Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

LEAN voor de overheid

Streven naar perfectie in overheidsorganisaties

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2012 9789052619477
Voormalig top 100Totaal 30 dagen
Direct te downloaden

Samenvatting

Tijd voor de leanoverheid!

Het huidige imago van de overheid is niet best, er kan veel verbeterd worden aan de publieke dienstverlening en efficiëntie. Een van de kansen die voor het grijpen ligt is het verbeteringsprogramma LEAN; meer met minder. Bij de Leanoverheid staat de burger centraal, niet de ambtenaar of de politiek.

In het boek 'Lean voor de overheid' laat Bert Teeuwen zien dat LEAN een denkwijze is die ook prima toepasbaar is in de publieke sector. Dit boek beschrijft de basisfilosofie van LEAN, specifiek voor overheidsorganisaties.

Lean is een managementfilosofie die erop gericht is om toegevoegde waarde te creëren voor de klant en verspillingen, activiteiten die geen toegevoegde waarde leveren, uit processen te elimineren. Door deze 'slanke productie' kan de kwaliteit van producten en diensten omhoog en de kosten omlaag.

Op humoristische wijze beschrijft Bert Teeuwen situaties en toepassingen van LEAN bij Nederlandse gemeenten, waterschappen en ministeries en behandelt hij waarde-creëren en verspillingen vanuit het perspectief van de burger, niet alleen als klant, maar ook als belastingbetaler, gebruiker van publieke diensten en onderdaan.

Bij de Leanoverheid speuren de medewerkers van overheidsorganisaties voortdurend naar verspillingen om die te elimineren. De houding van de leidinggevenden is gericht op eigenaarschap van de medewerkers voor de processen. Zij formuleren doelen en criteria, de medewerkers de oplossingen.

Wat u nu in handen heeft is een praktisch boek waarmee u het Leandenken en de bijbehorende instrumenten kunt gebruiken in het verbeterprogramma van uw overheidsorganisatie.

Specificaties

ISBN13:9789052619477
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:176
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:29-3-2012
Hoofdrubriek:Organisatiekunde
ISSN:

Expertrecensies (1)

recensie
LEAN voor de overheid
Ewold Drent | 24 mei 2012
Meer met minder, dat is in tijden van recessie vaak de opdracht voor overheidsorganisaties. Lean verbeteringsprogramma's gaan over het creëren van meer waarde, in minder tijd, met minder geld en administratieve lasten. Doel: een slanke en burgergerichte organisatie. Bert Teeuwen beschrijft in 'LEAN voor de Overheid' op een eenvoudige en praktische wijze de basis van het Lean denken in de overheid. De lezer krijgt door dit stapsgewijs en aantrekkelijk geschreven boek een aantal direct in de praktijk toepasbare praktische handvatten.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Over Bert Teeuwen

Bert Teeuwen is freelance organisatieadviseur voor bedrijven en overheidsorganisaties, Gespecialiseerd in Continu Verbeteren. Daarnaast is hij schrijver van managementboeken, zoals 5S Werkplekorganisatie en Continu Verbeteren met Kaizenteams, Small Group Activity, A3-rapporten en Scrum.

Andere boeken door Bert Teeuwen

Inhoudsopgave

Inleiding
'Ik heb de regels ook niet bedacht'
Indeling van dit boek
Het doel van dit boek

1. Introductie in Leanmanagement
2. Waarde creëren -wie is de klant?
3. Bepaal de waardestroom
4. Waardestroomanalyse
5. Flow en het pullprincipe
6. Mobiliseer medewerkers
7. Elke dag continu verbeteren
8. Verbeterteams-het probleem onderzoeken
9. Verbeterteams-het probleem oplossen
10. Verbeterteams-bijsturen en borgen
11. De perfecte publieke dienstverlener
12. Procesgericht (re)organiseren en Lean
13. Lean en bezuinigen
14. Lean en de georganiseerde werkplek

Nawoord
Bijlage A: Opdrachtbrief
Bijlage B: Verbetervoorstel
Bijlage C: 5S-Audit

Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        LEAN voor de overheid