Dr. Eefje Rondeel is docent psychologie aan de Open Universiteit en wetenschapper. Ze heeft als doel om wetenschappelijke kennis over coaching toegankelijk te maken en het coachvak te professionaliseren. Tegenwoordig houdt ze zich bezig met het professionaliseren van het coachvak door evidence-based coachen onder de aandacht te brengen.
Meer over de auteursZin en onzin over coaching
Paperback Nederlands 2024 1e druk 9789462724198Samenvatting
Over coaching wordt veel gezegd en geschreven, maar er wordt nog maar weinig gebruik gemaakt van wetenschappelijke kennis rondom coaching. Dat is zonde, want de wetenschap kan ons waardevolle antwoorden geven op uiteenlopende vraagstukken.
Moeten coach en coachee op elkaar lijken voor de beste resultaten? Is online coachen wel effectief? Kan dat ook met een chatbot in plaats van met een echte coach? Kan een leidinggevende een goede coach zijn? Is coaching een overbodige luxe? Heb je werkelijk iets aan wandel- of paardencoaching? Vaak doen over dergelijke vraagstukken de wildste verhalen de ronde. Maar hoe zit het nou echt?
In ‘Zin en onzin over coaching’ wordt met een wetenschappelijke bril gekeken naar deze en andere actuele kwesties. En Eefje Rondeel (wetenschapper) en Aveline Dijkman (coach, opleider en supervisor) bespreken de wetenschappelijke tussenstand na aan de keukentafel. Zo kun jij als professional nog beter gefundeerde keuzes maken.
Of je nu overweegt om coach te worden, een beginnende of gevorderde coach bent, coaches opleidt of je bezighoudt met de inzet van coaching binnen organisaties: dit boek is onmisbaar voor iedereen die het vak van coach serieus neemt.
Specificaties
Lezersrecensies
Over Aveline Dijkman
Inhoudsopgave
Hoe kan de wetenschap bijdragen aan het onderscheiden van zin en onzin over coaching? In de inleiding staan we stil bij een afbakening van het begrip coaching, en gaan we in op de zin van evidence-based coachen.
1 Is coaching een overbodige luxe? 19
Is dat eigenlijk wel zinvol, al dat gecoach? In dit hoofdstuk bespreken we wetenschappelijk onderzoek naar de opbrengsten van coaching en staan we stil bij wie er wel en niet gebruikmaken van coaching.
2 Kan iedereen coach worden? 33
Wat maakt iemand een goede coach, en welke vaardigheden en competenties zijn daarvoor nodig? In dit hoofdstuk zoeken we uit wat de wetenschap ons kan vertellen over welke vaardigheden en competenties relevant zijn voor effectieve coaching.
3 Is de relatie belangrijker dan de methode? 49
In dit hoofdstuk gaan we in op wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen coach en coachee. En we proberen op basis van de wetenschap een antwoord te geven op de vraag hoe belangrijk de methode is die een coach inzet.
4 Heeft coaching ongewenste bijwerkingen? 63
Is het mogelijk dat coaching ook bijwerkingen heeft? In dit hoofdstuk zetten we de meest recente wetenschappelijke inzichten op een rij over de mogelijke nadelen van coaching.
5 Word je van coaching een ander mens? 75
Kun je met behulp van coaching wat minder neurotisch worden of juist wat meer extravert? In dit hoofdstuk zoeken we aan de hand van wetenschappelijke inzichten uit of coaching een goed middel is voor het sleutelen aan je persoonlijkheid.
6 Aan de wandel met je coach, of kun je net zo goed zonder coach op pad? 89
Coaches en coachees gaan steeds vaker aan de wandel. Maar wat weten we eigenlijk over de opbrengsten van wandelcoaching? In dit hoofdstuk gaan we op zoek naar antwoorden op basis van wetenschappelijk onderzoek.
7 Paardencoaching 103
Paardencoaching is populair, maar wordt ook soms met de nodige scepsis bekeken. In dit hoofdstuk zoeken we uit welke aanwijzingen wetenschappelijk onderzoek geeft als het gaat om de zin en onzin van paardencoaching.
8 Moeten coach en coachee op elkaar lijken? 119
Is letten op vergelijkbare ervaringen of kenmerken een goed idee, of zit dat een effectieve coaching alleen maar in de weg? In dit hoofdstuk maken we gebruik van wetenschappelijk onderzoek om daar een antwoord op te krijgen.
9 Is coaching een typisch westerse aangelegenheid? 135
Bij coaching staan persoonlijke ontwikkeling en gelijkwaardigheid vaak centraal. Maar passen die aspecten eigenlijk wel bij elke cultuur? In dit hoofdstuk pluizen we uit wat wetenschappelijk onderzoek ons op dit moment hierover kan vertellen.
10 Kan een leidinggevende een goede coach zijn? 153
In dit hoofdstuk gaan we aan de hand van wetenschappelijk onderzoek in op de vraag of leidinggevenden goede coaches kunnen zijn, en of het nu wel of geen goed idee is om de eigen werknemers te coachen.
11 Hoe effectief is online en chatbot coaching eigenlijk? 167
Is online coaching net zo effectief als face-to-face coaching? En wat te denken van de laatste trend: chatbot coaching? Kan zo’n coaching chatbot je helpen om je doelen te behalen, en kun je daar een band mee opbouwen? We zoeken het uit aan de hand van wetenschappelijk onderzoek.
12 Een coachingscultuur: de heilige graal voor organisaties? 185
In dit hoofdstuk gaan we in op wat een coachingscultuur precies inhoudt, hoe vaak zo’n coachingscultuur voorkomt bij organisaties en welk wetenschappelijk bewijs er is voor de effectiviteit ervan.
13 Zelf zin van onzin onderscheiden 201
Misschien heb je nog wel een vraagstuk dat niet in dit boek staat. We geven je in dit hoofdstuk tips hoe je zelf aan de slag zou kunnen gaan, mocht je dat willen.
Nawoord 203
Dankwoord 207
Verantwoording 209
Rubrieken
- advisering
- algemeen management
- coaching en trainen
- communicatie en media
- economie
- financieel management
- inkoop en logistiek
- internet en social media
- it-management / ict
- juridisch
- leiderschap
- marketing
- mens en maatschappij
- non-profit
- ondernemen
- organisatiekunde
- personal finance
- personeelsmanagement
- persoonlijke effectiviteit
- projectmanagement
- psychologie
- reclame en verkoop
- strategisch management
- verandermanagement
- werk en loopbaan