
Lees verder
Bedrijfseconoom Dirk-Jan de Bruijn is sinds 2004 actief in verschillende management- en directiefuncties binnen de Rijksdienst. Met een forse verandercomponent. Daarvoor was hij gedurende een twintigtal jaren actief als managementconsultant in het publieke domein verbonden aan Deloitte (en rechtvoorganger Bakkenist) en IBM. Hij heeft zich gespecialiseerd in netwerkleiderschap en systeeminnovatie.
Meer over Dirk-Jan de BruijnMomenteel voltrekken zich drie fundamentele veranderingen die elkaar ook nog eens versterken: onze economie transformeert van 'bezit' naar 'gebruik', onze maatschappij van 'zorgen voor' naar 'zorgen dat' en het publiek domein van 'rule based' naar 'value based'.
Hoe komt het toch dat we bij het oplossen van vraagstukken steeds in dezelfde groef blijven hangen? Van meer en beter toezicht, meer controle, meer protocollen, meer regels. We doen steeds hetzelfde en verwachten andere resultaten. Het antwoord is simpel: we hebben onvoldoende oog voor ingesleten patronen en voor het probleem achter het probleem. Als je weet waar je straks wilt staan, kun je ook inzichtelijk maken welke patronen nú aangepakt moeten worden om daar straks te komen.
Een gedragsverandering gericht op 'willen meedoen' waarbij energie, inspiratie en toekomstbeelden een belangrijke rol spelen, is veel effectiever. Want dát werkt!
De auteur laat niet alleen zien hoe je door het stellen van de juiste vragen mechanismen in het systeem kunt herkennen, maar ook welke praktische interventies je kunt plegen om vastgeroeste patronen te kunnen doorbreken.