Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Verlangen naar verbinding - Wijze lessen in een meanderend boek

Kwetsbaarheid en moed, dat zijn de centrale onderwerpen in het werk en de boeken van hoogleraar Brené Brown. Ook in Verlangen naar verbinding, haar nieuwste boek.

Liesbeth Tettero | 1 juni 2018 | 2-3 minuten leestijd

Waarin verbinden niet per se het hoogste doel blijkt, tenminste niet ten koste van authenticiteit. Een boek met veel persoonlijke verhalen en zijwegen rond vier wijze lessen.

Spirituele crisis

Brown luidt de noodklok: we bevinden ons in een spirituele crisis. In haar definitie: we erkennen noch vieren onze onlosmakelijke verbondenheid. Uit de gegevens van 15 jaar kwalitatief onderzoek maakte ze op dat er sprake is van steeds grotere verdeeldheid tussen mensen. Ze besloot daarom te onderzoeken wat mensen nodig hebben om het gevoel te hebben dat ze ergens écht bij horen. Ze vond vier uitdagingen: stop met generaliseren en beschouw medemensen altijd als mensen (het lijkt geen toeval dat dit prominent in dit boek kwam in een tijd waarin de president van de Verenigde Staten vluchtelingen openlijk dieren noemt…) reageer met mildheid, empathie en nieuwsgierigheid op bullshit, zoek elkaar op en durf je kwetsbaar op te stellen. 

De grote paradox

Het boek gaat over de grote paradox: kun je jezelf blijven en toch bij een groep horen? Mag je je uitspreken, mag je een andere mening verkondigen dan de rest? Word je geaccepteerd als je anders bent? Helaas heeft ook Brown hét antwoord niet. Ze gebruikt de metaforen van de bunker (lekker verstopt in je eigen ‘bubbel’ van gelijk) en de wildernis, waar je bent als je je kwetsbaar opstelt buiten die bunker. Hoewel het lijkt dat het muntje toch valt in de richting van authenticiteit en kwetsbaarheid, als ze de conclusie trekt: ’Weten dat je het alleen redt in de wildernis - weten dat je trouw kunt blijven aan je eigen overtuigingen, jezelf kunt vertrouwen en het kunt overleven - dat is er echt bij horen.’

Meanderend

‘Verlangen naar verbinding’ is geen doorlezertje. Het boek meandert rond het centrale thema ‘eigenheid versus verbondenheid'. Dat gebeurt met (veel en lange) persoonlijke verhalen van Brown over haar eigen worstelingen met de ‘wildernis’ en de ‘bunkers’, met een aantal theoretische beschouwingen en met uitgewerkte interviews met ieder andere collega-wetenschappers en Browns heldin, dichteres Maya Angelou. Regelmatig moest ik zinnen herlezen om ze te doorgronden en bladeren om te zien in welke context een anekdote ook al weer past. Desondanks is Verlangen naar verbinding wederom een boek met wijze lessen en veel stof tot nadenken.

Over Liesbeth Tettero

Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en van ambitieuze vrouwen (www.feministerie.nl). 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden