is te herleiden tot kennis uit de vakgebieden arbeids- en organisatiepsychologie, organisatiekunde en projectmanagement, aangevuld met ruim vijfendertig jaar ervaring als talentmanager, trainer/coach en adviseur in het bedrijfsleven. Zijn missie is een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van organisaties door het mobiliseren van het menselijk potentieel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden