Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Zoals verwacht loopt alles anders - 'Luchtig en indringend'
12 februari 2019 | Jan Boerstra

De ander doet niet wat jij graag wil. Of een hardnekkig probleem krijg je niet opgelost. Berthold Gunster laat in Zoals verwacht loopt alles anders zien hoe mensen, door anders te kijken naar probleemsituaties, hun leven gemakkelijker en aangenamer kunnen maken.

Het model dat Gunster hanteert is heel simpel. De oorzaak van veel problemen is dat we niet bereid zijn de realiteit te accepteren of op een andere manier naar de feiten te kijken. Vaak komt dat omdat we verwachtingen hebben van hoe dingen moeten lopen of wat anderen moeten doen of juist niet moeten doen. En waar verwachtingen en feiten uiteenlopen is ruime voor teleurstelling, frustratie en kan gemakkelijk een negatief zelfbeeld ontstaan. Als geen ander verstaat Gunster de kunst dit te illustreren met hilarische en smeuïge anekdotes over mensen die vastlopen in hun eigen denkbeelden en reactiepatronen.

Zo eenvoudig hoe Gunster uitlegt wat het probleem, zo klip en klaar zijn ook zijn adviezen voor hoe we hier mee om kunnen gaan. Hij beschrijft vier benaderingen waarmee we op een bevredigende manier met een probleem kunnen omgaan: loslaten, waarnemen, omdenken en oplossen.

Een bezwaar wat aan veel zelfhulpboeken kleeft, is dat de oplossingen die ze bieden makkelijker zijn gezegd dan gedaan. Dit gaat ook op voor het boek van Berthold Gunster. In schril contrast met de enorme hoeveelheid voorbeelden die hij beschrijft, heeft hij relatief weinig woorden nodig voor het presenteren van zijn oplossingen. Het lijkt erop alsof hij tegen de lezer zegt: Kijk, anderen doen het al, dus waarom doe jij het nog niet?’

De kracht van boek zit vooral in de beschrijving van de diepere drijfveren en blokkades die aan de basis liggen van de problemen die we ervaren. Gunster laat mooi zien hoe achter veel van onze verwachtingen een dieper verlangen schuil gaat. Zo zit achter de ergernis over een partner die haar vrije tijd overwegend met vriendinnen doorbrengt, een diep verlangen naar een gedeeld leven en intiem samenzijn.

Een andere veel voorkomende blokkade voor persoonlijke groei en ontwikkeling is dat we vasthouden aan ons (zelf gekozen) zelfbeeld. Door onze levensgeschiedenis en opgedane ervaringen creëren we een zelfbeeld waarmee we ons vervolgens identificeren. Gunster leert ons daarentegen dat we altijd een keuze hebben om anders naar situaties en naar onszelf te kijken. Wat ons daarvan weerhoudt is dat we er te snel vanuit gaan dat dingen niet te veranderen zijn en dat we onszelf verloochenen door opeens ander gedrag te gaan vertonen.

Door de luchtige en tegelijkertijd indringende wijze waarop Gunster zijn model beschrijft en met voorbeelden omlijst, komt de boodschap van Gunster helder over het voetlicht. Dat wil niet zeggen dat het de lezer altijd gemakkelijk afgaat. Lezen van Zoals verwacht loopt alles anders is ook in de spiegel kijken en diep van binnen realiseren dat het ook anders kan zijn.

Jan Boerstra is senior organisatieadviseur en projectleider bij de provincie Flevoland.


Zoals verwacht loopt alles anders - 'Vermakelijk en geeft nieuwe inzichten'
21 december 2018 | Jan Hoogstra

Er zijn meerdere manieren om met problemen om te gaan, over het algemeen zijn we erg gericht op het oplossen van problemen. Maar wat als we problemen nou eens positief gaan benaderen, proberen er een kans van te maken?

Berthold Gunster legt in het boek Zoals verwacht loopt alles anders, een nieuwe visie op omdenken aan de hand van een matrix en een stappenplan uit hoe je dit omdenken zou kunnen aanpakken. Hij doet dit aan de hand van soms vermakelijke voorbeelden, die daardoor wel blijven hangen.

Problemen zijn er om op te lossen. Zeker wij mannen zijn in die stand geprogrammeerd. Maar is dat nu altijd wel de goede manier, beperk je het dan niet alleen tot symptoombestrijding? Omdenken is een andere manier om met problemen om te gaan. Berthold Gunster beschrijft in Zoals verwacht loopt alles anders, een nieuwe visie op omdenken wat problemen zijn, hoe je er mee om kunt gaan en wat een stappenplan voor omdenken is.

Problemen zijn het verschil tussen verwachtingen en feiten. Ik verwacht dat mijn kinderen zelf hun bord na het eten naar de keuken brengen. Dat doen ze niet: probleem. Vaak zijn verwachtingen onuitgesproken. Een mooie quote uit het boek is: ‘Problemen zijn niet de uitingsvorm van ons falen of onze mislukkingen: ze zijn de uitingsvorm van onze hartstochtelijke wens onze verlangens te realiseren’.  En daar ben ik het geheel mee eens. Achter een verwachting zit namelijk een verlangen, in het hierboven genoemde voorbeeld kan dat bijvoorbeeld minder werk zijn, of na het eten lekker op de bank kunnen zitten met een kop koffie. Maar dit constaterende kun je ook stellen dat hoe meer we verlangen, hoe groter de problemen zullen zijn die we tegenkomen. Hoe meer we verlangen, hoe groter het verschil met de werkelijkheid. Het is goed om je dat te realiseren, dat geeft ook handvatten om het probleem op te lossen.

Om een probleem op te lossen heeft de schrijver een matrix opgesteld met op de assen verwachtingen en feiten. Er zijn 4 manieren om met een probleem om te gaan:

- Oplossen: veranderen van de feiten

- Loslaten: veranderen van de verwachtingen

- Waarnemen: niks doen, constateren dat je een probleem hebt

- Omdenken: zowel verwachtingen als feiten aanpassen.

Om vast te stellen wat de beste aanpak is, moet je zowel het probleem als de verwachtingen onderzoeken en scherp krijgen. Wie is de probleemhebber, wie is verantwoordelijk? Het nadeel bij het onderzoeken van verwachtingen is dat deze onzichtbaar en onuitgesproken zijn, en vaak een dieper verlangen weerspiegelen.

De schrijver werkt vervolgens alle 4 manieren uit om met een probleem om te gaan. De focus ligt in het boek vanzelfsprekend op omdenken. Om te kunnen omdenken reikt de schrijver twee hulpmiddelen aan: de wondervraag en de basishouding waarmee je in het leven staat (dat zou ‘ja’, dus positief moeten zijn). De wondervraag is: ‘Is het probleem de bedoeling?’ Aan de hand van leuke en tot de verbeelding sprekende voorbeelden wordt deze wondervraag toegelicht.

Tot slot werkt de schrijver nog een stappenplan uit hoe je met een probleem kunt omgaan:

1. Wat is het probleem?

2. Is het een écht probleem?

3. Heb ik invloed op het probleem?

4. Ga ik het doen? (dit zijn de vier manieren om met een probleem om te gaan, aangevuld met vastdenken).

Vastdenken is het verergeren van een probleem door je eigen acties. Denk bijvoorbeeld aan het opdracht geven aan jezelf om snel in slaap te vallen. Dat verergert het probleem en lukt dus zeker niet, het probleem wordt een ramp…

Zoals verwacht loopt alles anders is compact, makkelijk leesbaar en vermakelijk, maar geeft ook nieuwe inzichten. Deze heb ik gelijk al toe kunnen passen. Interessant vond ik bijvoorbeeld het gedeelte over probleemhebber. Nou is dat niet nieuw, maar kwam wel binnen bij mij. Leg het probleem waar het hoort. Het stappenplan voor omdenken is relatief simpel, en zal ik zeker gaan toepassen. Wat zou het de mensheid een stuk verder helpen als iedereen zo tegen problemen aankijkt en er mee omgaat!

Jan Hoogstra is zelfstandige, IT-consultant. Hij voert opdrachten uit op het gebied van beoordeling en advisering over IT-gerelateerde onderwerpen in de zorgbranche. Zo is hij programmamanager, projectmanager en adviseur op het gebied van bijvoorbeeld IT-strategie en pakketselecties.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden