Klanten komen zelden meer bij me met alleen een loopbaanvraag. Het knaagt op meer fronten. Loopbaanvragen kunnen wat mij betreft dan ook niet meer los worden gezien van vitaliteit.
De laatste tijd gonst het rond het thema slaap. Regelmatig krijg ik klanten die niet goed meer slapen. Funest voor hun werk en heel erg ondermijnend als je de balans wilt opmaken en nadenkt over een nieuwe baan.
Zo ook recent Monique. Ze heeft een leidinggevende functie en twijfelt over de volgende stap in haar carrière. Het punt alleen is, ze slaapt al tijden slecht. Hierdoor is ze bekaf, gestrest, veel minder efficiënt dan anders en vergeet ze van alles. Ze weet het niet meer: Is het stress en moet ze daar wat mee of past haar baan haar gewoon niet? En wat moet ze dan wel?
Belangrijke besluiten moet je nemen uit kracht. Niet als alles je eigenlijk te veel is en je maar één ding wilt: uitrusten en wat meer tijd voor jezelf. Zo is het ook voor Monique.
Het nieuwe boek van Floris Wouterson is een uitstekende stap om mee te starten. Het is net uit en staat direct op nummer 1 bij Managementboek. Dat zegt wat, niet alleen over het boek maar ook over hoeveel mensen er dus kampen met vragen over goed slapen…. Samen besluiten we aan de hand van dit boek te beginnen.
Goed slapen is nog belangrijker dan voeding en beweging beweert Floris Wouterson. Dat is nogal een boute bewering, maar zijn boek is overtuigend.
Wouterson doet iets bijzonders. Hij schrijft non-fictie, een boek over een onderwerp, en toch kan ik het niet wegleggen. Het is makkelijk te lezen, zeer informatief en direct toepasbaar.
Zijn belangrijkste tips heeft hij gegroepeerd rond de volgende onderwerpen. Ik heb de tips die er voor mij het meest uitsprongen uit gehaald en geef je hier een preview:
- Je eigen mindset en hoe je die managet om goed te slapen
Snap je eigen programmering rond slaap.
Creëer nieuwe gewoonten, herhaling bereidt je lichaam voor op wat gaat komen, in dit geval goed slapen.
- De invloed van melatonine en myeline
Myeline zorgt dat gewoonten zo veel invloed hebben, ze maken een soort snelweg in je hersens. Daarom is veranderen van gewoonten lastig en zijn nieuwe gewoontes op de lange termijn super effectief.
Melatonine zorgt dat je goed kan slapen. Je activeert dit door ’s avonds rustig af te bouwen en geen schermen (telefoon/laptop) meer te gebruiken het laatste uur (anderhalf) voor je gaat slapen.
- Zin en onzin over een goede slaapkamer
Maak van je slaapkamer een plek waar je heel graag bent.
Donker donker donker is essentieel.
Goede matras en beddengoed: niet op bezuinigen.
Opgeruimd en geen zaken die afleiden, zoals te veel boeken of erger: dozen met spullen waar nog iets mee moet.
- De effecten van telefoon, laptop andere elektrosmog
Elke keer dat je op Facebook of andere social media kijkt saboteer je je slaap door de dopamine die telkens vrijkomt.
De productie van melatonine wordt verstoord door elektromagnetische straling, veroorzaakt door o.a. je mobiele telefoon en tablet: maak je slaapkamer daarom zoveel mogelijk vrij van deze straling.
- Hoe je efficiënt slaapt en dat dit voor iedereen net weer anders is
Je slaapt in cycli van anderhalf uur en gaat dan door vier fasen van slaap.
Je kunt zelf uitvinden hoeveel uur slaap voor jou nodig is.
- Effecten van voeding op slaap.
Investeer in ‘echte voeding’, liefst biologisch.
Vermijd suiker.
Neem geen koffie en andere cafeïne houdende dranken na 14.00 uur.
Drink overdag veel water.
Je darmen blijken van grote invloed op je slaap. Zij produceren het grootste deel van de hormonen die je nodig hebt om goed te slapen: serotonine en melatonine.
Zorg dat je regelmatig detoxt.
Het gebruik van slaapmedicatie kent grote gezondheidsrisico’s. Beter niet doen.
- Waarom (matig) bewegen zo belangrijk is om goed te slapen
Ga liever overdag sporten dan ’s avonds, je lichaamstemperatuur stijgt en heeft vier uur nodig om weer te dalen tot het normale niveau.
Neem 10.000-12.500 stappen per dag.
Start met krachttraining, dit is effectiever dan cardio. Krachttraining zorgt voor de beste hormonale respons. Het helpt je lichaam om meer anabole hormonen vrij te maken waardoor je beter slaapt.
- De positieve effecten van rusten en ontspannen
Ons brein is verslaafd aan problemen, door regelmatig rust en nemen of te mediteren geef je je brein zowel de kans om deze te verwerken als dat je leert focussen op het hier en nu.
Als je geen rust neemt gedurende de dag komen de vragen en problemen ‘s nachts.
In het boek staan aan het eind van ieder hoofdstuk nog veel meer tips handig bij elkaar.
Het meest prettige is dat Wouterson tips geeft hoe je al zijn inzichten stap voor stap kan integreren. Begin met 1% zegt hij. Dat is te doen.
Monique is direct begonnen met een grote opruimbeurt van haar slaapkamer, opnieuw gestart met meditatie en loopt iedere dag net wat langer met haar hond door het bos. Haar mobiele telefoon ligt niet meer op haar kamer en zet ze een uur voor het slapen uit. Het goede nieuws: het lijkt te werken. Ze heeft vannacht beter geslapen dan lange tijd. Ze is super gemotiveerd om verder te gaan.
Ruerdje van Mierlo is Loopbaancoach voor 30-ers en 40-ers en bestuurslid van Noloc, beroepsvereniging van Loopbaan professionals. Zij is naast loopbaanvragen gespecialiseerd in vragen rondom vitaliteit, stress en lifestyle medicine.
Over Ruerdje van Mierlo
Ruerdje van Mierlo is een ervaren en senior loopbaancoach bij het Talenthuis. Zij is gespecialiseerd in hoogopgeleide 40ers, leidinggevenden en directeuren. Zij is tevens gecertificeerd Noloc loopbaanprofessional en was 6 jaar bestuurslid bij de beroepsvereniging van loopbaanprofessionals. Ze heeft een academische achtergrond en 25 jaar werkervaring, zowel in profit- als non profit organisaties.