Leiden vanuit mannelijke kracht – Mythes ontrafeld heeft met 156 pagina’s een te overziene omvang, en bovendien heeft het een lekker lettertype. De fraaie illustraties van Peter Kortleve (Shortlife) zijn sprekend. Er is daarnaast gekozen voor krachtige ‘mannelijke’ hoofdstuktitels zoals ‘bijl’, ‘muur’, ‘zwaard’, ‘brug’. De hoofstukken hebben een voor de doelgroep fijne diepgang en omvang.
Herkenbaar en praktisch
Het is de drie auteurs zeer goed gelukt om ontwikkeling op identiteitsniveau in voorbeelden en taal uit te leggen aan mannen voor wie dit nieuwe stof is. Zonder af te schrikken en zonder het te plat te maken. Het boek is helder, herkenbaar en praktisch en is naar mijn mening een hulpmiddel om het begin van de weg naar binnen te maken. Ik las eerder boeken van Reijmerink en van Wielink. Ook in dit nieuwe boek delen ze praktijkcasussen die de onderwerpen begrijpelijk en tastbaar maken. Ze sluiten ieder hoofdstuk af met een aantal reflectievragen.
Ik ben wel benieuwd hoe dit in de praktijk voor de lezer gaat uitpakken. Vragen zoals ‘met welk onderdeel van je zelfbeeld wordt je liever niet geconfronteerd?’ en ‘Welke pijnlijke ervaringen heb je met intimiteit en seksualiteit en hoe hebben deze je gevormd?’ zijn mooie vragen. Als ik dan als lezer mijn antwoorden op een blaadje of in mijn telefoon-notitities heb gezet, dan is ook een beetje de vraag: ‘en wat nu?’
In het boek komen de praktijkvoorbeelden uit workshops ‘Leiden vanuit mannelijke kracht’. In deze setting en met begeleiding hebben de - prachtige en waardevolle - vragen uit het boek meer effect. Ik denk dat in de praktijk de antwoorden op alle vragen niet letterlijk gespeld zullen worden maar dat het denken over deze thema’s vooral zal worden aangezet. Dat is zeer waardevol.
Levenslijn
Voor de doelgroep die nog aan het begin staat van deze ontwikkelingsreis, is dit een uitstekend boek. Voor lezers die eerdere boeken zoals Taal van transitie of Het ambacht van de secure-base coach hebben gelezen, of bekend zijn met de werken van auteurs zoals Kohlrieser, Bowlby of Poulter, bevat dit boek minder nieuwe inzichten. Het behandelt thema’s zoals de transitiecirkel, hechting, caring and daring, en (systemisch) kijken naar je levenslijn – maar minder diepgaand dan de eerdergenoemde titels.
Dit brengt me bij mijn enige kanttekening. De positionering van het boek had iets duidelijker gekund. Met de titel en de indrukwekkende achtergrond van de auteurs zou je ook kunnen verwachten dat dit boek een verdieping of verbreding is van hun eerdere werken. Het is belangrijk om op de achterflap te benadrukken dat dit vooral een ideaal boek is voor mannen die hun ontwikkelingsreis willen starten. De lange lijst van aanbevelingen aan het begin van het boek – waaronder een citaat van oud-psychiater Bram Bakker die zegt ‘weer even op zijn plek te zijn gezet’ door dit boek– kan ervaren lezers of coaches wellicht op het verkeerde been zetten.
Samenvattend: Leiden vanuit mannelijke kracht is een krachtig en toegankelijk boek dat mannen inspireert om hun persoonlijke leiderschapsreis te beginnen. Een aanrader voor de man die wil starten met reflectie en groei.
Over Ward Grootens
Ward Grootens is Trainer en Coach op het gebied van (Persoonlijk) Leiderschap. Daarnaast is hij auteur en Podcast-host. In zijn werk put hij uit zijn achtergrond in oa HRM, Organizational Behavior Management, Systemisch Werk en Neuro Linguïstisch Programmeren. Hij brengt door middel van zijn werk zowel individuele leiders als organisaties in beweging.