Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Duurzaam kapitalisme

Een andere kijk op waarde

Paperback Nederlands 2020 9789461562609
Voormalig top 100Totaal 30 dagen
Verkooppositie 3420Hoogste positie: 46
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Velen zien kapitalisme als bron van kwaad dat zo snel mogelijk afgeschaft dient te worden. Anderen vinden kapitalisme prima werken en zien duurzaamheid als een dure hobby die we ons niet kunnen permitteren. Maar kapitalisme en duurzaamheid zijn wél met elkaar te verenigen, betoogt Willem Schramade in dit boek. De juiste inzet van kapitaal kan ons namelijk helpen om de samenleving duurzaam te maken.

Volgens ons huidige, kapitalistische systeem is economische groei verplicht, bepaalt de markt de prijs, en betekent geluk voor de meerderheid: excessief koopgedrag en financiële zekerheid. Een systeem dat niet lijkt samen te gaan met de behoefte aan duurzaamheid waar we steeds vaker en nadrukkelijker op gewezen worden. Door natuurrampen, epidemieën en sociale onrust.

Maar dat hoeft niet. Schramade introduceert het waardevenster, dat expliciet maakt waar financiële waarde ten koste gaat van sociale of ecologische waarde. Zo kunnen blinde vlekken en perverse prikkels verdwijnen. Als we die bredere definitie van waarde gaan hanteren, als bedrijven niet meer alleen op winst sturen, de financiële markten hun modellen aanpassen en overheden ons stimuleren om duurzaamheid in acht te nemen, dan wordt kapitalisme de motor achter duurzaamheid. En zelfs op individueel niveau kunnen we ons kapitaal inzetten om de wereld duurzamer te maken. Duurzaamheid en kapitalisme - het kan wél

'Hoe maak je alles wat van waarde is, weerbaar? In een messcherpe en zeer toegankelijke analyse laat Willem Schramade zien hoe klimaatschade en armoede in de rekensommen kunnen worden meegenomen. En waarom dat heel hard nodig is!' - Jeroen Smit, schrijver van 'Het Grote Gevecht' en 'De prooi'.

'Als je echt de wereld wilt veranderen? Start een bedrijf.' - Sabine Biesheuvel, medeoprichter BlueCity

Specificaties

ISBN13:9789461562609
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:256
Druk:1
Verschijningsdatum:5-11-2020
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Expertrecensies (1)

recensie
Duurzaam kapitalisme – Van macro naar micro
Elly Stroo Cloeck | 30 november 2020
Van een discussie over het verschil tussen prijs en bredere waarde, via activiteiten van bedrijfsleven, financiële instelling en overheid, naar de impact die wij als individuen kunnen hebben. Zo presenteert Willem Schramade in Duurzaam kapitalisme voor een breed en abstract probleem een aanpak die heel behapbaar en concreet is.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Interviews en artikelen (2)

interview
Willem Schramade: ‘Het moet gaan lonen om sociaal en ecologisch goed te presteren’
Pierre Spaninks 19 januari 2021 Het financieel-economisch systeem stuurt ons de verkeerde kant op, stelt bedrijfseconoom Willem Schramade in Duurzaam kapitalisme. We moeten minder focussen op financiële waarde en meer op sociale en ecologische aspecten. Dat vraagt het nodige van bedrijven, overheden, en financiële instellingen. En van onszelf als burgers, vertelt hij.
preview
Duurzaam kapitalisme - Een andere kijk op waarde
Willem Schramade 23 oktober 2020 Voor sommigen is kapitalisme een bron van kwaad die zo snel mogelijk afgeschaft dient te worden, terwijl anderen duurzaamheid zien als een dure hobby die we ons niet kunnen permitteren. In Duurzaam kapitalisme laat Willem Schramade zien dat kapitalisme en duurzaamheid wél met elkaar te verenigen zijn en dat de juiste inzet van kapitaal ons kan helpen om de samenleving duurzaam te maken.

Over Willem Schramade

Over de auteur Dr Willem Schramade is onafhankelijk adviseur en onderzoeker in duurzame financiering en ondernemingswaardering, met twintig jaar ervaring in de financiële wereld. Zo was hij aandelenanalist bij Robeco en fondsmanager impactaandelen bij NN Investment Partners. In 2006 promoveerde hij op obligatie emissies aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Via zijn Sustainable Finance Factory adviseert hij financiële instellingen, maar ook overheden en internationale instellingen zoals OECD en WBCSD, en is hij betrokken bij verschillende impact startups. Hij publiceerde eerder over duurzame financiering in wetenschappelijke tijdschriften en doceert duurzame financiering aan de Erasmus Universiteit. Zijn academisch tekstboek ‘Principles of Sustainable Finance’ (met prof. Dirk Schoenmaker) verscheen in december 2018 bij Oxford University Press.

Andere boeken door Willem Schramade

Inhoudsopgave

Inleiding

1 Het ontspoorde bedrijfsleven en de missie van Paul Polman
2 De dwaling van de financiële sector
3 Blinde overheden
4 Waarde is meer dan prijs
5 Nieuwe structuren voor het bedrijfsleven
6 Een beter financieel systeem
7 Stimulerende overheden
8 Transitie naar nieuwe structuren
9 Nieuwe modellen voor een nieuw systeem
10 Wat kunnen jouw gedrag en kapitaal bereiken?
11 Hoe we er gaan komen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Duurzaam kapitalisme