Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Ecologisch veranderen van organisaties

Speelveld der verandering

Paperback Nederlands 2008 9789024418190
Voormalig top 100Totaal 21 dagen
Verkooppositie 2333Hoogste positie: 64
Verwachte levertijd ongeveer 1 werkdagen

Samenvatting

In dit boek wordt een vernieuwende kijk op organisaties en organisatieverandering gepresenteerd: de organisatie als een systemisch netwerk. In ieder systeem ontstaat dynamiek, een onzichtbare en vaak onbegrepen kracht, zoals bijvoorbeeld 'strijd om de macht'. In het opsporen, erkennen en veranderen van de dynamiek ligt dé hefboom tot ecologische verandering van organisaties. Veranderen van de dynamiek start bij het eigen aandeel.

Dit boek gaat ook over het nemen van de eigen verantwoordelijkheid. In de eerste hoofdstukken worden ontstaan en verandering van de dynamiek beschreven aan de hand van praktijkvoorbeelden. Drie vormen van verandernoodzaak en de effecten worden onderzocht. Dat wordt verder uitgewerkt in een concreet stappenplan voor effectief veranderen. Voor diegenen die zelf aan de slag willen, wordt het Speelveld der Verandering uitgelegd, de methode om dynamiek op te sporen en de hefboom te bepalen. Er is een praktisch protocol opgenomen.

In het tweede deel van het boek worden de theoretische achtergronden verder uitgediept en van voorbeelden voorzien. Er wordt besproken hoe u mensen 'mee kunt nemen'. Het boek sluit af met een aantal basisvaardigheden, compleet met oefeningen, die van belang zijn voor het werken op systeemniveau. Dit boek is vooral een praktijkboek. Het is geschreven voor allen die met organisatieverandering te maken hebben, zij die verandering initiëren, begeleiden en zij die verandering ondergaan, zoals: managers, interim-managers, teamleiders, adviseurs, consultants, trainers en managementcoaches.

Specificaties

ISBN13:9789024418190
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:229
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:2-12-2008
Hoofdrubriek:Verandermanagement

Expertrecensies (3)

recensie
Een beetje vrede
Pierre de Winter | 22 mei 2009
Veel Nederlandstalige auteurs hebben geschreven over transformatieprocessen binnen organisaties. Over wat er mogelijk wordt als bazen uit de ‘control mode’ stappen en medewerkers hun mond open doen. Weinig auteurs slagen er echter in dergelijke beschrijvingen vergezeld te laten gaan van een geloofwaardig model of actieplan. Dat laatste is Guus Hustinx in Ecologisch veranderen van organisaties wel gelukt.
Lees verder
recensie
Ecologisch veranderen van organisaties
Perry Oostrum | 24 februari 2009
Organisaties zijn niet maakbaar en mensen kunnen niet veranderd worden. Met het om zeep helpen van een aantal hardnekkige mythes omtrent organisatieveranderingen zet Guus Hustinx de toon in zijn boek. 'Ecologisch veranderen van organisaties' bedient zich van een breed palet van theorieën. Zo is zijn betoog gebaseerd op systeemtheorie, wordt Ken Wilber erbij gehaald en is neuro-linguïstisch programmeren het gedachtegoed waaruit geput wordt om in gedrag van het individu te interveniëren. Een combinatie die ik in de recente literatuur rondom veranderen van organisaties nog niet ben tegengekomen. Het levert een inspirerend verhaal op, dat zowel subtiliteit kent als praktisch toepasbaar lijkt te zijn.
Lees verder
recensie
Ecologisch veranderen van organisaties
Rudy van Stratum | 16 januari 2009
Matthijs van Nieuwkerk en Pauw & Witteman zullen de auteur van dit boek nog niet gebeld hebben met een verzoek iets over zijn nieuwe boek te komen vertellen. De boodschap is te complex om in een paar oneliners uit te leggen. De inhoud wijkt misschien ook te veel af van het mainstreamdenken, gaat te veel in tegen de gevestigde belangen. 
Lees verder

Lezersrecensies

4.7 van de 5
6 stemmen
4
2
0
0
0

Interviews en artikelen (2)

column
Meten met verschillende maten
Guus Hustinx 21 september 2010 Als het management van een onderneming zichzelf in moeilijke tijden een forse salarisverhoging toekent en tegelijkertijd van de medewerkers verlangt dat ze salaris inleveren (zoals onder meer bij Philips), roept dat breed verontwaardiging op. De essentie is gelegen in het meten met verschillende maten. Ik zie dat als een verschijnsel in alle sectoren van de maatschappij toeneemt. Wat is de drijfveer achter dit gedrag? Waar komt die verontwaardigde reactie vandaan?
column
De ondergang van de vrije markt?
Pierre Pieterse 11 augustus 2009 Betekent de huidige crisis het einde van de ongebreidelde vrije markt? Nee, het lijkt er niet op. Het neoliberale denken staat nog als een huis. De essentie van dat denken: laat alles over aan de markt. Dat levert vrije mensen en welvaart(groei) voor iedereen op.

Over Guus Hustinx

Na een jarenlange carrière als projectmanager en directeur in het veld van stedelijke herstructurering stapte Guus Hustinx over naar het veld van coaching en training. Hij studeerde NLP en systemisch werken in Nederland en Amerika. Hij is als NLP-trainer verbonden aan het IEP. Hij is partner in Intens een bureau dat zich onder andere richt op het begeleiden en coachen van managementteams in veranderingsprocessen, leiderschapsvraagstukken en samenwerkingsproblemen. Hij is auteur van onder meer het boek 'Ecologisch veranderen van organisaties - Speelveld der Verandering'. Hij staat bekend om zijn rust en warmte en zijn liefdevolle confrontaties. Systemisch waarnemen behoort tot de kern van zijn aanpak.

Andere boeken door Guus Hustinx

Inhoudsopgave

Voorwoord

1. Uitgangspunten
2. De bronnen
3. Hoe gebruikt u dit boek?
4. Opbouw van dit boek

1. Het kader
2. Individuele patronen
3. Dynamiek in teams
4. Organisatiedynamiek
5. Effectief veranderen
6. Het Speelveld der Verandering
7. Systemen
8. Verandering in systemen
9. Waamemingsposities
10. Criteria
11. De kunst van het vragenstellen
12. Logische niveaus

Dankwoord
Literatuurlijst
Training en begeleiding met de methode van het Speelveld der Verandering
Bijlagen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Ecologisch veranderen van organisaties