Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Hun zien het verkeerd

Over de onderstroom, patronen & mechanismen in organisaties

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2019 9789463012447
Direct te downloaden

Samenvatting

Om patronen te beschrijven, begrijpen, benutten en veranderen introduceert De Groot het Kritisch Realisme: een wetenschapsfilosofisch perspectief dat de verschillende werelden (zoals de onderstroom en bovenstroom) in organisaties in kaart brengt en verbindt tot de vaak onbewuste patronen die ze vormen.

Door een 3D-bril kijken naar wat er gebeurt in een organisatie en daarmee de gelaagdheid van de empirische, de 'feitelijke' en de 'niet-feitelijke' werkelijkheden onderscheiden en verbinden. Uniek aan dit boek is de introductie van context-mechanisme-outcome-configuraties (CMO's), een evaluatiemethode uit de beleidswetenschappen om de verschillende werkelijkheden te identificeren in patronen en mechanismen in organisaties.

Met deze methode krijg je op een praktische en effectieve manier grip op de diffuse en weerbarstige gedragingen in organisaties.

Steven de Groot is adviseur, onderzoeker, schrijver en ondernemer. Hij werkt als adviseur bij onderzoeks- en adviesbureau KULTIFA. Bij het IVA Instituut voor beleidsonderzoek en advies (Universiteit van Tilburg) raakte hij gefascineerd door het ontrafelen en benutten van patronen in organisaties aan de hand van CMO-configuraties. Hij schreef eerder de boeken Kennis in uitvoering. Werkboek kennismanagement, Presteren met professionals en Schoonheid in organisaties.

Specificaties

ISBN13:9789463012447
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:104
Druk:1
Verschijningsdatum:31-3-2019
Hoofdrubriek:Organisatiekunde

Verschijningsdata

De verschijningsfrequentie en verschijningsdata zijn nog niet bekend

Lezersrecensies

4.9 van de 5
10 stemmen
9
1
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (2)

interview
Steven de Groot: ‘Leer door je oogharen te kijken’
Pierre de Winter 10 december 2010 Patronen en mechanismen in organisaties leren zien en vervolgens beïnvloeden. Dat is wat Steven de Groot ons wil leren met zijn nieuwe boek Hun zien het verkeerd. Hij maakt daarbij gebruik van zogenaamde CMO-configuraties, waarbij de C staat voor Context, de M voor Mechanisme en de O voor Outcome.
podcast
Steven de Groot over verander-mechanismen
Pierre de Winter 2 december 2010 Patronen en mechanismen in organisaties leren zien en vervolgens beïnvloeden. Dat willen Steven de Groot en Nicoline Mulder ons leren met Hun zien het verkeerd. M&L sprak met De Groot over de zogenaamde cmo-configuratie en legt hem een case voor. ‘Je moet morrelen aan de context zodat je een ander mechanisme krijgt en een andere outcome.’

Over Steven de Groot

Dr. Steven de Groot is lector Innovatief Ondernemen bij de Zuyd Hogeschool. Hij doet onderzoek naar organisatie-innovatie, strategie, digital business en design thinking & artistic interventions in organisaties. Hij werkte eerder bij Triam Kennismangement als consultant en als organisatiewetenschapper bij het IVA Instituut voor beleidsonderzoek en advies (Universiteit van Tilburg) en het LandbouwEconomisch Instituut (WUR). Hij schreef eerder onder andere de boeken Kennis in uitvoering. Werkboek kennismanagement, Presteren met professionals, Hun zien het verkeerd en het boek Het Schone in organisaties. Steven is verder toezichthouder/commissaris en spreker.

Andere boeken door Steven de Groot

Over Nicoline Mulder

Dr.ir.drs. Nicoline Mulder is verbonden aan de school Kunst & Economie van HKU, en zelfstandig adviseur voor projectmanagers en opdrachtgevers van complexe projecten. Ze is auteur van onder meer 77 werkvormen voor projectmanagement en Value-based Project Management.

Andere boeken door Nicoline Mulder

Inhoudsopgave

VOORWOORD

1. INLEIDING
1.1 Verhalen en theorie
1.2 Introductie organisatiepatronen
1.3 In stappen veranderen van patronen

2. ACHT ALLEDAAGSE GEBEURTENISSEN
2.1 Jaarplan
2.2 Cultuurverandering
2.3 Gangen
2.4 ICT-project
2.5 Vergadering
2.6 Nieuwe collega
2.7 De dames van P&O
2.8 Zelforganisatie

3. VAN VERHALEN NAAR PATRONEN
3.1 Stap 1: Luisteren naar verhalen
3.2 Stap 2: Formuleren van de richtinggevende vraag
3.3 Stap 3: Duiden van patroon in context, mechanisme en outcome
3.4 Stap 4: Benutten en veranderen van patronen

NAWOORD

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Hun zien het verkeerd