Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Social shift - Van social media naar social thinking

Het gebruik van social media is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en dat geldt ook voor bedrijven. Toch is het voor zakelijke gebruikers niet altijd even gemakkelijk om social media doelgericht in te zetten.

Marcel Boons | 1 februari 2019 | 2-3 minuten leestijd

In Social shift, Van social media naar social thinking geeft Koen Jordaans aan welke veranderingen hij in een bedrijf als noodzakelijk en wenselijk ziet om van social media te kunnen profiteren. In een toegankelijke schrijfstijl neemt de auteur de lezer mee in de wereld van ‘tweets’ en ‘posts’. Een nieuwe wereld? Valt best mee.

Voor wie nog niet regelmatig gebruik maakt van social media of de impact van social media nog niet helemaal doorziet start auteur Koen Jordaans met een inleiding over het potentiële bereik van platforms zoals WhatsApp, Facebook, LinkedIn en Instagram. Daarna wordt de social-shift-methodiek uiteengezet.

Die methode oogt op het eerste gezicht als een nieuwe werkwijze, mede doordat er de naam ‘social shift’ aan gegeven is. Maar, wie nauwkeuriger kijkt, merkt dat de beschreven werkwijze feitelijk neerkomt op het uitvoeren van een strategisch communicatieproject volgens de alom bekende Deming-cyclus (plan-do-check-act).

Is Social shift dan oude wijn in nieuwe zakken? Daarmee zou ik de auteur tekort doen. Jordaans maakt duidelijk dat het gebruik van de sociale netwerken van medewerkers een aantrekkelijke vorm van communicatie kan zijn, niet alleen vanwege het bereik maar ook doordat de geloofwaardigheid van berichten van medewerkers doorgaans groter is dan van ‘corporate’. Halverwege het boek staat een handige lijst met soorten berichten die op social media geplaatst zouden kunnen worden.

Verderop in het boek worden enkele ervaringen toegelicht van organisaties die de ‘social shift’ in de praktijk hebben ervaren. De organisaties die aan het woord zijn, zijn enthousiast, maar invoering blijkt niet vanzelf te gaan. Vooral het verzamelen van de berichten die op de social media netwerken geplaatst moeten worden blijkt best lastig te zijn. Niet iedereen ziet blijkbaar het dagelijkse werk als aanleiding om er een bericht over te schrijven en te publiceren. Er is blijvend aandacht nodig om medewerkers de kansen van social media voor hun organisatie te laten benutten. Jammer dat de echte resultaten van het gebruik van social media in de ervaringen niet genoemd zijn. Blijkbaar zijn die moeilijk vast te stellen. De organisaties geven wel aan dat substantiële inspanningen nodig zijn en blijven.

Een opvallend inzicht van de auteur is dat hij stelt dat recruitment = communicatie = marketing = sales wanneer ‘social shift’ wordt toegepast, omdat dit muren tussen de afdelingen zou afbreken. Natuurlijk kunnen social media voor deze disciplines effectief ingezet worden en hebben ze met elkaar te maken, maar de gelijkstelling van deze vakdisciplines voelt toch als een brug te ver.

Het gebruik van social media om in contact te komen met de (potentiële) klant wordt slechts kort genoemd. Dat is een gemiste kans. Social shift is nu geschreven rondom het zenden van boodschappen via social media naar de wereld buiten de organisatie, terwijl er ongetwijfeld veel kansen liggen in het luisteren naar doelgroepen.

Dit boek maakt de lezer bewust van de mogelijkheden om social media in te zetten voor zijn of haar organisatie.  Koen Jordaans maakt duidelijk hoe een gestructureerde aanpak er uit kan zien en nog belangrijker: dat dat ook noodzakelijk is.

Marcel Boons MSc PDEng MBA is directeur van Anchor Business Recovery en alumnus van Business School Nederland, de Action Learning MBA.

Over Marcel Boons

Marcel Boons MBA is directeur van Anchor Business Recovery en alumnus van Business School Nederland, de Action Learning MBA.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden