Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Leiders in cultuurverandering

Een praktische gids voor strategische en culturele veranderingen in organisaties

Paperback Nederlands 2014 9789023252337
10
Voormalig top 10Totaal 11 dagen
EvergreenTotaal 420 dagen
Verkooppositie 251Hoogste positie: 8
Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Dit boek biedt voorbeelden, inzichten en inspiraties om succesvol te werken aan strategische en culturele veranderingen in organisaties.

Cultuurverandering is een van de meest genoemde en ook een van de moeilijkste wegen om strategische en organisatorische veranderingen in organisaties te bewerkstelligen. Een oorzaak voor de moeizame verandering ligt deels in de weerbarstigheid van de heersende waarden en normen in organisaties. Leidinggevenden hebben vaak moeite met cultuurveranderingen omdat ze zelf de cultuur mede hebben vormgegeven. Andere oorzaken voor het falen en slagen van cultuurveranderingen zijn te vinden in de rol van leiders, de veranderaanpak en de gebruikte interventies.

Deze volledig herziene editie van het succesvolle boek Leiders in cultuurverandering is gebaseerd op negentien diepgaande studies in organisaties die werken aan hun organisatiecultuur om strategische vernieuwing te realiseren. De ervaringen van mensen in deze organisaties vormen hierbij de leidraad. Met deze herziening sluit het boek aan bij de actualiteit en de sterk veranderende context waarin organisaties actief zijn.

Een overzicht van veranderstrategieën biedt praktische inzichten voor het kiezen van een passende aanpak in de eigen organisatie. Het boek bevat een rijkdom aan interventies die concrete handvatten bieden. De kritische succesfactoren en randvoorwaarden die in het boek zijn opgenomen, dragen bij aan het succesvol handelen van leiders in cultuurverandering. Leiders in cultuurverandering zijn niet alleen topmanagers en bestuurders. Het initiatief voor verandering kan ook liggen bij leidinggevenden, professionals en medewerkers. Juist het samenspel tussen deze spelers is een van de succesfactoren voor strategische en culturele vernieuwing.

Specificaties

ISBN13:9789023252337
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:292
Druk:3
Verschijningsdatum:4-3-2017
ISSN:

Expertrecensies (3)

recensie
Leiders in cultuurverandering
Peter de Roode | 1 juni 2018
Een zeer praktisch boek met adviezen uit de praktijk. Knap werk van Boonstra om te beginnen bij de praktijk van succesvolle organisaties en vervolgens daaruit te destilleren wat er geleerd kan worden met betrekking tot cultuurverandering. Dat er op dit onderwerp nog steeds nieuwe inzichten naar boven gehaald worden, maakt dit boek meer dan de moeite waard.
Lees verder
recensie
Leiders in cultuurverandering
Jolanda Verbraak | 10 oktober 2012
Organisatiecultuur voelt als ongrijpbaar, onmeetbaar en onbestuurbaar. En toch lijkt het, aan de hoeveelheid managementboeken en theorieën te zien, alsof bestuurders die organisatiecultuur juist het liefste willen besturen. Bij het kiezen van het boek 'Leiders aan cultuur verandering' had ik dan ook verwacht wederom een 10 stappen-model voor succesvolle cultuur te lezen. Maar dat bleek mee te vallen...
Lees verder
recensie
Leiders in cultuurverandering
Nico Jong | 20 april 2012
Cultuurverandering wordt tegenwoordig niet meer gezien als een geplande aanpak om gedrag van managers en medewerkers binnen een organisatie te veranderen. Succesvolle organisaties op dit terrein gebruiken de term cultuurverandering niet en zien ook af van geprogrammeerde gedragsverandering. Zij leggen juist de nadruk op de identiteit van de organisatie, de achterliggende aannames en het organisatieconcept. De cultuurverandering is geen doel op zich, maar is gericht op het realiseren van het idee achter de organisatie en het creëren van waarde voor de afnemers.
Lees verder

Lezersrecensies

4.8 van de 5
12 stemmen
11
0
1
0
0

Interviews en artikelen (4)

column
Jaap Boonstra - Belangenspel
Jaap Boonstra 30 september 2016 Dagelijks ervaren we dat in ons werk lang niet alles harmonieus verloopt. Spanningen zijn voelbaar en conflicten liggen op de loer. Wat te doen?
nieuws
Vertaald en grondig herzien
Pierre Pieterse 7 januari 2013 Eerder berichtten we al dat het boek Leiders in cultuurverandering is vertaald en in maart 2013 onder de titel ‘Cultural Change and Leaderhip’ op de Engelstalige markt wordt gezet. Maar er is meer: Jaap Boonstra heeft namelijk de gelegenheid te baat gegrepen om enige schoonheidsfoutjes weg te poetsen. Kortom: om het manuscript even grondig te herzien.
nieuws
Cultuurspel zonder grenzen
Pierre Pieterse 20 december 2012 Het in 2012 voor Managementboek van het Jaar genomineerde Leiders in cultuurverandering van Jaap Boonstra is vertaald en zal in maart 2013 onder de titel ‘Cultural Change and Leaderhip’ op de Engelstalige markt worden gezet.
interview
Jaap Boonstra: ‘Ssst. Noem het geen cultuurverandering’
Ronald Buitenhuis 28 december 2010 Wat maakt de samenwerking tussen KLM en Air France succesvol? Wat maakt Arcadis tot een internationaal ingenieursbedrijf waar Nederland trots op mag zijn? Hoe komt het dat de NS elk jaar haar dienstverlening verbetert? ‘Bedrijven die erin slagen de interne cultuur te veranderen, hebben nooit het woord cultuur of cultuurprogramma in de mond genomen’, concludeert Jaap Boonstra in zijn nieuwste boek Leiders in cultuurverandering; hoe Nederlandse organisaties succesvol hun cultuur veranderen en strategische vernieuwing realiseren.

Over Jaap Boonstra

Jaap Boonstra is hoogleraar ‘Organisatiedynamiek en Leiderschap’ aan Esade Business School in Barcelona (Spanje), hoogleraar Organisatieverandering aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit, en kerndocent bij de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB). Jaap is tevens hoogleraar ‘Internationaal leiderschap’ en voorzitter van de interfacultaire groep Internationaal Leidershap bij CEMS, The Global Alliance in Management Education. Eerder was hij als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en Rector van Sioo, Interuniversitair Centrum voor Organisatie- en Veranderkunde.    Als onafhankelijk adviseur ondersteunt Jaap maatschappelijke organisaties en wereldwijde allianties in hun ontwikkeling. Hij schreef verschillende boeken over organisatieverandering, organisatiecultuur en leiderschap, waaronder Allianties voor een Duurzame Toekomst (Boom, 2023) Veranderen als Samenspel (Boom, 2018), Perspectieven op Veranderen (Boom, 2017), Perspectieven op Leiderschap (Boom, 2017), Veranderen van Maatschappelijke organisaties (Business Contact, 2017) en Leiders in Cultuurverandering (Van Gorcum, 2014) en Verandermanagement in 28 lessen (Business Contact, 2013). Fotografie: Wiep van Apeldoorn

Andere boeken door Jaap Boonstra

Inhoudsopgave

Inleiding

Deel I: Cultuurverandering in organisaties
1. Perspectieven op organisatiecultuur
2. Redenen voor strategische en culturele verandering
3. Conclusies perspectieven op cultuurverandering

Deel II: Veranderen van organisatiecultuur
4. Energie voor verandering genereren
5. Visie formuleren
6. Verbondenheid creëren
7. Klant centraal stellen
8. Vernieuwen van onderaf en bovenaf
9. Spelen met ritme, rust en ruimte
10. Conclusies veranderen van organisatiecultuur

Deel III: Leiding nemen in cultuurverandering
11. Authentiek leiderschap
12. Transformationeel leiderschap
13. Betekenisvol leiderschap
14. Waarderend leiderschap
15. Lerend leiderschap
16. Conclusies leiding nemen in cultuurverandering

Deel IV: Interventies voor diepgaande verandering
17. Machtsinterventies
18. Structurele en instrumentele interventies
19. Betekenisvolle interventies
20. Conflictinterventies
21. Interactieve interventies
22. Leerinterventies
23. Conclusies interventies voor diepgaande verandering

Deel V: Succesvol werken aan cultuurverandering
24. Routes voor verandering
25. Essentie voor succesvolle verandering

Literatuur

Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Leiders in cultuurverandering