Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Verwaarloosde organisaties

Introductie van een nieuw concept voor organisatieprofessionals

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2014 9789462760417
BestsellerMeer dan 1000 verkocht
Verkooppositie 2471Hoogste positie: 31
Direct te downloaden

Samenvatting

Door de Orde van organisatieadviseurs op 21 januari bekroond tot Boek van het jaar 2012.

Een verwaarloosde organisatie is een organisatie waar het langdurig ontbreekt aan sturing en begeleiding. De relatie tussen leiding en medewerkers is ernstig verstoord of zelfs verbroken.

Joost Kampen onderzoekt de oorzaken van het vastlopen van organisaties vanuit zijn ervaringen bij veranderprojecten voor het GVB Amsterdam. Het boek speelt zich daar af, evenals in vijftien andere organisaties en geeft antwoord op vragen als:
-Wat zijn de kenmerken van een verwaarloosde organisatie?
-Hoe kan een diagnose worden gesteld?
-Hoe ziet de veranderaanpak eruit?
-Hoe overleef je een verwaarloosde organisatie als directeur of manager?
-Wat zijn de valkuilen en tips voor de organisatieadviseur die aan het werk gaat in een verwaarloosde organisatie?

Verwaarlozing komt vaker voor dan we denken en vergt een benadering die afwijkt van het bekende. Dit boek is daarom een must have voor alle organisatieprofessionals die te maken kunnen krijgen met het verschijnsel van de verwaarloosde organisatie: bestuurders, directeuren, managers, P&O-adviseurs, OR-leden, externe en interne adviseurs en interim-managers.

Specificaties

ISBN13:9789462760417
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:222
Uitgever:Boom
Druk:3
Verschijningsdatum:29-3-2014
Hoofdrubriek:Organisatiekunde
ISSN:

Expertrecensies (4)

recensie
Verwaarloosde organisaties
Sonja de Bruin | 12 juni 2014
Op aanraden van een vriendin, die er erg enthousiast over was, heb ik het boek ‘Verwaarloosde organisaties’ van Joost Kampen gelezen en ik kan haar alleen maar gelijk geven; het is uitermate interessant en boeiend onderwerp.
Lees verder
recensie
Verwaarloosde organisaties
Nico Jong | 26 april 2012
In veel organisaties is de relatie tussen leidinggevenden en medewerkers ernstig verstoord of soms zelfs verbroken. De mensen negeren elkaar en weten niet meer hoe zij echt contact kunnen maken. Zij maken zich dan alleen nog druk over de inhoud van hun werk of verschuilen zich achter politieke spelletjes. Joost Kampen is dit soort situaties gaan bekijken door de bril van de orthopedagogiek en concludeert dat er dan sprake is van 'verwaarloosde organisaties'.
Lees verder
recensie
Verwaarloosde organisaties
Rosemarie Mijlhoff | 7 februari 2012
Begin december 2011 was Joost Kampen een van de sprekers op het Jaarcongres Verandermanagement. Gefascineerd heb ik naar hem geluisterd. 
Lees verder
recensie
Verwaarloosde organisaties
Martin Walraven | 11 januari 2012
Joost Kampen schreef een fascinerend boek over verwaarloosde organisaties. Dat zijn organisaties waarin het langdurig ontbreekt aan sturing en begeleiding door managers. De relatie tussen leiding en medewerkers is ernstig verstoord of zelfs verbroken. 
Lees verder

Lezersrecensies

4.9 van de 5
17 stemmen
16
1
0
0
0

Interviews en artikelen (2)

interview
Joost Kampen: ‘Een verwaarloosde organisatie gedraagt zich als een verwaarloosd kind’
Ronald Buitenhuis 24 januari 2013 Fysieke mishandeling is erg, maar kinderen die door ouders genegeerd worden en zich daardoor niets waard voelen, dat is misschien nog wel schadelijker. Trek de parallel door naar organisaties. Medewerkers die genegeerd worden en zich daardoor niets waard voelen, worden feitelijk psychologisch verwaarloosd. Tal van leiders in organisaties verwaarlozen hun medewerkers omdat ze druk zijn met beleid, cijfers of managementmodellen. De metafoor van verwaarlozing werkt Joost Kampen uit Verwaarloosde organisaties dat zojuist door de Ooa is bekroond tot Boek van het Jaar 2012!
nieuws
'Verwaarloosde organisaties' wint Ooa boekenprijs
Pierre Pieterse 22 januari 2013 Verwaarloosde organisaties van Joost Kampen is door de Orde van organisatie-adviseurs op 21 januari bekroond tot Boek van het jaar 2012. In dat boek stelt Van Kampen dat medewerkers die worden genegeerd en zich daardoor waardeloos voelen in feite psychisch worden verwaarloosd.

Over Joost Kampen

Joost Kampen is veranderkundige en adviseert in organisaties met ontwikkelingsproblemen. Hij heeft een achtergrond als organisatiesocioloog en promoveerde in 2011 bij professor doctor Léon de Caluwé op het concept van de verwaarloosde organisatie. Hij is verbonden aan de Ambachtsschool voor Organiseren en Veranderen en de Vrije Universiteit en doceert aan de Universiteit Twente, sioo, de Business School Nederland en aog School of Management. Hij publiceert regelmatig, ook internationaal, verzorgt een eigen leergang en doceert aan de Vrije Universiteit, Universiteit Twente, Sioo, Business School Nederland en AOG School of Management. Boeken van zijn hand zijn 'Verwaarloosde organisaties' (2011, O.a Boek van het Jaar, in 2015 in Engelse vertaling uitgegeven door Palgrave MacMillan als Emotional Abuse and Neglect in the Workplace) en 'Leren interveniëren in verwaarloosde organisaties' (2017). 'Advieswerk in verwaarloosde organisaties' is het derde boek waarin hij studie naar, en ervaringen in, verwaarloosde organisaties deelt. In 2023 verscheen zijn vierde boek 'Destructief leiderschap' waarin hij 25 jaar wetenschappelijk onderzoek ontsluit en koppelt aan de praktijk van verwaarloosde organisaties.

Andere boeken door Joost Kampen

Inhoudsopgave

Voorwoord bij de derde druk
Voorwoord bij de tweede druk
Voorwoord bij de eerste druk

1. Opvoeden als inspiratiebron
2. De weerbarstige praktijk van GVB
3. Verwaarlozing in de opvoeding
4. De verwaarloosde organisatie
5. Diagnose van verwaarlozing
6. Herstel van verwaarlozing
7. Goede en slechte leiderschapsstijlen
8. Interventies in de praktijk
9. Een nieuw organisatieconcept
10. Valkuilen en tips

Bijlagen
Literatuur
Trefwoordenregister

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Verwaarloosde organisaties