
Lees verder
Drs. Lauren Waardenburg is een PhD kandidaat bij het KIN Center for Digital Innovation, School of Business and Economics, Vrije Universiteit Amsterdam.
Meer over de auteursArtificial Intelligence (AI) houdt zich bezig met het creëren van computersystemen die taken kunnen volbrengen waarvoor normaal gesproken menselijke intelligentie is vereist. Hoe gaan organisaties met AI om?
Lauren Waardenburg, Marleen Huysman en Marlous Agterberg beschrijven hoe acht grote en hoofdzakelijk Nederlandse organisaties omgaan met het implementeren van AI. Ze besteden aandacht aan de uitdagingen die organisaties tegenkomen bij het managen van AI in de praktijk.
Op basis van de praktijkvoorbeelden die ze hebben onderzocht, hebben ze vier kernaspecten ontwikkeld voor het S.L.I.M. managen van AI:
- Socio-technische veranderprocessen
- Lokaal inzicht
- Interdisciplinaire kennis
- Moreel bewustzijn.
Ze bieden hiermee handvatten aan organisaties en moedigen ze aan om zich niet alleen bezig te houden met de introductie van AI, maar zich ook te allen tijde af te vragen of dit wel S.L.I.M. gebeurt.
Het boek Het 'S.L.I.M. managen van AI in de praktijk' richt zich op een breed publiek van diegenen die betrokken zijn bij de ontwikkeling, implementatie en het gebruik van AI. In het boek staat een holistisch perspectief centraal. De auteurs gaan in op de vele uitdagingen die er rondom AI zijn: organiseren voor data, het testen en valideren, het creëren van bruggen en de veranderingen in werk.
De kern van het boek bestaat uit praktijkvoorbeelden. De auteurs bieden hiermee een uniek perspectief op wat de introductie van AI in de praktijk voor organisaties betekent. Ze geven antwoord op vragen als: Hoe kom ik aan data? Wanneer is een systeem goed genoeg om daadwerkelijk taken over te gaan nemen? En hoe kunnen mensen worden voorbereid op het werken met AI?
De vier centrale aanbevelingen voor het managen van AI geven de lezer een unieke mogelijkheid om dit binnen de eigen organisatie vorm te geven.
artificial intelligence management implementatie organisatiekunde slimme technologie organisatieverandering data machine learning werkprocessen socio-technische systemen ethiek brugfunctie algoritmes kenniswerk interdisciplinaire samenwerking socio-technisch innovatie praktijkvoorbeelden testen en valideren expertise blackboxed systemen validatie verandermanagement lokaal inzicht neurale netwerken moreel bewustzijn blackboxed interdisciplinaire kennis dataconstructie uitlegbaarheid responsible ai algoritme menselijke intelligentie digital transformation automatisering verantwoordelijkheid supervised learning samenwerken predictive analytics zeggenschap besluitvorming organisational learning organisatiecultuur digitale transformatie chatbots ripple effect testen betekenisvol werk sociale robots arbeidsomstandigheden supervisory learning big data adaptieve brugfunctie unsupervised learning privacy reinforcement learning natuurlijke taalverwerking data-ethiek artificial general intelligence zelflerende systemen kennismanagement
Heb je jouw boeken niet meer nodig?
Als je jouw studieboeken gekocht hebt bij hanzestudybook.nl, kun je geselecteerde titels moeiteloos terugverkopen aan Noordhoff. Geen vragen, geen gedoe en lekker duurzaam.
Een AI-book is niet een boek dat geschreven is door AI maar een boek dat verrijkt is met AI. Het maakt de inhoud van een boek interactief via WhatsApp, zodat je ermee kunt chatten. Zie het als een razend slimme assistent die het boek perfect begrijpt en er alles uit onthouden heeft. Jij kunt deze assistent alles vragen. Vraag bijvoorbeeld hoe je iets kunt toepassen op jouw persoonlijke situatie, om een korte samenvatting, of wat de belangrijkste inzichten zijn. AI-books zijn alleen te gebruiken via WhatsApp, je hoeft er geen aparte app voor te installeren.
Meer informatie over AI-books