Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Van wie is de gebarsten WC tegel? - ‘Uitstekend boek over zelforganisatie’

Als een wc-tegel kapot is, moeten we die vervangen omdat het een bron van bacteriën is. Daar zou je geen audit voor nodig moeten hebben. Wel gezond verstand en eigenaarschap. Dat is, kort door de bocht, de boodschap van ‘Van wie is de gebarsten WC tegel?’ van Watze Hepkema.

Nan van Grootel | 30 april 2024 | 2-3 minuten leestijd

Ik liep recent door een deur met daarop een geplastificeerd A4tje met de tekst: ‘Deur sluiten. B.V.D.’ Er blijkt een dranger op deze deur te zitten… Ik herken hierin de gebarsten wc-tegel van Watze Hepkema.

Van wie is de gebarsten WC tegel? gaat over ont-regelen: minder regels, meer eigenaarschap. Ik ben blij dat Matthieu Weggeman het boek voorziet van een referentie. Hij staat voor: professionals aan het stuur. Val ze niet lastig met regels en procedures. Zijn filmpje ‘Onzichtbaar leiderschap’ is legendarisch treffend.

Niet alleen voor zorgorganisaties

De achterflap doet eigenlijk geen recht aan het boek. Hier denk je misschien nogal snel: ‘Niet voor mij, want het gaat hier specifiek om de zelforganisatie in de zorg.’ Dat is onterecht. Ik zou de auteur, Watze Hepkema, willen vragen bij een mogelijke herdruk ‘zorg’ te vervangen door ‘organisatie’. Dan blijft de inhoud net zo sterk maar (nog) breder toegankelijk. Ik heb het dan ook gelezen met een universele bril. Daardoor heb ik verdraaid handige tips kunnen meenemen in mijn werk als veranderconsultant.

Geen sexy managementboek

Een boek zonder opsmuk maar gewoon goed in zijn eenvoud. Ik zou het eerder een studieboek dan een managementboek willen noemen. In begrijpelijke taal wordt mij duidelijk gemaakt hoe we onszelf hebben ‘over-regeld’. Eigenaarschap begint bij de juiste en échte eigenaar en die zit vaak verrassend dicht op de klant, burger, patiënt of student.

Heb je even geen tijd maar wil je wel in één avond weten wat eigenaarschap is en hoe je dat zou kunnen aanvliegen? Dan helpen de samenvattingen na elk hoofdstuk. Ik ben eerst de samenvattingen gaan lezen en daarna de hoofdstukken die mij het meest aanspraken.

Rijnlands denken

Van wie is de gebarsten wc-tegel is een duidelijk manifest voor Rijnlands organiseren. Geloof je nog in, en ben je nog overtuigd van Angelsaksisch organiseren? Dan kun je dit boek beter links laten liggen. Het zal je alleen maar irriteren, ben ik bang.

Mensen die mijn recensies vaker lezen weten inmiddels dat ik niet zo’n grote fan ben van blauwdrukken of stappenplannen. De 3 principes, met daaraan gekoppeld de 9 sleutels, vind ik echter een hele fijne kapstok. Zo knipt Watze Hepkema iets dat heel groot lijkt te zijn - de mensen weer aan het stuur zetten die aan het stuur moeten zitten - op in begrijpbare en hapklare brokken. Eerlijk is eerlijk, ik heb al een aantal principes in mijn rugzak met verandertools gestopt. Gewoon een no-nonsense, uitstekend geschreven boek over zelforganisatie. Lezen dus!

Over Nan van Grootel

Nan van Grootel is Transformatie Consultant bij Organize Agile. Hij kijkt naar organisaties als systemen en pakt de rol van systeemontwikkelaar. Hij helpt organisaties bij het ontwikkelen van een mindset waarbij mens en resultaat het enige is dat telt én het enige is dat werkt. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden