Daar is een ruimer blikveld voor nodig waardoor we meer gaan zien, wat handig is als we op zoek gaan naar manieren om ons werk te verbeteren. Ook is dieper inzicht nodig en het vergroten van onze actieradius. Wetenschappers Mark van Vuuren en Luc Dorenbosch schrijven hierover in Mooier werk als opvolger van hun job crafting-handboek Mooi werk.
Hun boek is voor mensen die willen werken aan hun baan als een manier van leven in plaats van ‘een maandag-tot-vrijdag-manier van doodgaan.’ Ze willen onze kijk op onze baan helpen veranderen. Op zoek naar een betere baan, zonder weg te gaan. Het gaat om een balans tussen te weinig en te veel verwachten ons werk. Het uitgangspunt van job crafting is dat ieder mens in iedere baan vrijheidsgraden heeft om zijn werk aan te passen, te boetseren, eraan te sleutelen. Het is daarbij de kunst om aanpassingen te maken in het gewone in plaats van het buitengewone. Het grootste deel van onze dagen is gevuld met alledaagsheid. Kunnen we daar een gewone wijziging in aanbrengen dan brengt dat de grootste veranderingen teweeg.
Zinvol werk verwijst naar zelfherkenning en footprint. We willen onszelf terugzien in ons werk. Als er aansluiting is tussen onze talenten en onze taken vullen alle puzzelstukken op hun plaats en voelen we ons op onze plek. Bij footprint proberen we een spoor achter te laten door een verschil te maken en te zien welk effect dat heeft. De kunst is om niet bij uitzondering iets terug te zien van zelfherkenning en footprint, maar ons juist in de alledaagse werkervaring te realiseren dat we onszelf herkennen en onze sporen achterlaten. Uit onderzoek van de auteurs blijkt dat we het belangrijk vinden alledaagse dingen te doen, een betrouwbare bijdrage te leveren, afwisseling te hebben en verrassingen mee te maken.
Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste gaat over het verruimen van ons blikveld. Inzicht is nodig in de ontwikkeling van ons werk vanaf het begin tot nu. Vervolgens moeten we verkennen welke kant we op willen. In deel twee, over het verdiepen van inzicht, beschrijven de auteurs een andere manier van kijken; wat het betekent om op taakniveau te kijken naar de inzetbaarheid in werk. Ze gebruiken de analyses van honderdvijftig basisschooldocenten om een en ander te illustreren. Het laatste deel gaat over het vergroten de actieradius van jobcrafting voor onszelf, ons team of onze organisatie. Over hoe jobcrafting in teamverband meer kan opleveren voor alle individuele teamleden.
Mooier werk oogt vriendelijk en lijkt dun. Dat geldt niet voor de inhoud, die is stevig en wetenschappelijk onderbouwd. Het is geen eenvoudige checklist waar je direct mee aan het werk kunt. De auteurs zijn al meer dan vijf jaar met dit onderwerp bezig en dat levert de nodige rijkdom op.
Over Nico Jong
Nico Jong is senior adviseur bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.