Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De moed om te vertrouwen

Leidinggeven is controle houden door los te laten

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2017 9789058755759
Voormalig top 100Totaal 148 dagen
Direct te downloaden

Samenvatting

Organisaties schreeuwen om vertrouwen. De media staan er bol van. Veelal onbewust geven we leiding vanuit wantrouwen, omdat we zijn doorgeschoten in regels en procedures. Met als gevolg ongemotiveerde medewerkers, een te hoog ziekteverzuim en ontevreden klanten. Veel leidinggevenden zitten hierdoor in de vicieuze cirkel van te hard werken, te veel zelf willen doen en niet toekomen aan het coachen van medewerkers. Terwijl coachen vanuit vertrouwen nu juist leidt tot bevlogen en winstgevende organisaties.

We weten het allang. Waarom doen we het dan niet? Omdat we controle willen houden. We zoeken houvast en veiligheid, en denken zo het eindresultaat in handen te hebben. Terwijl het tegenovergestelde waar is: medewerkers voelen controledrang en bemoeienis. Dat maakt hen lui, initiatiefloos en ongemotiveerd.

Haselhoff heeft door jarenlange ervaring in het begeleiden van leidinggevenden ontdekt dat een bevlogen organisatie om autonome teams en coachend leidinggeven volgens het 6 V-model vraagt. In dit boek leer je alles over deze 6 V’s (creëer Visie, geef Vertrouwen, Verantwoordelijkheid en Vrijheid, vanuit Verbinding, creëer Veiligheid). Tevens leer je dat leidinggeven aan een ander begint met leidinggeven aan jezelf. Door het toepassen van haar inmiddels bewezen, zeer praktische methode ontdek je waarom vertrouwen geven en dus loslaten zo lastig voor je is. Je krijgt handvatten aangereikt om te durven loslaten. Dit begint met een duidelijke visie, grenzen stellen en medewerkers de aandacht geven die ze verdienen. Hier heb je alleen tijd voor als je loslaat, met als resultaat dat medewerkers wel doen wat je wil.

"Zo word je gelukkiger en effectiever als manager en als mens. Lezen dus en morgen toepassen!" – Mathieu Weggeman, bestuursadviseur en hoogleraar Organisatiekunde aan de TU Eindhoven.

"Ontspannen blijven ook onder moeilijke omstandigheden! Wie wil dat niet? Het recept heeft alles te maken met het managen van emoties. Marjan beschrijft met tal van voorbeelden en veel oefeningen wat u eraan kunt doen. Doe er uw voordeel mee." – Willem Mastenbroek, hoofdredacteur ManagementSite.nl

"Jouw boek heeft me bij de keel gegrepen en de ogen geopend. Het was een feest der herkenning en ik heb er veel van geleerd, heel erg bedankt hiervoor! Ik ga ermee aan de slag en hoop dat het me brengt waar ik naar verlang!!" – Johan Schipper, directeur Schipper Techniek

Specificaties

ISBN13:9789058755759
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:160
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:29-10-2018
ISSN:

Expertrecensies (2)

recensie
De moed om te vertrouwen - 'Een zeer overtuigende methode'
Richard Lannoye | 23 februari 2018
De moed om te vertrouwen van Marjan Haselhoff is een herdruk van haar in 2012 uitgegeven boek Hoe krijgen zij mij zo gek? Daarin is de Haselhoffmethode aangepast op basis van nieuwe inzichten en aangevuld met het 6V model.
Lees verder
recensie
De moed om te vertrouwen - 'Inzichtelijk en prettig om te lezen'
Han van der Pool | 18 december 2017
Een veilige werkomgeving is belangrijk voor de ontwikkeling van innovatieve en responsieve medewerkers. De moed om te vertrouwen van Marjan Haselhoff kan helpen zo’n omgeving te creëren.
Lees verder

Lezersrecensies

4.2 van de 5
6 stemmen
1
5
0
0
0

Interviews en artikelen (12)

achtergrond
Marjan Haselhoff - De flow van vertrouwen
Marjan Haselhoff 23 oktober 2018 Op 11 december 2018 organiseert Managementboek het seminar 'Teams (nog) beter maken. Marjan Haselhoff is een van de sprekers en zal onder meer vertellen over ontspannen leidinggeven. In dit blog vertelt ze hoe het geven van vertrouwen daarbij kan helpen.
column
Marjan Haselhoff - Waarom leiderschapsontwikkeling keihard is
Marjan Haselhoff 23 februari 2018 Persoonlijke ontwikkeling is spiritueel en soft gedoe, dus niets voor mij denkt menig leidinggevende. ‘Dan moeten we het hebben over onze diepste zielenroerselen, onze kwetsbaarheden en onzekerheden.’
column
Marjan Haselhoff - Hoeveel sturing heeft een autonoom team eigenlijk nog nodig?
Marjan Haselhoff 31 januari 2018 Steeds meer organisaties zien in dat resultaten als meer winst/omzet, grotere klanttevredenheid of minder ziekteverzuim bereikt kunnen worden door betrokken en bevlogen medewerkers te creëren.
column
Marjan Haselhoff - Bevind jij je in een angstcultuur? Zo kom je er uit
Marjan Haselhoff 14 december 2017 Medewerkers durven zich niet altijd uit te spreken. Zeggen JA tegen een plan, maar voelen en denken nee. Medewerkers staan niet achter de plannen en gaan daardoor vaak onbewust tegen de stroom in. Veel organisaties worden geregeerd door angst, met alle gevolgen van dien.
column
Marjan Haselhoff - Over controlecirkels en loslaten
Marjan Haselhoff 30 november 2017 Weinig leiders hebben de moed om vertrouwen te geven en door te zetten als het lastig wordt. Terwijl iedereen vertrouwen wil! Mijn ervaring is dat leiders wel weten dat vertrouwen geven heel belangrijk is. Alleen weten ze niet goed wat te doen als vertrouwen beschaamd wordt.
preview
De moed om te vertrouwen
Marjan Haselhoff 9 november 2017 Organisaties schreeuwen om vertrouwen. De media staan er bol van. Veelal onbewust geven we leiding vanuit wantrouwen. Omdat we zijn doorgeschoten in regels en procedures.
column
Marjan Haselhoff - Gun je medewerkers en jezelf een nieuw feedbackmodel
Marjan Haselhoff 31 oktober 2017 Hoe zou het zijn als de werknemers elkaar continu beoordelen en bepalen wie er promotie en salarisverhoging verdient?
interview
Marjan Haselhoff: ‘Effectief leiderschap begint bij vertrouwen’
Peter Spijker 19 oktober 2017 Hoe neem je als leidinggevende afscheid van de meer klassieke, controlerende manier van leidinggeven en maak je de overstap naar coachend leidinggeven gebaseerd op het geven van vertrouwen? Om dat te bereiken, moet je eerst inzicht krijgen in je eigen gedrag en functioneren, stelt Marjan Haselhoff in De moed om te vertrouwen. Want je kunt alleen vertrouwen geven als je vertrouwen hebt in jezelf en je valkuilen en angsten accepteert. Deze acceptatie geeft je de kracht en rust om de teugels te laten vieren en een coachende leider te worden.
column
Marjan Haselhoff - Zonder aandacht voor medewerkers, geen klantenfocus
Marjan Haselhoff 8 september 2017 Het is een mooi uitgangspunt als organisaties hun klanten op nummer 1 zetten. Moet dat inderdaad de eerste focus zijn? Laatst hoorde ik bij een bedrijf dat hun filosofie is dat hun medewerkers op nummer 1 staan.
column
Marjan Haselhoff: Goede leiders kunnen gemist worden
Marjan Haselhoff 28 juni 2017 Hoe onmisbaar ben jij? De meeste leiders kunnen zich niet voorstellen dat ze gemist kunnen worden. Het is een interessante vraag of je niet net zo veel bijdraagt of zelfs wel meer, als je een stap terug zou doen. Of heb jij het idee dat je alleen veel bij kan dragen als je hard werkt en veel uren draait?
achtergrond
Marjan Haselhoff - Welk excuus heb jij om door te gaan met de tijdziekte?
Marjan Haselhoff 31 mei 2017 Zelfsturing is het middel om betere resultaten te behalen. Het is geen hype of trend. De laatste tijd spreek ik veel organisaties in de bouw- en zorgsector. Iedereen is bezig met meer zelfsturing. Veel organisaties zitten in een transformatie. In dit artikel lees je meer over de oorzaken en waarom het bittere noodzaak is om anders te gaan organiseren en dus anders leiding te geven.
column
Marjan Haselhoff - Perfectionisme? Laat het los, laat het gaan
Marjan Haselhoff 6 februari 2017 Mensen zijn vaak bezig met alles willen doen en plezieren. Zij leggen de lat hoog, zijn veeleisend naar zichzelf en anderen en mogen geen fouten maken. Vaak speelt angst een rol om geen fouten te mogen maken. Dit leidt tot weinig innovaties en creativiteit.

Over Marjan Haselhoff

Marjan Haselhoff is directeur/eigenaar van BuroKracht. Ze begeleidt als trainer/coach hoger management om bevlogen topteams te creëren d.m.v coachend leidinggeven en zelfsturende teams. Ze is auteur van het boek ‘Hoe krijgen ze me ze gek?’ en expertblogger op Managementsite.nl en andere managementsites. Marjan heeft jarenlange ervaring opgedaan in verschillende leidinggevende marketingfuncties bij multinationals. Tijdens het leidinggeven kwam ze er achter dat haar wezenlijke interesse en passie bij het coachen van mensen ligt. Ze heeft een soort tweede natuur ontwikkeld om bij mensen het potentieel te zien en van daaruit met ze te werken en inspireren. Ze doet dat op een doortastende, warme, humorvolle en no-nonsense manier.

Andere boeken door Marjan Haselhoff

Inhoudsopgave

Voorwoord 5
Inleiding 11

Waarom is vertrouwen geven zo belangrijk? 15
Coachend leidinggeven volgens het 6 V-model 23
Toelichting: de Haselhoff-methode 42

Stap 1. Wat is je dilemma? 51
Stap 2. Wat is je eigen valkuilgedrag? 61
Stap 3. Welke emoties ervaar je tijdens je valkuilgedrag? 73
Stap 4. Welke belemmerende overtuigingen voeden je gedrag? 79
Stap 5. Wat levert je valkuilgedrag je op? 91
Stap 6. Wat is de kernovertuiging van je valkuilgedrag? 97
Stap 7. Accepteer de kernovertuiging 107
Stap 8. Wat is je verlangen? 113
Stap 9. Welke nieuwe mogelijkheden zie je om de situatie op een effectieve manier in te vullen? 127

Bijlage 1: Verkorte versies van de methode 141
Bijlage 2: De toepassing van de Haselhoff-methode op casussen 147

Nawoord 157
Bronnen 159
Dankwoord 160

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De moed om te vertrouwen