Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Mag ik meneer Kristel even spreken? - 'Niet alleen interessant voor vrouwen'

‘Een overlevingsgids voor ondernemende vrouwen die willen afrekenen met vooroordelen en gewoon willen werken.’ Kijk, dat sprak me aan.  It’s a jungle out there, kom maar op met de tips en trucs.

Liesbeth Tettero | 9 februari 2018 | 2-3 minuten leestijd

Kristel Groenenboom van het containerbedrijf Groenenboom had het na 7 jaar directeurschap zo gehad met alle vooroordelen waar ze tegenaan liep, dat ze er een boek mee gevuld heeft. Hoe nuttig is dit boek voor ondernemende vrouwen? 

Vooroordelen: meer dan vrouw alleen 

Het vrouw-zijn is lang niet het enige onderwerp waarover Groenenboom met vooroordelen te maken kreeg. Sterker nog, in het boek komt dit aspect veel minder aan de orde dan de titel en overlevingsgids-aanbeveling doen vermoeden. Haar leeftijd (23 toen ze directeur werd), hoge opleiding en het feit dat ze de dochter van de vorige baas is, spelen een prominentere rol. En verder gaat ze in op zaken die in haar ogen belangrijk zijn voor een directeur: de cijfers kennen en niet van de prikklok zijn bijvoorbeeld. Omgaan met ziekteverzuim en je niet gek laten maken door managementgoeroes. Informatief, maar niet alleen voor vrouwen natuurlijk. 

Bitch? Ene oor in…

Twee van de negen hoofdstukken gaan over de de vooroordelen waar Groeneboom als vrouw tegenaan liep. Zo wilde een leverancier de technische details toch liever met een man bespreken dan met mevrouw de directeur. En probeerde een klant haar een poot uit te draaien door niet de gevraagde prijs te willen betalen. Twee belangrijke onderwerpen waar ambitieuze vrouwen mee te maken krijgen, zijn het stempel ‘bitch’ als je assertief bent en harde oordelen over je moederschap als je full time werkt. Ook bij Groenenboom komen ze aan de orde. Haar eigen oplossing is pragmatisch en toont een hoog teflon-gehalte: ‘ene oor in, andere oor uit’ en ‘niet in een slachtofferrol zitten’. De combinatie auto’s en vrouwen is overigens zo belangrijk voor Groenenboom dat ze er een apart hoofdstuk aan gewijd heeft. Nee, ze is geen golddigger of prostituee, zoals een chauffeur dacht toen hij haar bij het tankstation aansprak. Maar hoe kon ze anders rondrijden in een Porche? 

Tips en trucs? 

Voor een overlevingsgids specifiek voor vrouwen biedt het boek niet heel veel concrete tips en trucs. Elk hoofdstuk eindigt met een aantal aansporingen onder het kopje ‘zo kan het ook’. Vrouwen, help elkaar naar de top, bijvoorbeeld. En: laat je niet in een kleine auto stoppen. Mag ik meneer Kristel even spreken? geeft een mooie blik in wat er allemaal komt kijken als je directeur wordt van een bedrijf in de technische sector. Een mooi en amusant geschreven persoonlijk verhaal van een ondernemer. En dat is niet alleen interessant voor vrouwen. Wat dat betreft doet Groenenboom zichzelf tekort: haar boek is zeker interessant voor een bredere doelgroep dan alleen vrouwen. Vrouwendingetje?!

Over Liesbeth Tettero

Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en van ambitieuze vrouwen (www.feminsterie.nl). Zij is voorzitter van de jury voor het Managementboek van het Jaar 2023.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden