Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

GRIP - 'Een hele dikke aanrader'

Tijdens je studie leer je ontzettend veel, vooral heel veel wetenschappelijke theorieën en tegenwoordig leer je ook wel het één en ander over samenwerken in projectgroepen.

Marthe van der Molen | 16 oktober 2019 | 3-5 minuten leestijd

De échte vaardigheden die je nodig hebt in het werkende leven, om impact te kunnen maken in je baan, missen mijns inziens nog wel in het Nederlandse onderwijs. Aangezien ik momenteel een ontwikkelprogramma voor Young Professionals aan het ontwerpen ben voor een klant, leek het mij hoog tijd om GRIP te lezen. Ik had het al meerdere keren getipt gekregen, en wat een boek is het!

De eerste pagina's beginnen redelijk down to earth en geven mij het gevoel: ‘I got this'. Heel veel dingen doe ik eigenlijk al in mijn dagelijks werk. Wat kan Rick Pastoor mij voor nieuws vertellen? Maar al gauw val ik van de ene in de andere verbazing. Van een normaal boek over het goed plannen van je dag, is dit boek heel snel gestegen naar next level. Het boek gaat eigenlijk over het hebben van aandacht. Aandacht voor dit moment en hoe jij dit moment het beste kunt gebruiken om op je best te zijn.' Volg je het nog?

Als ik maar een paar dingen uit het boek mocht uitlichten zouden het de volgende zijn:

- De waarde van een opgeruimd hoofd en het creëren van megafocus. Wanneer je weet wat je doelen zijn, kun je door je opgeruimde hoofd en focus, sneller naar je doelen bewegen. Hier geeft Pastoor hele goede tips voor. Zo heeft hij het over het ‘upgraden van taken' op een manier dat je er meteen mee aan de slag kunt en noemt hij emails net jeuk: ‘hoe meer je er aan krabt, hoe erger het wordt'. Ook geeft hij de tip om jezelf beter te leren kennen en te weten wanneer je op je productiefst bent op een dag.

- Het boek geeft een overzicht van een aantal motivatoren die Pastoor bij Blendle gebruikt om productief te zijn. Ik ga ze niet allemaal toelichten, maar ze zijn wel een must read om jezelf te motiveren en te weten welke motivatoren jou op welk moment het beste vooruit gaan helpen.

- Pastoor benadrukt in dit boek de kracht van reflectie. Door het doen van wekelijkse reviews bekijk je hoe je week was, hoe je hebt gewerkt en hoe je richting je doelen bent bewogen. Vervolgens kijk je hoe je dit de volgende week beter kan doen. Ook pleit Pastoor voor het hebben van een sparringspartner om te reflecteren, bijvoorbeeld eens per kwartaal. Daarnaast kun je al je reviews digitaal uitgewerkt bewaren, zodat je ieder jaar ook nog eens door je gedachten kunt dwalen. Persoonlijk gaat mij dit iets te ver.

- Het belang van het hebben van een purpose. Je kunt pas effectief werken als je weet waar je voor op aard bent. Dan passen al die kleine acties in the bigger scheme of things. Hierbij kun je redeneren vanuit de vraag: Wat kan ik de wereld bieden?

- Het hebben van de ambitie om jezelf continu te verbeteren. Het hebben van buitengewone zelfkennis, het weten waar je in te kort schiet en te kijken of je deze eigenschap door middel van kleine gewoontes iets beter kunt maken. Pastoor geeft hier inspirerende voorbeelden van.

Tijdens het lezen van het boek kon ik eigenlijk al niet wachten om meer structuur in mijn manier van werken te gaan brengen. Het boek zet dus op een hele concrete manier aan tot actie. Deel één vond ik al erg goed, deel twee was nog beter. Bij deel drie kreeg ik even een leesdip, maar dit trekt Pastoor snel recht door tactieken te benoemen die je perspectief kunnen verruimen en waarom je altijd meerdere oplossingen voor een probleem moet bedenken.

Ik besef me dat een korte boekrecensie dit boek eigenlijk altijd tekort zal doen, en ik zo mijn recensie teruglezend niet echt de kern heb kunnen vatten. Misschien is dat mijn enige commentaar, het boek biedt zoveel waardevolle inzichten dat het er te veel zijn om te verwerken. Al met al een hele dikke aanrader om een leven van betekenis te leiden. In dit moment, maar ook zodat je zeker weet dat je richting de toekomst de goede dingen aan het doen bent. Ik zal Grip binnenkort zeker weer openslaan.

Over Marthe van der Molen

Marthe van der Molen is organisatie-adviseur bij Meauve Veerkrachtig Veranderen. Ze helpt organisaties veerkrachtiger en succesvoller te worden door teams en leiders te versterken. Hierbij maakt ze gebruik van veranderkunde, positieve psychologie en werkgeluk.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden