
Lees verder
Onderwijs, organisatieontwikkeling, samenwerken, leren en innoveren.
Veeleisende optimist.
Publicist en podcast maker (www.tjipcast.nl).
Onderzoeker aan o.a. de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool KPZ.
Meer over Tjip de Jong
In Nederland vliegen de onderwijsvernieuwingen je om de oren. Kinderen moeten oplossend en onderzoekend rekenen en schrijven. Samenwerken, reflecteren, creativiteit en digitale vaardigheden ontwikkelen. En het liefst hun eigen individuele leerweg volgen. Of deze behoefte aan maatwerk en vernieuwingen uiteindelijk uitvoerbaar en/of wetenschappelijk onderbouwd is, doet er vaak niet toe.
Maar waardoor worden deze innovaties eigenlijk gevoed? Waarom horen we zo vaak alarmerende berichten over de kwaliteit van ons taal- en rekenonderwijs? Leiden al die vernieuwingen wel tot verbetering of alleen maar tot meer problemen?
Tjip de Jong legt in deze bundeling van zijn onderwijsblogs uit NRC Handelsblad de onderwijsvernieuwingen langs een kritische no-nonsense meetlat. Dit doet hij met oog voor de dagelijkse praktijk en met grappige, confronterende voorbeelden. De QR-codes bij iedere column geven nog meer informatie en verwijzen naar relevante podcasts en filmpjes op YouTube.
Dr. Tjip de Jong is onderzoeker, docent, schrijver en adviseur. Hij maakt een wekelijkse podcast over leren, veranderen en onderwijs: www.tjipcast.nl, en schrijft regelmatig een onderwijsblog voor de website van NRC Handelsblad.
‘In deze bundel ontrafelt Tjip interessante onderwijskwesties met een uitkomst die vaak ontnuchterend eenvoudig is. Een absolute leestip!’ – Eva Naaijkens, auteur van En wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven?
‘De boodschap in dit boek is glashelder: Geef les! De rest is ruis.’ – Bertus Meijer, schoolmeester en oprichter van Onderwijsenzo
‘Tjip de Jong fileert haarfijn de misconcepties van onderwijsvernieuwers.’ – Prof. dr. Anna Bosman, Radboud Universiteit Nijmegen
‘Tjip kent het onderwijs op z’n duimpje, maar heeft de blik van de nieuwsgierige toeschouwer behouden. Zijn stukken zijn origineel, grappig en scherp.’ – Mirjam Remie, Onderwijsredacteur NRC
onderwijs onderwijsvernieuwing kennisoverdracht basisonderwijs onderwijshypes leerkrachten breinleren onderwijskwaliteit werkdruk digitalisering onderwijsbeleid lerarentekort gepersonaliseerd leren onderwijsfilosofie schoolsysteem onderwijsinnovatie leerprocessen onderwijspraktijk ouders onderwijsexpertise klassengrootte onderwijsgoeroes vaardigheden toetsen curriculum schoolleiders handvaardigheid ict in het onderwijs wetenschappelijk onderzoek schoolpleinen motivatie instructie realistisch rekenen iq-testen reflectie leerplein pauzes economisch onderwijs mannenpabo creativiteit
Heb je jouw boeken niet meer nodig?
Als je jouw studieboeken gekocht hebt bij hanzestudybook.nl, kun je geselecteerde titels moeiteloos terugverkopen aan Noordhoff. Geen vragen, geen gedoe en lekker duurzaam.
Een AI-book is niet een boek dat geschreven is door AI maar een boek dat verrijkt is met AI. Het maakt de inhoud van een boek interactief via WhatsApp, zodat je ermee kunt chatten. Zie het als een razend slimme assistent die het boek perfect begrijpt en er alles uit onthouden heeft. Jij kunt deze assistent alles vragen. Vraag bijvoorbeeld hoe je iets kunt toepassen op jouw persoonlijke situatie, om een korte samenvatting, of wat de belangrijkste inzichten zijn. AI-books zijn alleen te gebruiken via WhatsApp, je hoeft er geen aparte app voor te installeren.
Meer informatie over AI-books