Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Met ziel en zakelijkheid

Paradoxen in leiderschap

Gebonden Nederlands 2009 9789055946259
BestsellerMeer dan 1000 verkocht
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Hedendaagse leiders staan voor de uitdaging om hun mensen aan te sturen met ziel en zakelijkheid. Dat betekent dat ze richting moeten geven, maar ook inspelen op verwachtingen van markt en maatschappij. Soms zijn dit tegenstrijdige eisen. Het risico bestaat dat het een wordt opgeofferd aan het andere. Of dat leiders proberen om alles tegelijk te zijn.

Leidinggeven met ziel en zakelijkheid houdt in dat u als leider paradoxale eisen, zaken die met elkaar op gespannen voet staan, leert hanteren. Hoe behoudt u een efficiënte sturing terwijl u ruimte maakt voor de mens in het proces. Hoe zorgt u dat bedrijfsdoelen worden gehaald en dat tegelijkertijd mensen op zinvolle wijze kunnen samenwerken?

Het vertrekpunt van het boek zijn de dilemma's die leidinggevenden tegenkomen bij het hanteren van dergelijke paradoxen. Paradoxen vragen om bezinning op concepten, die met een dagelijkse manier van denken niet te verenigen zijn. Het doordenken van die concepten leidt tot inzicht op een ander niveau.

In dit boek wisselt Lenette Schuijt filosofische beschouwingen af met concrete voorbeelden uit organisaties. Op levendige wijze beschrijft zij voorbeelden van leiders die op eigen wijze de verbinding maken tussen uiteenlopende eisen. Daarmee biedt ze verfrissende perspectieven op de praktijk van het leiderschap.

Specificaties

ISBN13:9789055946259
Trefwoorden:leiderschap, bezieling
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:220
Uitgever:Scriptum
Druk:2
Verschijningsdatum:23-5-2009
Hoofdrubriek:Leiderschap
ISSN:

Expertrecensies (2)

Met ziel en zakelijkheid
Peter de Roode | 12 oktober 2009
De verwachting is dat leidinggevenden steeds meer paradoxen moeten kunnen hanteren: d.w.z. schijnbare tegenstrijdigheden weten te combineren tussen aspecten van het menselijk vlak en de zakelijke inhoud. Lenette Schuijt bespreekt vijf veel voorkomende paradoxen op een zeer verdiepende manier. De zakelijke kant is inmiddels voldoende vertegenwoordigd in organisaties, maar hoe nu de ziel er in aan te brengen? Ze beantwoordt de vraag: 'Wat vraagt het van leiders om ziel en zakelijkheid met elkaar te verbinden?'
Lees verder
Complete make-over voor Met ziel en zakelijkheid
Pierre Spaninks | 29 juli 2009
Er is veel veranderd sinds Lenette Schuijt acht jaar geleden als een van de eersten in Nederland het belang naar voren bracht van inspiratie en zingeving op de werkplek. De kredietcrisis maakte eens te meer duidelijk dat alleen maar sturen op resultaat en rendement funest is. Steeds meer organisaties vragen zich af hoe ze een gezond evenwicht kunnen bereiken. De nieuwe editie van Met ziel en zakelijkheid staat vol inspirerende voorbeelden.
Lees verder

Lezersrecensies

4.0 van de 5
10 stemmen
5
2
2
0
1

Interviews en artikelen (2)

interview
Lenette Schuijt: ‘Integriteit en menselijke maat zijn bepalend voor een gezonde bedrijfscultuur’
Pierre Spaninks 18 juli 2009 Managers moeten niet alleen richting geven maar ook ruimte laten aan anderen. Niet alleen inspelen op de verwachtingen van markt en maatschappij maar ook werken vanuit een innerlijke visie. De uitdaging is om een balans te vinden tussen ‘ziel’ en ‘zakelijkheid’. Die twee begrippen lopen als een rode daad door het werk van organisatiekundige Lenette Schuijt. ‘Het kost tijd en energie om die twee perspectieven te combineren,’ zegt zij in een gesprek naar aanleiding van de herziene uitgave van haar boek Met ziel en zakelijkheid. ‘Maar uiteindelijk kom je zo wel tot meer duurzame oplossingen.’
interview
Lenette Schuijt: ‘We zijn milder geworden, als feministen’
Pierre Spaninks 3 juni 2009 Begin jaren negentig publiceerde Lenette Schuijt een van de eerste gidsen voor vrouwen die hun loopbaan in eigen hand wilden nemen en die zich afvroegen hoe ze hun doelen konden bereiken. Sinds 'Vrouwen nemen leiding' is er veel veranderd in de wereld. Hadden feministische organisatiekundigen destijds vooral oog voor de verschillen tussen mannen en vrouwen, tegenwoordig zien zij ook belangrijke overeenkomsten. ‘Mannen en vrouwen brengen andere eigenschappen mee, maar allebei moeten ze leren om hun rol als leider compleet in te vullen.’

Over Lenette Schuijt

Lenette Schuijt (1959) is auteur van boeken op het gebied van leiderschap en bezieling, zoals Met Ziel en Zakelijkheid (2005), en schreef daarnaast ook een boek over haar moestuin, Met hart en ziel aan tafel (2009) en De Bourgogne. Meer dan wijn & het goede leven (2019). Ze werkt als adviseur/coach voor maatschappelijke organisaties en is docent in diverse (Master)opleidingen.  

Andere boeken door Lenette Schuijt

Inhoudsopgave

Voorwoord bij de herziene druk
Inleiding

1. Leiderschap: de stand van zaken
2. Naar binnen keren & naar buiten treden
3. Zijn & doen
4. De weg & het doel
5. Loslaten & verantwoordelijkheid nemen
6. Individualiteit & gemeenschappen

Tot slot
Noten
Literatuur
Personenregister
Zakenregister

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Met ziel en zakelijkheid